Uydu AlıcısıYazılar

Lnb lerde DRO VE PLL TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Merhabalar;

Öncelikle lnb nedir? biraz açıklayalım, açılımı Low Noise Block, türkçesi Düşük Gürültü Kütlesidir.  Uydudan gelen yayınları alabilmek için  antenin odak noktasına gelen yüksek frekanslı sinyallerin üzerinde işlem yapan ilk donanım birimidir. Uyduya gelen ilk sinyaller çanakta toplanır odak noktasında topladıktan sonra lnb ye yansıtır. Lnb odak noktasından ne kadar iyi bağlantı alırsa, o kadar iyi sinyaller toplar ve Lnb sinyalleri uydu alıcısına aktarır. Lnb teknolojileri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar DRO VE PLL teknolojileridir.

DRO TEKNOLOJİ LNB

LNBStandart LNB’ler, uydu sinyallerini (KU, KA veya C bandı) uydu alıcıları tarafından kullanılan IF bandına indirgemek için gerekli olan yerel osilatör frekanslarını üretmek için dielektrik rezonatör osilatörleri (DRO) KUllanır. Bu DRO’lar, LNB panosuna osilatör devresinin bir parçası olarak yapıştırılmış hap görünümüne sahip seramik bileşenleri kullanır. LNB çift bant ise, her bant için bir tane olmak üzere iki DRO’ya sahip olacaktır. DRO osilatörleri LNB monte edildiğinde ayarlanır, ancak sıcaklıktan etkilenir ve frekansta dalgalanma gösterebilir. Piyasadaki LNB’lerde, bu frekans kayması (yukarı veya aşağı) 3Mhz kadar yüksek olabilir.

Lnb Çeşitleri Lnb Çeşitleri

PLL TEKNOLOJİ LNB

Konvansiyonel DRO LNB’nin aksine, PLL LNB, uydu sinyalini (KU, KA veya C bandı) IF bandına dönüştürmek için gereken yerel osilatör frekanslarını üretmek için bir dijital (PLL) devresi kullanır. Bir LNB aşağı dönüştürücü PLL devresi bir çip (IC) ve bir kristal osilatörden oluşur. Entegre, osilatör frekanslarını kristalden üretir ve daha sonra ortaya çıkan IF sinyalini karıştırır, aşağı dönüştürür ve çoğaltır. Piyasada bulunan PLL LNB’nin, 300KHz’den 500 Khz’e kadar yerel osilatör frekansı kayması vardır.

Yüksek güç tüketimi ve yüksek gürültü oranı negatif yönleri olarak sayılabilir. Kararlılık ve -30 ile +60 derece çalışma aralığı avantajlı yönleridir.

Tüm bunların yanı sıra LNB kalitesinde DRO veya PLL kaliteyi belirleyici temel etmenler sadece birkaçıdır. Yanı sıra LNB’nin sızdırmazlığı, sıcaklık test seviyesindeki sonuçları, mekanik ve ham madde kalitesi de önemli faktörlerdir.

LNB Fiyatları

Lnb teknoojilerin de hem DRO hemde PLL teknolojisine sahip tekliden başlamak üzere 8li ve tüm modellere uyumlu lnb fiyatlarını ve modellerini merterelektronik.com web sayfamızdan  ve aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.merterelektronik.com/kategori/lnb-cesitleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu