YazılarElektronik Malzeme

Led Işıklar Nerelerde Kullanılır?

LED ışık ilk defa 1920 yıllında Rusya’da Olev Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni tarafından tesadüfen bulunmuş, 1962 yılında Amerika’da elektronik bir bileşen haline getirilerek aydınlatma amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.

Led ışıklar;

  • Ofislerde,
  • Sokak aydınlatmalarında,
  • Bina iç ve dış cephe aydınlatmalarında,
  • Fabrika ve üretim tesislerinde,
  • Park ve bahçelerde,
  • Kara yollarında,
  • Reklam ve bilgilendirme levhalarında,
  • Trafik Sinyalizasyon sistemlerinde,
  • Televizyon ve telefon dahilinde,

Gibi aydınlatmaya ihtiyaç duyulan her alanda kullanılır.

LED Nedir?

LED, yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan elektronik devre elamanı olup, Light Emitting Diode kelimesinin kısaltması oluşmuştur. 1920 yılında radyo teknisyeni Oleg Vladimirovich Losev, radyo alıcılarında sıklıkla kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etmiştir.

Amerika’da elde edilen ışığın kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılmış ve devre elemanı olarak aydınlatma araçları geliştirilmiştir. LED ampul sistemden aldığı elektriği minimum seviyede ısı enerjisine dönüştürmesi ve enerjinin çoğunu ışık olarak kullanabilmesinden dolayı kısa sürede yaygınlaşmıştır.

LED Nedir?

LED’in Görevi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

LED, yapısında bulundurduğu P ve N tipi iki farklı yarı iletken madde ile sistem içerisindeki elektrik akımını tek yönlü iletme görevini üstlenir. Bu sırada ortaya çıkan ışık sayesinde aydınlatma amaçlı kullanılabilir.

LED kimyasal yapısı bakımından diyot gibi görev yapar. Bu amaçla elektronik uyarı sistemlerinde sıklıkla kullanılır. RGB LED’ler yeşil, mavi, kırmızı renkleri tek bir LED üzerinden yayabilirler.

LED Lambanın Özellikleri

Aydınlatmalarda enerji verimliliği sağlanmak istendiğinde, ilk akla gelenler LED lamba çeşitleridir. LED lambalar çok sayıda diyotun birbirine bağlanması ile oluşturulmuştur ve LED ışık sayesinde aydınlatmayı sağlar. Akkor lambalar elektrik enerjisinin çoğunluğunu ısıya çevirirler. LED lambalarda bunun tam tersi gerçekleşir.

Yani enerjinin çoğunluğunu ışık olarak kullanır ve az miktarda ısı yayarlar. Bu durum enerji tüketiminde de büyük avantaj sağlar. Aynı zamanda diğer aydınlatma sistemlerine göre LED aydınlatma sistemleri daha uzun ömürlüdür. LED lambalar dahil oldukları sisteme ısı yaymadıkları için, ısıdan etkilenen ortamlarda da daha güvenli kullanılabilirler.

LED Lamba Nasıl Çalışır?

Diyot temeline dayalı olarak çalışan LED lambalarda, LED ışık görünür hale getirilmiştir. Lamba içerisinde bulunan diyotlar yüksek dirençteki elektrik enerjisini kontrollü bir şekilde düşük seviyeye indirger.

Elektrik akımının geçişi sırasında elektrolüminesans ismi verilen yarı iletken devre elamanı kullanılır. LED’de morötesi, kızılötesi, görünür ışık gibi farklı dalga boylarında ışık yayılır. LED lambalarda, LED ışık kaynağının beyazın soğuk ve sıcak tonları kullanılır.

LED Aydınlatma Avantajları Nelerdir?

Uzun yıllar akkor lambalar aydınlatma sistemlerinde kullanılmış olup, LED ışık bulunduktan sonra, avantajları nedeniyle LED ampul kullanımı yaygınlaştı. LED aydınlatma sistemleri, diğer tüm aydınlatma sistemlerine göre daha az enerji harcamasıyla öne çıkar. LED ışık farklı renk üretme yeteneğine sahiptir. Bu da birçok alanda yaygın olarak kullanılmasına olanak verir.

LED aydınlatma ile;

  • LED ışık sayesinde doğal ışık kaynağı sağlanır,
  • Diğer aydınlatma sistemlerinden daha uzun ömürlüdür,
  • Isınmaya ihtiyaç duymadığından anında çalışabilme özelliğine sahiptir,
  • Az enerji harcar,
  • Şok gerilime dayanıklıdır,
  • Zararlı gazlar barındırmaz,
  • Işık kirliliği oluşturmaz,

Türünden avantajlar sağlanabilir. LED aydınlatma sistemleri 50000 saate kadar kullanılabilme özelliğine sahiptir.

LED Aydınlatma Avantajları Nelerdir?

Sık Sorulan Sorular

LED Lambalar Ne İçin Kullanılır?

LED lambalar iç ve dış mekan aydınlatmalarında, otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılır. Aydınlatmaya ihtiyaç duyulan tüm alanlarda LED lambalar güvenli bir şekilde kullanılabilir.

LED Diyot Nerelerde Kullanılır?

LED diyotlar elektronik sistemlerin kontrol panellerinde kullanılır.

LED Türleri Nelerdir?

LED’ler single, DC, AC, RGB, COB, Lineer gibi türlere ayrılır. Bunlardan single LED evde kullanılan aydınlatma sistemlerinde sıklıkla kullanılır. Şerit LED sistemlerinde DC veya RGB türünden LED’ler kullanılır.

LED Işık Ne Kadar Elektrik Harcar?

Tasarruflu olması ile bilinen LED ışık, kırmızıda 2.20, yeşilde 3.30, mavi ve beyazda 3.40 Volt gerilime ihtiyaç duyar. 10 W’lık LED her gün 5 saat çalıştırıldığında, aylık ortalama olarak 1,5 kWh enerji elektrik tüketir.

Sonuç

Tesadüfen bulunan LED ışık, teknolojik gelişmelere bağlı olarak birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. LED ışığın görünür kılınması hiç şüphesiz ki aydınlatma sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlamış ve bu anlamda önemli oranda enerji tasarrufuna da katkı yapmıştır. LED aydınlatma sistemlerinin avantajlarını kullanmak, yaşam alanlarını daha dekoratif hale getirmek için Mert-er Elektronik birçok farklı seçenek sunar.

İç ve dış mekan aydınlatmalarında, LED aydınlatma sistemlerini tercih edecek ziyaretçiler, merterelektronik.com adresini ziyaret ederek ürün çeşitliliğinden ve fiyat avantajlarından faydalanabilirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu