Donanım

Araç Kumanda Arızası Nasıl Giderilir?

Araç kullanıcıları, araçlarında bulunan ve merkezi kilit sistemi ile çalışan araç kumanda arızası nasıl giderilir? Araçların kumandasında ne tür arızalar meydana gelir gibi konularda her zaman araştırma içindedirler.

Merkezi kilitleme sistemleri, çoğu otomobilde standart olarak bulunan ancak sonradan da takılabilen bir donanım olarak kullanılmaktadır. Günümüzün modern araçlarının tamamında orijinal ve üstün güvenlik hizmetiyle sunulmaktadır.

Araç Kumandası Ne İşe Yarar?

Araç kumandaları adeta araçların bir kontrol merkezidir ve birçok fonksiyonu yerine getirmeyi sağlar. Araç kumandalarının görevi, araçta bulunan tüm kapıların, pencerelerin, bagaj kapısının ve hatta cam tavanın kontrolünü sağlar ve bunun dışında araçların çalışması ve stop edilmesi görevini yürütür.

Kapı ve pencereleri kilitleyerek hırsızlık ve diğer tüm olumsuz durumlara karşı güvenliği de sağlar. Ancak zaman zaman araçların merkezi kilitlerini çalıştırmak için kullanılan araç kumandalarında arızalar ve hatalar meydana gelmektedir.

Araç Merkezi Kilit Nedir?

Araçların güvenliğini korumak ve gerektiğinde ise tüm açılır kapı, pencere ve tavan pencerelerini açıp kapatmaya yarayan merkezi kilit bazı araçlarda uzaktan kumanda ile çalışmaktadır. Kontrolör, araçla temas etmeden ses dalgaları aracılığıyla da çalışan üstün yetenekli merkezi kilit sistemleri bulunmaktadır.

Ancak bu merkezi kilit sistemlerinin ideal şekilde çalışması için araç kumandalarına her zaman ihtiyaç vardır. Kumandanın gönderdiği sinyaller merkezi kilit sisteminin beynine ulaşır ve bu sayede kullanıcının ne yapmak istediği anlaşılarak komutlara uyulur.

Araç kapılarının kilitlenmesi, açılması, camların indirilip kaldırılması, cam tavanların açılması ve kapanması tamamen bu beyin ve kumanda sayesinde yapılır. Ancak zaman zaman aracın kilit parçaları bozulabilir ya da araç kumandasında arızalar meydana gelebilir bu durumda araç kullanıcısının neler yapacağını bilmesi gerekir.

Araç Kumanda Arızası Nasıl Giderilir?
Araç Kumanda Arızası Nasıl Giderilir?

Araç Merkezi Kilit Kumandası Ne İşe Yarar?

Merkezi kilitleme sistemleri bugün tüm araçlarda bulunur ve her alanda büyük kolaylık ve konfor sağlar. Ancak merkezi kilitleme sistemlerinin kontrol edilmesi ve sisteme komut verilebilmesi için araç kumandasına ihtiyaç duyulur ve araç kumandasının sağlıklı şekilde çalışıyor olması gerekir.

Birçok alanda kullanılan kızılötesi teknoloji araç kumandaları için de vazgeçilmez bir teknolojidir. Bu üstün teknolojiye sahip olan araba kumanda çeşitleri açılıp kapanabilen tüm birimlerin kontrolünü sağlar ve bunu uzaktan kumanda olarak yerine getirir.

Üzerinde bulunan tuşlara basıldığında istenilen fonksiyonu yerine getiren araç kumandalarında çıkabilecek arızalar için ise yapılması gereken bir dizi işlemler bulunmaktadır.

Araç Merkezi Kilit Kumandası Nasıl Çalışır?

Merkezi kilitli ana merkezi kilitli araçlar genellikle kilitlerle donatılmıştır ve kızılötesi teknolojisine sahip olan araç kumandası ile yönlendirilir. Bu kızılötesi teknolojisine sahip araçlarda kilitleme sistemi araçta bulunan tanıma sistemi sayesinde araçtan belirli bir mesafeyi algılar ve kilitleme işlemini gerçekleştirir. Uzaktan kumandalı kilit sisteminde bu işlem aynı şekilde ve belli bir mesafeden kullanılabilir.

Araç Kumanda Arızası Nedir?

Söz konusu araç kumandaları pille çalıştığından pilin düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Merkezi kilit sistemine dahil olan araç kumandalarının araç kilitleme ve açma düğmeleri bulunmaktadır.

Araçların kapılarının açılmasını ve kilitlenmesini bu düğmelere basarak kullanıcı yapabilir. Daha yeni otomobil modellerinde merkezi kilit sistemine tek bir tuşla erişilebilir. Bazı otomobil modellerinde, belirli bir hız sınırına ulaşıldığında merkezi kilitleme otomatik olarak devreye girer.

Bu fonksiyon merkezi kilitlemenin araç kullanıcılarına sağladığı güvenlik önlemlerinden biridir. Araç durdurulduğunda ve anahtar kontaktan çıkarıldığında kapı kilitleri devre dışı bırakılır. Bir kaza durumunda, çarpışma sensörü tarafından otomatik olarak kilidi açılır.

Araç Merkezi Kilit Kumanda Arızası

Merkezi kilit sistemleri genel olarak araçlarda sık sık karşılaşılan bir arıza değildir. Araç kumandaları araçların kullanılmadığı esnada sürekli olarak elde adeta bir tespih gibi kullanılır ve sürekli elde ya da cepte taşınır. Doğal olarak da sert cisimlerle teması, suyla teması, çarpması, düşmesi gibi durumlar meydana gelebilir.

Merkezi kilit sisteminin normal şekilde çalışmamasının en büyük sebeplerinden biri uzaktan kumandanın pilinin boş veya arızalı olmasıdır. Bu durumda merkezi kilit sistemi çalışmıyorsa yapılacak ilk şey uzaktan kumandanın pilini değiştirmektir. Pilin değiştirilmesine rağmen hala kumanda çalışmıyorsa aracın sigortası da mutlaka kontrol edilmelidir.

Araç Kumandası Neden Arızalanır?

Araç kumandalarının sistemden kaynaklanan, fiziksel sebeplerden kaynaklanan ya da daha başka sebeplerle birçok arızalar meydana gelebilir. Akım yüküne bağlı olarak araçlarda bulunan sigortaların atması da muhtemeldir be nedenle araç kumandaları çalışmayacaktır.

Sigortayı araç kullanıcılarının kendilerinin bile kolaylıkla değiştirmesi mümkündür. Sigortaları da değiştirdikten sonra araç kumandasındaki arıza halen devam ediyorsa muhtemelen merkezi kilitleme bilgisayarında bir sorun vardır. Bu sorun genel olarak su ile temastan dolayı da oluşabilmektedir.

Araç Kumanda Arızaları Nelerdir?

Otomobilden kamyona kadar motorlu araçların tamamında kullanılan merkezi kilit sistemi kumandalarında birçok hata ya da arıza çeşidine rastlamak mümkündür.

Araç kumandaların meydana gelebilecek arızalar genel olarak şunlardır;

  • Araç kumandasını çalıştıran pillerin tamamen bitmiş olması ya da iyice azalması
  • Araç sigortalarından biri ya da birkaçının atmış olması
  • Araç kumandasının su ya da bir başka sıvıyla temas etmiş olması
  • Araç kumanda merkezi denilen güvenlik sistemi beyninde arıza meydana gelmesi
  • Araç kumandasını kırılması, zarar görmesi ya da elektronik devrelerinin bozulması

Söz konusu arızların bir kısmı kolaylıkla yapılabilir iken bazı arızalar daha ciddi tamir ve bakım gerektirebilir. Araç kumandalarında meydana gelen arızalar, kolaylıkla tamir edilemiyorsa, yeni parça veya yedek parça bulmanız gerekecektir. Satın aldığınız parçanın aracın ve aracın uzaktan kumandasında kodlanması gerekmektedir.

Araç Kumanda Arızası Nasıl Giderilir?
Araç Kumanda Arızası Nasıl Giderilir?

Araç Kumandasının Yeniden Programlanması Nedir?

Anahtarda kullanılan uzaktan kumanda sisteminin aracın güvenliğini koruması ve fonksiyonlarını yerine getirmesi için sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması gerekir.

Bazı durumlarda araç kumandalarının kaybolması, kırılması, kodlanan programının bozulması ya da daha farklı sorunlar yaşanabilir. Bu durumda mevcut kumandanın yeniden programlanması ya da yeni bir kumanda elde edilerek programlanması gerekecektir.

Ancak araç kumandası programlama işi sadece profesyonel kişiler tarafından yapılabilir. Her araç kumandasının kendisine özel bir yazılımla kodlanma özelliği vardır ve bu, aynı marka ve modelden birinin yukarı çıkıp arabanızın kilidini açmak için uzaktan kumandasını kullanmasını önler.

Araç Kumandasının Yeniden Programlanması Nasıl Yapılır?

Anahtarsız uzaktan kumanda ve arabanız artık birbiriyle konuşmuyorsa, arabanın uzaktan anahtar işlevini eski haline getirmek için arabadaki anahtarsız giriş sistemini yeniden programlamanız gerekecektir. Bu genellikle, kapı kapalıyken anahtarı kontak anahtarında birkaç kez çevirerek elde edilir.

Araç kumandasının kodlanarak programlanması için takip edilecek işlem basamakları şöyledir;

  • Elde edilen yeni araç kumandası ile araca binilerek kapılar kapatılır
  • Kumandanın yer aldığı anahtar kontak anahtarı yerine takılır
  • Burada araç çalıştırılmadan söz konusu anahtar başlangıç ve kilit durumuna arka arkaya birkaç kez getirilir
  • Bu şekilde yapılarak araç kumandası programla işi takip edildiğinde ve genellikle anahtarı birkaç kez çevirdikten sonra bir zil sesi duyulur.
  • Daha sonra uzaktan kumandadaki kilitleme veya kilitleme düğmelerinden birine basabilirsiniz ve zili tekrar duyulur.

Tüm işlem basamakları sırasıyla takip edildiğinde ve araç programlama işlemi başarılı olduysa merkezi kilit kumandası yeniden aktif olarak çalışacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu