Bugün öncelikle hdmi nedir? Onu açıklayacağız. Türkçe anlamı “High Definition Multimedia Interface” olan geliştirilmiş dijital ses ve görüntülerin sıkıştırılma olmadan aktarım yapmasını sağlayan bir birimdir. Gelişmiş ve yüksek çözünürlük video ve ses tek bir kablo ile iletilir. İlk olarak 2003 yılında geliştirildi. Kullanılan cihazlar ise; DVD oynatıcılar, bilgisayarlar, oyun konsolları, kameralar, dijital uydu alıcıları, televizyonlar ve ses cihazlarında kullanılmaktadır. 2006 yılından sonra yukarıdaki cihazlar için ses ve görüntü aktarımı sağlanmaya başlanmıştır.
HDMI dijital video (DVI-D veya DVI-I) taşıyan DVI arayüzü ile uyumludur. Bu ise arayüz (DVI) birçok bilgisayar ve ekran kartında kullanılmaktadır. Yani DVI-D çıkışı olan bir cihaz uygun adaptör, çevirici veya kablo ile HDMI girişi olan bir monitöre bağlanabilir.
Hdmi Çeşitleri
Hdmi çeşitleri kendi alanında Tip A, Tip B, Tip C, Tip D ve Tip E olarak 5’e ayrılmaktadır. Hepsinin kullanım nedeni aynıdır fakat kullanıldığı cihazlar farklılık göstermektedir.
En çok kullanılan ve yaygın olan Tip-A’dır. 19 pin’li olup elektriksel olarak tek hatlı DVI-D ile çalışabilmektedir. Yaygın olarak piyasada bulnan Hdmi kablolar bu tiptedir.
Tip-B konnektör ise daha yüksek çözünürlüklü cihazlar için kullanılır. Örnek olarak (3200×2048) gibi ve 29 pin’lidir. Bu hdmi kabloların 4K desteği bulunmaktadır. 4K hdmi kablo olarak da piyasada satılmaktadır. Çift hatlı DVI-D ile çalışabilir.
Tip-C ve Tip-D ise daha çok taşınabilir cihazlar için tasarlanmıştır. Bunlar mini hdmi olarak da bilinmektedir. Tip-E ise otomotiv donanım alanında kullanılan bir hdmi çeşididir.
Sürümler
İlk Hdmi 1.0 çıktığında şu an ki son sürüm olan 1.4’de bulunan birçok özellikten yoksundu. Hdmi girişi bulunan cihazlarda farklı sürümlere göre üretilmektedir. Tüm sürümler aynı kabloları kullanmakla beraber veri aktarım kabiliyetleri farklılık gösterir. Örnek olarak ilk sürüm 1.0 1080p60 desteklerken, 1.3 sürümü 340MHz band genişliği ile WQXGA(2560×1600) desteğine sahiptir. Aynı zamanda 8-kanal, 192KHz, 24-bit sıkıştırılmamış ses desteği ile beraber Dolby Digital ve DTS desteğine de sahiptir. Tüm hdmi versiyonlarının detaylı özelliklerini ve farklılıklarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.