HaberlerMobilYazılar

USB-C ya da USB Type C Nedir Avantajları Neler?

Merhabalar,

Teknolojiyle ilgilenenlerin son yıllarda sıkça karşılaştığı girişlerden olan USB-C artık notebooklarda da yerleşik şekilde karşımıza çıkmaya başladı. Birçok kullanıcı bunu Apple’nin etkinliklerinde karşılaştı. Günümüzde cihaz üreticileri tarafından en çok tercih edilen USB-C diğer adıyla USB Type C bağlantı noktasından biraz bahsedelim istedik.

usb-type-c-standart

Neden USB-C?

USB-C ye niçin ihtiyaç duyuldu? Mevcut girişlerden Micro USB yeterli değil miydi? gibi soruları duyar gibi oluyoruz. Açıklayalım.

USB-C bağlantı standardı, cihazların daha ince tasarımlara sahip olmasını sağlamak ve bilinen USB portunun dezavantajlarını ortadan kaldırabilmek amacıyla üretilmiştir. Ortak soru üreticiler USB Type C ‘ye diğer USB tiplerine verdiği desteği verecek mi? Cevap tabi ki evet, üreticiler USB-C ile daha ince hafif ürünler üretebilecek, inovasyonu tamamlayabilecekler.

Peki sırf ince tasarımlar üretebilmek için mi bu standart geliştirildi tabi ki hayır, USB-C bağlantı standardıyla tek port üzerinden birden çok bağlantı yapılabiliyor. Bu durum hem kullanıcıların hem de üreticilerin işine yarıyor.

usb-type-c-2

USB-C hızı nasıl?

İyi ki USB-C geliştirilmiş diyeceğimiz özellik; elbette hız olmalı. Daha önce kullandığımız USB standardı saniyede en fazla 600 MB’lık veri transferi yapabilmemize izin veriyordu. USB-C ise bunu ikiye katlıyor ve veri transferinde 1.25 GB’a yükselmemizi sağlıyor.

Diğer USB’lere göre avantajları nedir?

USB-C girişini diğer bağlantı standartlarından ayıran birçok özellik var, özellikle bütün bağlantı standartlarını bünyesinde barındırması bunlardan birisi.

En önemlisi USB-C üzerinden istediğiniz görüntüleme cihazına bağlanabilirsiniz. USB-C bağlantı standardı üzerinden cihazınızı monitör, televizyon gibi bağlantı noktalarına rahatlıkla bağlayabilirsiniz. Aynı zamanda televizyon ve monitör dışında istediğiniz görüntüleme cihazınıza da bağlayabilirsiniz.

Tabi ki ek adaptör kullanarak 🙂

usb-type-c-3

USB-C Boyutları

8.4 mm genişlik ve 2.6 mm kalınlığa sahip USB-C, kullanılan cihazların daha ince olmasını sağlıyor. Bunun son örneği ise 27 Ekim’de tanıtılan Macbook Pro’dur. USB-C kullanılan Macbook Pro‘nun inceliği 14.9 mm’e kadar düşürüldü. Tabi bu incelik 13 Inc’lik modelin sahip olduğu inceliktir. Mobil tarafında USB-C ye geçen birçok şirket vardı fakat notebook grubunda Apple sadece bir başlangıçtı, yakında diğer markalarında USB-C’ye geçeceği bekleniyor.

onedio.com’dan alıntı yapılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu