HaberlerYaşamYazılar

Türksat 8K Test Yayınlarına Başladı

Merhaba sizlere daha önce 4K nedir? 4K uydu alıcılar hakkında bilgilendirici bir yazı paylaşmıştık, bugünki yazımızda 8K ile ilgili paylaşım yapacağız. Ülkemizde henüz 4K teknolojisine sahip TV modelleri yeni yeni yaygınlaşırken, 4K yayın yapan tek kanal ise TRT 4K‘dır. Daha 4K teknolojisine ülke olarak alışamamışken, Türksat‘ın 8K görüntü teknolojisine sahip test yayını yapması dikkat çekti.

Henüz tam resmi olmasa da Türksat 8K için ar-ge çalışmaları esnasında 3 gün önce test yayını sundu. Türksat 8K test yayını için her ne kadar çalışmalar yapsa bile ülkemizde henüz 8K görüntü teknolojisine sahip TV ve 8K yayın yapan kanal bulunmamaktadır. Olaya şu açıdan bakarsak da ülkemizde Full HD ve 4K TV modelleri yaygın olarak kullanılıyor. Fakat halen SD uydu alıcıları satılmakta ve çoğu TV kanalları HD olmayan görüntüde yayınlarını aktarmaktadır.

Türksat 8K kanalından yayınlanan test yayınının bir kısmını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.  Uydu alıcınız üzerinden televizyonda izlemek için frekans bilgileri;

  • Türksat 8K Frekans:11177 -V- 34286

8K Çözünürlük Nedir?

İsmini 8000 piksel genişliğinden alıyor. Bugüne kadar gördüğümüz görüntü teknolojilerinin en iyisi olan ve 4K görüntünün iki katı 7680×4320  piksel çözünürlüğe sahiptir.  Ayrıca 8K çözünürlüğü net olarak görebilmek için 65″ ve üstü bir televizyona sahip olmanız gerekmektedir. Full HD bir TV tek bir karede bizlere 2MP’lik bir görüntü sunarken, 8K teknolojisinde bu oran 33MP’e yükseliyor. Görüntü teknolojilerinin kalitesi hakkında net fikir sahibi olmak için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.

8K Görüntü teknolojisi
8K Görüntü Teknolojisi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu