Donanım

Overclock Nedir ve Nasıl Yapılır?

Overclock nedir, günümüzün önemli konularından biridir. Bu kelime dilimize hız aşırtma olarak geçmiştir. Bu konunun detaylarını öğrenmek isteyen kişiler overclock konusunu araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor.

Overclock Nedir?

Herkes bilgisayarından tam performans almak ister. Bazı durumlarda bilgisayardan tam performans alabilmek için hız aşırtma işlemi yapılabiliyor. Yapılan bu işlemle hem bilgisayar daha performanslı hale geliyor hem de parçaların ömrü artıyor.

İşlemci hızı, bilgisayarın performansını direkt olarak etkiler. İşlemci hızını artırmak ve birim saniyede işlemciden daha fazla performans almak için yapılan işlemlere overclock adı verilir. Bu işlemle birlikte bilgisayar şimdiki halinden çok daha hızlı işlem yapar.

Yeni bir bilgisayar almak yerine overlock işlemi yapılarak var olan bilgisayar hızlandırılabiliyor.

Overclock Nasıl Yapılır?

Overclock yapılabilmesi için birtakım programlara ihtiyaç duyulur. Bu programlar sayesinde kısa sürede bilgisayar hızlandırılabiliyor. İndirilen programda ilk olarak stres testleri uygulanıyor. Stres testleri ile bilgisayarın detaylı verilerine ulaşılabilir. Bu detaylara ulaştıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatmak ve BIOS’u açmak gerekir.

Açılan BIOS ekranından advanced kısmında yazan anakart BIOS ayarları kısmına geçilmelidir. Ekranda birtakım FPS ve işlemci değerleri görülür. Bu değerlerin yavaş yavaş yükseltilmesiyle işlem son bulur. Ancak değer yükseltilirken kesinlikle bir anda yükseltmemek gerekiyor.

AMD İşlemcilerde Overclock

AMD işlemcilerde Overclock işlemini yapmadan önce bazı detayları iyi bilmek gerekir. Bu detaylardan biri ise overclock işlemlerinde işlemci sıcaklığının 85 dereceyi aşmamasıdır. 85 dereceyi geçen işlemler hemen bitirilmelidir.

AMD işlemcilere overclock yapabilmek için Aida64 ve Ryzen Master kullanılmalıdır. İşlem için ilk olarak işlemcinin boost frekansını öğrenmek ve bu değeri sabit ya da minimum değere sabitlemek olmalıdır. Sabitlenen değerler Ryzen Master programına giriliyor. Değerler girildikten sonra stres testine geçilir. Bu aşamadan sonra BIOS açılmalıdır. Açılan BIOS ekranında advenced moduna geçilir. Advenced modunda CPU Core Voltage kısmına, bulunan stabil değerler yazıldıktan sonra işlem kaydedilir. Kaydetme aşaması, işlemin son basamağıdır.

İntel İşlemcilerde Overclock

İntel işlemciler için overclock işlemleri yapılabiliyor. İlk olarak Get FPS programı indiriliyor. İndirilen programda Saat Üretici seçilerek gerekli testler yapılır. Yapılan testlerden sonra Clock Generator listesi seçilir. Bu aşamadan sonra anakarta kurulu olan clocker modeli seçilir. Model seçildikten sonra Get FPS sekmesine tıklanarak frekans ve işlemcinin değerlerini artırmak gerekiyor. Yapılan artırma işlemleri hızlı olmamalıdır.

Kişiler, kendilerine en uygun olan değeri bulur. Uygun frekans seçildikten sonra FBS ayarla butonuna tıklanarak işlem kaydediliyor. İşlem kaydedilmezse bütün işlemlerin yeniden yapılması gerekebilir.

İntel İşlemcilerde Overclock

Overclock Yapmak Zararlı Mıdır?

Hız aşırtma işlemlerini yaptırmak isteyen kişiler işlemin zararlı olup olmadığını merak ediyor. Overclock bilinçsizce yapılırsa bilgisayara zarar verebilir. Bilgisayarda oluşan zararlar ise kişilere maddi kayıp olarak geri dönüyor. Ancak bilinçli bir şekilde yapılan işlemler bilgisayara zarar vermez.

Bilinçli olarak yapılan işlemler sayesinde bilgisayar gözle görülür biçimde hızlanıyor. Hızlanan bilgisayarlar sayesinde oyunlar zevkle oynanabiliyor.

İşlem için seçilen programlar oldukça önemlidir. Seçilen programları bilmek, bir avantaj olarak kabul ediliyor. Ancak programın kapsamını, detaylarını ve içeriğini bilmeyen kişiler yaptıkları işlemler sonucu bilgisayara zarar verebiliyor.

Overclock İçin Gerekli Olanlar

Hız aşırtma için birtakım verilere ihtiyaç duyulur. Bu verilerin tam olarak belirlenememesi durumunda sorunlar oluşabiliyor. Sorunlarla karşı karşıya kalmamak için bilgisayar özelliklerini iyi bilmek gerekiyor. Bilgisayarın saat hızı, voltaj kullanım süresi gibi değerler bilinmesi gereken değerlerdendir.

Overclock için gerekli olan bir diğer şey ise stres testleridir. Stres testleri sayesinde bilgisayarın overclock işlemi için uygun olup olmadığı belirlenebiliyor. İşlem için gerekli olan şeyler:

  • Veri görüntüleme programı
  • Soğutucu
  • Güvenlik tedbiri için ikinci bir bilgisayar

Yapılacak işlemler için ihtiyaçlar değişiklik gösterebiliyor.

Overclock Hangi Bileşenler İçin Uygundur?

Hız aşırtma birçok bileşen için yapılır. Ancak bileşenler için yapılan işlemler farklıdır. Kişilerin ilk olarak bunu öğrenmesi gerekir. Overclock işlemci, ekran kartı, monitor ve RAM için yapılabilir. Oyun sevdalıları daha iyi oyun deneyimine ulaşabilmek için ekran kartına yapmayı tercih ediyor.

Yazılımcılar ise işlemci ve RAM’a yapmayı tercih eder. Yapılan işlemler sayesinde sıfır bilgisayar almadan son sürüm bilgisayar performansına ulaşılabilir. Bu da konunun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle RAM performansını artırırken bilinçli olmak gerekir. Çünkü RAM performansı arttıkça performans zorlanır. Zorlanan RAM’lar zarar görebiliyor.

Overclock Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Farklı ipuçları ile overclock işlemleri çok daha rahat bir şekilde yapılabilir. Bu ipuçlarını iyi öğrenmek ve özümsemek gerekir. İyi bir güç kaynağı edinmek yapılan işlemin bel kemiğini oluşturur. İyi bir güç kaynağı olmayan kullanıcılar farklı problemlerle karşı karşıya kalabilir.

Stres testinin ne olduğu ve nasıl yapıldığını öğrenmek gerekiyor. Yapılan testlerle işlemin faydası belirlenebilir. Bunun yanında bulunulan odayı serin tutmak da önemlidir. Odanın serin olması ile, 200 MHZ güç kazanılabilir.

Güçlü bir soğutucu ile hız aşırtma işlemleri yapılmalıdır. Güçlü bir soğutucusu olmayan kişilerin bu işlemleri yapması kesinlikle önerilmez. Çünkü soğutucusu olmayan kişiler, oluşan problemlere sağlıklı müdahale edemez.

Overclock Yapmak Şart Mıdır?

Overclock yapmak bir zorunluluk değildir. Ancak doğru bir şekilde yapılırsa birçok avantaj görülebilir. Bunun yanında kişilerin bilgisayarından beklentisi, isteği ve talebi overclock yapılıp yapılmayacağını cevaplandırabiliyor.

Profesyonel bilgisayar kullanıcıları ve oyun meraklıları bu işleme sıklıkla başvurur. Çünkü bu kişiler için bilgisayar performansını artırmak birincil ihtiyaçtır. Bunun yanında yeni bilgisayar alamayan ancak bilgisayar performansını üst seviyeye taşımak isteyen kullanıcılar da bu işlemi yapar. Kurumsal firmalarda çalışan kişiler de sıklıkla bu işleme başvurur.

 

Diğer içeriklerimiz hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu