Access Point Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Daha önceki yazımızda Access Point Tavsiye 2019 konusunu ele almıştık. Yazımızda son zamanlarda tercihe edilen modelleri ve rahatlıkla kullanabileceğiniz modellerden tavsiye vermiştik. Bugün ki yazımızda Access point – Router ürünlerini satın alırken neleri göz önünde bulunduracağınız ve nelere dikkat edeceğiniz hakkında kısa kısa bilgiler paylaşacağız.
Access Point Kullanılacak Alanın Belirlenmesi
Başlıkta da belirttiğimiz gibi öncelikle kullanılacak mekan ve alan belirlenmelidir. Maksimum bağlanacak kişi sayısı da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek olarak, hastane tarzı bir mekan ile ev tipi kullanılacak access point modeli fark etmektedir. Çünkü iç ve dış ortam access point olarak modeller değişkenlik göstermektedir. Yanlış ürün tercihlerinde özellikle kablosuz kullanımlarda bağlantı yavaşlığı, çekim mesafesinin düşmesi gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
Türkiye’de kullanıcılar özellikle kullanımı kolay access point modeli aramaktadır. Bu noktada anlayacağınız üzere bazı modellerin kurulumlarında kullanıcılar sıkıntı çekmektedir. Bu noktada Türkiye’nin kurulumu en kolay! yeni nesil access point sloganı ile satışa çıkan Powermaster Pwr-07 modelini önerebiliriz.
Access Point Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler!
Ayrıca access point alırken kullanıcıların 300-600Mbps gibi kavramlar dikkatini çekmektedir. Bu kavramlar önemli fakat bu özellikte bir access point aldığımızda bu veri hızını elde etmiş olmayız. Yani servis sağlayacağınız (Türk Telekom, Superonline, D-Smart vs.) size sunduğu hız neyse o kadar kullanabilirsiniz. Ülkemizde genel olarak kullanıcılar 8, 16, 24, 35 veya 50 Mbps değerindeki paketlere sahiptirler.
Kablosuz access point alırken dikkat edeceğimiz özelliklerin başında dBi, GHz, ve IEEE ( 802.11b/g/n) özellikleridir. Bu özellikler kaç mesafede ne kadar güçte ve ne kadar alanda etki edeceğini belirtir. Ayrıca iç ortam access point ve dış ortam access point olmak üzere ikiye de ayrılabiliyor.
- Anten çekim gücü (dBi)
- Çıkış (İletim) Gücü (dBm): Kısacası modemin çekim mesafesi diyebiliriz. Örnek; <30dBm(EIRP)
- Kablosuz Standartları: IEEE 802.11n, 802.11g, 802.11b olarak değişmektedir.
- Frekans Değeri: Örnek olarak 2.4 Ghz ve 5.0 Ghz gibi özelliklerde belirtilir.
Yukarıda belirttiğimiz maddelerdeki özelliklere göre de access point alırken satın alacağınız ürünün özelliklerini karşılaştırabilirsiniz.