Cami Ses Sistemleri

Cami Ses Sistemi Kurulumunda Kullanılan Ekipmanlar

Konumuza başlamadan önce cami ses sistemleri nedir, cami seslendirme süreçlerinde hangi ekipmanlara ihtiyaç duyulur konularına değinmekte fayda görüyoruz. Sonraki blog yazılarımızda cami tiplerine göre nasıl kurulur, kurulumunda nelere dikkat edilmeli gibi sorulara da açıklık getirmeye çalışacağız.

Öncelikle cami ses sistemleri nedir açıklayalım; camiler için konfigüre edilmiş tasarlanmış profesyonel ses sistemleridir. Genel tabiriyle aranan isminin dışında tabi ki sadece camilerde kullanılmıyor. Kur’an kursları, mescidler vb. ibadethanelerde de kullanılırlar.

Cami Ses Sistemi Ekipmanları

Camilerin yapısı gereği akustik problemi yaşanmaması açısından özel olarak projelendirilirler. Her caminin kendine has yapısı, konumu ve kitlesi olduğundan ekipman ihtiyaçları da bununla doğru orantıda değişmektedir. Cami iç ve dış ses sistemi olarak ayrılmasındaki temel madde bundan kaynaklıdır.

Örneğin cami ses sistemleri kurulumu planlanırken cami dışında kullanılacak malzemeler içeride kullanıma uygun olmamaktadır. Tam da bu noktada dış ortam cami seslendirme ekipmanlarından minare anfisi, minare hoparlörleri çoğu durumda cami içinde kullanılmasına uygun değildir. Aynı şekilde içeride kullanılan küp anfi, sütun hoparlör, telsiz mikrofonlar da cami dışı seslendirmede kullanılan ekipmanlar arasında değildirler.

Caminin büyüklüğüne göre hoparlör sayısı ve ona göre kaldırabilecek anfi seçimi en önemli maddedir. Bu sebeple profesyonel ekip tarafından keşif yapılmalıdır ve ayrı ayrı teklif alınmalı değerlendirilmelidir.
Şimdi başlıca cami ses sistemi elemanlarını inceleyelim.

Cami Anfisi

Cami anfisi
Cami anfisi

Anfi, amfi ya da amplifikatör hepsiyle günlük kullanımda karşılarışırız. Anfi nedir sorusunun cevabı en güzel “ses sinyallerini yükselten elektronik cihazlara denir” olarak verebiliriz. Cami anfisi; cami ses sistemlerinin en önemli ekipmanıdır denilebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi cami için anfi modellerinde de içerde ve dışarda kullanılan tipleri farklı özelliklere sahiptir.

Örneğin; minare anfisi dış seslendirme ekipmanıyken küp anfiler cami içi kullanıma daha uygundur. Cami anfisi belirlerken yeterli ses gücüne sahip olması, istenen anfi ses ayarları yapılabilmeli ve tabi ki bağlanacak hoparlörlere yetecek kadar güçlü ve akustiğin sağlam olmasına dikkat edilmesi gerekir. Cami anfisi çeşitleri, kullanılacak konuma göre çeşitli kanal sayılarına sahip hat trafolu-trafosuz, power anfi, anfili-deck mixer ve USB+Bluetooth destekli modelleri bulunmaktadır.

Cami Hoparlörü

Cami hoparlörü
Cami hoparlörü

İstenen ses kalitesi ve akustiği sağlayan en önemli bir diğer ekipman da cami hoparlörleridir. Anfilerin ses sinyallerini yükselten cihazlar olduğundan bahsetmiştik bunlarla alakalı camilerde sesin ulaştırılmasını sağlayanlar da cami hoparlörü olarak tarif edilirler ve cami ses sistemlerinde çokça marka ve modele sahiptirler. İki ana ekipmanın yani anfi ve hoparlörün birbiriyle uyumlu ve hoparlörün gücü ve ses ayarı hedeflenen seviyede çıkış vermesine dikkat edilmelidir. Cami hoparlörü çeşitleri, konuma göre hat trafolu-trafosuz, horn hoparlör, minare hoparlörü, iç mekan sütun hoparlör, su geçirmez yüksek watt değerlerine kadar destekli modeller bulunmaktadır.

Cami Mikrofonu

Cami mikrofonu
Cami mikrofonu

Cami mikrofonu modelleri kablolu ve kablosuz olarak ikiye ayrılabilir. Teknik olarak tanımlarsak mikrofon; ortamdaki ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren cihazlara denilir. Tanımından yola çıkarak camilerde de cami mikrofon sistemleri noktadan kitleye ses dalgalarını iletilmesinde görev yapan bir seslendirme aracıdır. Anfi ve mikrofon uyumu hoparlör anfi uyumu gibi kontrollü seçilmesi gereken bir konudur. Mikrofon ses ayarı ve diyaframı hedeflenen ses netliği için yeterli seviyede olması ve akustiğin iyi olması önemlidir. Cami mikrofonu çeşitleri; kullanılacak konuma göre kablolu el mikrofonu, kürsü, telsiz wireless (telsiz mikrofonlar kendi içinde UHF-VHF 1 el, 1 el 1 yaka, 2 yaka, 2 el gibi modellere sahiptir.), headset, yaka mikrofonu olarak çoğaltılabilir.

Cami Ses Sistemleri Fiyatları

Cami ses sistemlerinin başlıca ekipmanlarından bahsettik, bunlara ilave olarak mikrofon sehpaları, merkezi ezan sistemleri, ezanmatik, mevlüt anfileri, wireless mikrofonlar, kürsü mikrofonu, minare hoparlörleri, unitler, mikrofon süngerleri, kabloları ve diğer cami seslendirme ekipmanları da mevcuttur. Cami seslendirme kurulumu profesyonel ekip tarafından yapılmalı ve dayanıklı ekipmanlar tercih edilmelidir. En ucuz cami ses sistemi fiyatları 1984 yılından bu yana geniş ürün gamıyla seslendirme alanında da hizmet veren, hem toptan hem de perakende satış ve kurulum desteği hizmeti sunan, merkezi İstanbul’da olan Merterelektronik.com’da!

https://www.merterelektronik.com/kategori/cami-ses-sistemleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu