Şerit Led Nasıl Bağlanır?

Şerit ledler evlerde yerlerinde ve birçok alanda kullanılabilen seyyar bağlantılara sahip olan ışık çeşitlerinden birisidir. Bazı kişiler evlerinde veya mutfaklarında dekoratif aydınlatma olarak kullanır, bazı kişiler ise özel günlerde süsleme eşyası olarak kullanır. Bu şerit led ışıklar yüksek voltajlara sahip olmadığından dolayı düşük elektrik gücü harcarlar.

Bu nedenden dolayı birçok alanda sürekli şerit led ışık kullanılabilir ve aydınlatma olarak kullanımlarında elektrik tasarrufu da sağlar. Birçok renkte, uzunlukta ve özellikte vardır. Bazı ışıklar oldukça uzun ömürlü kullanılabilirken bazıları dış faktörlerden daha hızlı etkilenir ve hemen kullanılmayacak hale gelebilirler.

Şerit Led Nedir?

Şerit ledler teknik olarak yapışkan bir bant üzerine dizilmiş olan ışıklardan oluşan devrelerdir. Kullanacak kişilerin ihtiyacına ve nerede kullanacaklarına bağlı olarak bir çok farklı boyutlara sahiptirler.

Yapışkan kısımlarındaki koruyucu bantlar çıkarılarak kullanılmak istenen alana yapıştırılır ve şerit led ucunda bulunan fiş prize takılarak çalışması sağlanır. Kullanım alanları oldukça geniş ve kapsamlı olduğundan dolayı birbirinden farklı şekilleri üretilmektedir.

Şerit Led Nasıl Çalışır?

Kullanılacak olan şerit led boyutuna bağlı olarak çalışma prensipleri de değişiklik gösterir. Düz bir şerit üzerine dizilmiş olan küçük ışıkların amperlerine bağlı olarak çalıştıkları güçte artış gösterir. Örneğin yaklaşık olarak 50 veya 60 adet şerit led ışıklar 4,5 veya 5 watt güç ile çalışabilir.

Şerit led ışıkların sayılarının artması veya azalmasına bağlı olarak yeterli olacak olan watt miktarı da artış gösterecektir. Gerekli olan elektrik akımı sağlandıktan sonra ışıkların ucunda bulunan fiş prize takılır ve çalışması sağlanır. Bazı şerit led ışıklar sürekli olarak prize takılı halde dururlar.

Prize yakın olan kısmında ise küçük bir düğme bulunur ve kullanılmak istediğinde bu düğme sayesinde açılıp kapatılabilir. Özellikle mutfak tezgahında kullanılan versiyonlarında istendiği zaman kullanılabilmesi için bu küçük açıp kapatma düğmelerinden bulunur.

Düğmeli olan şerit led ışıklarının sürekli olarak prize takı şekilde durması herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak led uzun süre açık vaziyette kullanılmış ise ve ısınma meydana gelmişse fişi prizden çıkarmakta ve bir süre ısının azalmasını sağlamakta fayda vardır.

Şerit Led Çeşitleri Nelerdir?

Şerit led ışıkların kullanım alanları oldukça çeşitli olduğundan dolayı kullanılma ihtimali olan yerlere bağlı olarak üretilen birçok çeşidi vardır.

En sık kullanılan şerit led ışık türleri ise şunlardır;

  • Tek renkli şerit led ışıklar,
  • Dijital bir diğer adı ile adreslenebilir led ışıklar,
  • Analog led ışıklar,
  • RGB led ışıklardır.

Her bir tür için farklı ölçüler söz konusudur. Tek renkli led ışıklar genellikle mutfak tezgahlarının iç kısımlarında, evlerin koridorlarında veya yatak odalarındaki elbise dolaplarında kullanılabilir.

Dijital yani bir diğer bilinen adı ile adreslenebilir şerit led ışıklar genellikle yer döşeme kısımlarda tercih edilirler. Örneğin küçük kafelerde sıklıkla görülen ve genellikle köşe kısımlarda aydınlatmayı sağlayan ışıklar dijital ışıklardır. Analog led ışıklar bilinen bir diğer adı spot ışıklardır.

Evlerde avizeler yerine aydınlatmayı sağlaması için sıklıkla kullanılır. Analog ışıklar oldukça tasarruflu olduğundan dolayı evlerde ampuller yerine kullanılan aydınlatma araçlarının yerini almaya başlamıştır. Son olarak rgb şerit led ışıklar ise sadece dekorasyon amaçlı kullanılan bir türdür. RGB kısaltması red, blue ve green kısaltmalarıdır.

Türkçe anlamı olarak kırmızı, mavi ve yeşil renklerden oluştuğundan dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Küçük bir kumada yardımı ile istenen renk ayarlanabilir. İlk üretilmeye başladıkları anlarda sadece bu üç renk kullanılsa da günümüzdeki RGB led ışıklarda yaklaşık olarak 8 veya 10 adet farklı renk led ışıkta bulunabilir.

Şerit Led Güç Kaynağı Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Şerit ledler güç kaynaklarına oldukça kolay bir şekilde bağlanabilir. Güç kaynağına bağlanacak olan şerit led her ne kadar düşük güçte akıma sahip olsa da bilinçsiz bir şekilde bağlama işlemi yapılmamalıdır.

Daha öncesinde bu bağlantıyı yapmamış olan kişiler her ihtimale karşı bir elektrikçiden yardım alabilirler. Teknik olarak bakıldığında ise şerit led ışığın nötr kısmı gösteren ucu giriş kısmına, elektrik bağlantısını sağlayacak olan kısım bir diğer giriş kısmına takılır.

Diğer gerekli olan bağlantılar ise ledlerin ve kaynağın harflerle belirlenmiş kısımları ile eşleştirilmelidir. Bazı eşleştirmeler için sadece renkler kullanılabilir. Bu durumda eşleştirmeler renkler üzerinden ilerler.

Şerit Led Bağlantısı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şerit ledlerin bağlantıları esnasında birçok detaya dikkat etmek gerekir. En çok dikkat edilmesi gerekenler birisi de elektrik akımı ile ilgilidir. Güç kaynağının voltaj miktarı ne olursa olsun bağlantı esnasında oldukça dikkatli olmak gerekir.

Sonrasında ise harf veya renk eşleştirmeleri doğru bir şekilde yapılmalıdır. Kullanılacak olan şerit led ışığın uzunluğuna, türüne ve kaç adet ışık bulunduğuna bağlı olarak yeterli gücü verecek olan kaynak tercih edilmelidir.

Yeterli derecede olmayan veya olması gereken dereceden fazla olan güç kaynaklarının bağlanması ışığın kullanılamamasına veya kısa süre içerisinde patlamasına neden olur.

Şerit Led Fiyatları 2023

Şerit Led Fiyatları

Tercih edilmek istenen şerit led fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Özellikle uzunluğu, hangi türde olduğu, kaç amper güce sahip olduğu oldukça önemlidir.

Türü fark etmeksizin en çok tercih edilen uzunlukta olan 5 metre şerit led fiyatı en düşük 30 liradan başlayarak, en yüksek 300 liraya kadar ulaşabilir. Bu tutarlar yaklaşık olarak belirlene tutarlardır. Marka ve ışığın kalitesi de fiyat konusunda önemli olan belirleyici etkenlerden bazılarıdır.

Şerit Led Trafosuz Çalışır Mı?

Şerit ledler birbirinden farklı birçok teknikle çalışabilir. Bu tekniklere şerit led trafosu olmadan çalışan türleri de dahildir. Ancak trafo olmadan başka güç kaynaklarına bağlı olarak çalışan versiyonlar genellikle daha az ışık verir ve daha kısa ömürlü olurlar. Bir şerit led ışığının trafo gerektirmeden çalışıp çalışmayacağını belirleyen etken ne kadar watt güce sahip olduğudur.

Şerit Led’ler Birbirine Nasıl Bağlanır?

Şerit ledler birbirlerine sadece lehim veya kablo ekleme yöntemi ile bağlanabilir. Bu işlem sadece elektrikçiler tarafından yapılan bir işlemdir. Led ışık üzerinde bulunan ve ışıkları bittiği kısımda yer alan artı ve eksi uçların birbirine lehimleme yöntemi kullanılarak bağlanması ile gerçekleşir.

Şerit Led Ne İle Çalışır?

Şerit ledler, herhangi bir güç kaynağı olmadan bağlantısız bir şekilde çalışabilen aksamlar değildir. Mutlaka bir prize takılı olması, şarjlı olması veya pilli olması gerekir. En sık tercih edilen versiyonları prize takılı olan versiyonlarıdır ve aynı zamanda en uzun ömürlü kullanılacak versiyonları da bu şekildedir.

Sonuç

Genel olarak şerit led ışıklar kullanılan ortama farklı bir görsellik ve hava katar. Özellikle büyük alanları ışıklandırmanın en tasarruflu yöntemlerinden birisi olduğundan dolayı birçok alanda sıklıkla tercih edilirler.

Led ışıklar sık kullanıldığından dolayı satın alınırken oldukça dikkatli olmak gerekir. Güvenli alışveriş yapmak için mertelektronik.com sayfasını ziyaret ederek güvenli alışveriş yapabilirsiniz.

Başa dön tuşu