Güvenlik KameralarıYazılar

ONVIF IP Kamera Sistemi Nedir ?

“Open Network Video Interface Forum” kelimelerinin baş harfleri olan ONVIF, Türkçeye “Açık Network Video Arayüzü Forumu” olarak çevrildi. ONVIF kısaca; IP CCTV Güvenlik Sistemleri ile ilgili farklı markalı bileşenin bir arada ve uyum içinde çalışmasını amaçlayan organizasyon ve protokoldür. Yani “IP iletişim sistemleri için IP neyse, IP CCTV Kamera sistemleri için de ONVIF odur.”

2008 yılında Axis, Bosch ve Sony’nin kurucu üye olduğu ONVIF adında bir organizasyon kuruldu. Bu organizasyonun amacı dünya çapında IP tabanlı CCTV ürünlerinin etkili bir şekilde marka ayırmadan işlerliği için standartlaştırılmış ara yüzler sağlamak ve teşvik etmekti. Üyelikler üreticilere, yazılım geliştiricilerine, danışmanlara, sistem entegre uzamanlarına, son kullanıcılara ve ONVIF faaliyetlerine katılmak isteyen her türlü gruba açıktı. Kısa zamanda altı kıtada sağlam bir üye tabanına sahip oldu.

Organizasyonun katılıma açık olması ve belirlenen standartları belirli kategoriler için paketler halinde web sitesi üzerinden paylaşması üreticilere büyük kolaylık sağlıyor ve henüz üye olmayan üreticiler; hatta kullanıcılar bile bu standartlara ulaşabiliyor ve organizasyonu gözlemleyebiliyor. Mevcutta genel olarak 10 farklı kategori için üyelerin geliştirecekleri ürünlerde kullanmaları beklenen standartlar mevcut. Organizasyon 2010 yılında yayınladığı 2. sürüm ile gene aynı yıl ONVIF uyumluluğuna sahip ürünlerin sayısını 600’e kadar yükseltmeyi başardı.

Türkiye’de dağıtıcı ve uygulayıcı firmalar da bu oluşumu gözlemliyor ve merak ediyor.
onvif ip kamera sistemi nedir

ONVIF Kullanıcılarının Bu Anlamda Dikkat Etmeleri Gerekenler

Projelendirilen sistemlerde ürün seçimi safhasında satın alınacak üründe ONVIF logosunun aranması gerekir. Bir markanın ONVIF üyesi ya da kullanıcısı olması, markanın tüm ürünlerini ONVIF normlarına uygun olarak geliştirdiği anlamına gelmez. Bu markaların önceliğinde olan bir durumdur ve ortak platforma bulunmak istedikleri katkı nispetinde uyumlu ürün geliştirirler. ONVIF henüz kullanıcılara tüm ürünlerinde bu standartlara uymaları için yükümlülük getirmiyor. Ancak organizasyona tam üye olan markaların geliştirdiği yeni ürünleri ONVIF logosuyla üretmesi bekleniyor.

Bir diğer nokta ise iki farklı markadan IP kameranın ONVIF logosunu taşıması bu iki kameranın birlikte çalışabilmeleri için yeterli olmayabilir. Örneğin bu iki kameradan birinin kutu içeriğinden çıkan kayıt yazılımının diğeriyle uyumlu olma olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır. Yani hem görüntüleme birimlerinin hem de kayıt birimlerinin ONVIF uyumluluğu olmalı

 ONVIF Neleri Standartlaştırdı ?

  1. IP configuration
  2. Device discovery
  3. Device management
  4. Media configuration
  5. Real time viewing
  6. Event handling
  7. PTZ control
  8. Video analytics
  9. Security

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu