Led Tv LedleriTelevizyonYazılar

D-Led E-Led Nedir?

Ülkemizde ki TV servisleri tarafından en çok aranan ve orijinal takılması özellikle önerilen TV yedek parçaları arasında Led TV Panel Ledleri bulunmaktadır. Led TV aydınlatma ledleri diğer bir deyişle Led TV Backlight çeşitleri her marka için ayrı ayrı üretilmektedir, aralarında bazı modeller ortak panel üreten firmalarda karşılaşılır genellikle bunlar aynı led TV panel ledlerini kullanabilirler. Led TV panel ledleri için dLed, eLed gibi terimlerde kullanılmaktadır.

Son yıllarda LCD LED TV’lerin arızalanmasıyla oluşan doğal süreçte LED TV panel ledleri aynı TV panel çeşitleri gibi, TV elektronik malzemeleri arasında en popüler olan TV yedek parçaları olmuştur. Bir önceki “Led TV Panel Ledleri Çeşitleri” yazımızda piyasadaki LED TV panel led çeşitlerinden bahsetmiştik, bu yazımızda dLed nedir eLed nedir farklarından bahsedeceğiz.

d-Led Nedir?

LED TV ledlerinden d-Led, “Direct Led” in kısaltılmışı olarak kullanılmaktadır.  d-Led mimarisi Led arka aydınlatma modülü difüzörün arkasına yerleştirilmiştir dolayısıyla panele ışık doğrudan ekranın altından verilir. D-Led’lerde kontrast çok daha yüksektir avantajlarına ek olarak bölgesel karartmayı kontrol edilebilir dezantajlarına gelince d-Led ‘lerin maliyeti yüksektir ve panel kalınlığı diğer LED TV panel ledlerinden biraz daha kalındır.

d-led nedir

e-Led Nedir?

E-Led, “Edge Led” ın kısaltılmışı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda üretilen LCD LED TV ‘lerin üretiminde e-Led ‘ler daha fazla karşımıza çıkmaktadır. e-Led LED TV panel ledleri, diğer tip LED TV panel ledlerinden gözle görülür en büyük farkı yapı olarak şerit üzerinde daha fazla lede sahip olmalarıdır. e-Led ‘ler oldukça ince bir çubuk üzerinde sık şekilde konumlandırılmıştır. eLed ‘ler diğer LED TV panel ledlerine göre panele çerçeve şeklinde monte edilmektedir. eLed ‘lerin avantajları çok incedir, düşük güç tüketirler ve doğal olarak maliyetleri düşüktür. Dezavantajlarına gelince parlaklıktaki ışığın dağılım dLed ‘lerin seviyesinde değildir ve eLed LED TV ledleri bölgesel karartmayı desteklememektedir.

e-led nedirE-Led ‘lerin d-Led ‘lere göre aynı zamanda d-Led ‘lerin de e-Led ‘lere göre avantajları ve dezavantajları vardır. Üretici firmalar ağırlıklı olarak kullandıkları panel türüne ve TV segmentine göre seçimlerini d-led ya da e-led ‘lerden yana kullanmaktalar.

LED TV panel ledleri hakkında bilgilendirici yazılarımıza devam edeceğiz siz de Merter Blog’ta olmasını düşündüğünüz konuları bizimle paylaşabilirseniz seviniriz.

Kaynak: haier.com

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu