Inventor

Adaptör Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde sizlere birçok cihazın çalışması için oldukça önemli parçalardan biri olan adaptörün ne olduğu ve adaptör arıza tespiti nasıl yapılır? Hakkında detaylı bilgiler derledik. Elektrik devrelerinde kullanılan önemli parçalarından biri olan adaptörün bir diğer ismi de invertördür.

Adaptörler genellikle elektrik voltajının düşürülmesinde kullanılır. Günlük hayatta kullanılan birçok elektronik cihazın şarj edilmesinde adaptörlerden yararlanılır. Teknolojik aletlerin şarj edilmesinde ve çalışmasında kullanılan adaptörlerde bazı nedenlere bağlı olarak arızalar meydana gelebiliyor.

Adaptör Nedir? Ne İşe Yarar?

Adaptörler, yüksek voltajlı elektriğin cihaza göre uygun bir şekilde düşürülmesini sağlayan bir aparattır. Bu cihaz sayesinde elektrik kapasitesi cihaza uygun bir şekilde ayarlanır. Adaptör, yüksek voltajın düşürülerek cihazın kapasitesine uygun bir olarak verilmesi cihazın zarar görmesinin önüne geçer.

Adaptör Çeşitleri Nelerdir?

Elektronik cihazların doğru bir akımla çalışmasını sağlayan adaptör kendi içinde çeşitlere ayrılır. Adaptör türleri yarım dalga doğrultucu, tam dalga doğrultucu ve köprü tipi adaptörler olmadır.

Yarım dalga doğrultucu adaptörler, farklı yönden gelen akımlara karşı direnç göstermeleri nedeniyle pil ve şarj makinelerinde sıklıkla kullanılır. Tam dalga adaptörler, akımlar arasında hiç kayıp vermeden geçiş yapmasını sağlıyor. Köprü tipi adaptörler ise; tam doğrultucu adaptörlere benzerlik gösterirken aynı zamanda yalnız bir akımla çalışıyor.

Adaptör Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?
Adaptör Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Adaptörlerde Meydana Gelen Belli Başlı Arızalar Nasıl Anlaşılır?

Sürekli veya ihtiyaç durumuna göre kullanılan adaptörlerde bazen arızalar meydana gelebiliyor. Genel olarak yüksek akım, elektrik kesintileri, kısa devre ve şasi halinde adaptörler bozulma ile karşı karşıya gelebiliyor.

 Teknolojik cihazlarda kullanılan adaptörleri şu durumlarda arızaları tespit edilebilir;

  • Adaptörün çok ısınması,
  • Adaptörden ses gelmesi,
  • Adaptör ışığının yanmaması,
  • Adaptörün sigortayı artırması,
  • Adaptör voltajının düşük olması,
  • Adaptör ışığının yanıp sönmesi,
  • Adaptör soketinde kopukluk veya temassızlık olması,

Yukarıda yer alan hususlar ve kullanıcı hatasından dolayı adaptörlerde arıza olduğu gözlemleriz.

Adaptörün Çok Isınması

Yaz aylarında adaptörler çalışırken ısındığı ve kullanıldığı cihazı da ısıttığı görülüyor. Adaptörün fazla ısınması kullanılan cihazın daha fazla enerji tüketmesine bağlı olarak oluşabilir. Eğer sıcaklık yüksek derecede olmuyorsa arıza yoktur denilebilir.

Ancak yüksek sıcaklıklara ulaşılması ve ele alınamayacak kadar ısınıyorsa bazı sıkıntılar meydana gelmeye başlamıştır. Adaptörde birçok nedene bağlı olarak ısınma meydana geliyorsa cihazın zarar görmemesi için adaptörün değiştirmesinde fayda vardır.

Adaptörden Ses Gelmesi

Adaptörler bazı durumlarda sürekli olarak çalışma durumunda bulunuyor. Çalışma esnasında eğer adaptörden ses geliyorsa bazı parçaların arızalı olduğu veya arıza yapacağı anlamına geliyor. Bu tür durumlarda fazla zaman geçirmeden adaptörün tamir edilmesi gerekir.

Adaptör Işığının Yanmaması

Adaptör prize takılırken ilk olarak ışığı yanıyor. Adaptörün çalışması esnasında ışık yanmıyorsa ciddi bir sorun olduğu gösteriyor.

Adaptörün Sigortayı Artırması

Adaptör aparatı eğer prize takıldığı esnada sigorta artıma durumu sözkonusu oluyorsa kesinlikle takılmamalıdır. Bu durum ciddi bir arızanın olduğu tamir edilmeze elektrik tesisatında ve cihazda sıkıntılara neden olur.

Adaptör Voltajının Düşük Olması

Adaptör voltajının düşük olması halinde kullanılan cihaz çalışamaz veya istenilen düzeyde şarj olmayacaktır. Bu tür durumlarda adaptörün mutlaka tamir edilmesi gerekir.

Adaptör Işığının Yanıp Sönmesi

Adaptör cihazında bulunan ışık sürekli olarak yanıp sönüyorsa parçaların arıza yaptığı veya kısa devre meydana geldiği anlaşılır. Hem adaptörün hem de cihazın zarar görmemesi için gerekli tamirlerin yapılması gerekir.

Adaptör Soketinde Kopukluk Veya Temassızlık Olması

Adaptörlerde elektrik akımının giriş çıkışını sağlayan soketler bulunuyor. Bu alanlarda meydana gelen bir kopukluk veya temassızlık hem adaptörün hem de cihazın ısınmasına neden olabilir. Ayrıca orijinal nitelikte olan adaptörlerin kısa süre için ısınması aynı zamanda kullanıcılar için bir uyarıcı oluyor.

Adaptör Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?
Adaptör Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Adaptörlerin Isınma Nedenleri

Adaptör arızları genellikle yaz aylarında daha sık sık meydana geliyor. Bu arızaların başında ise ısınma problemi olarak ön plana çıkıyor. Adaptörler kullanım durumlarına göre bazen ele alınmayacak kadar bir sıcaklığa ulaşılıyor. Çok yüksek derecede ısınan adaptörlerde mutlaka bir sorun ortaya çıkar.

Özellikle orijinal adaptörler için çok ısınma bir soru işareti olarak gözlemleniyor. Adaptörlerin ısınmasında bir etken yer alıyor. Isınmanın nedenleri arasında ilk olarak cihaza uygun olmayan elektrik akımını sağlayan adaptör kullanılmasıdır. Ayrıca orijinal olmayıp yan sanayi ürü olan adaptörler kısa süre içinde ısınarak bozulabilir.

Adaptör Arızası İçin Kullanılabilecek Çözümler

Adaptörlerde meydana gelen arızalara uygulanacak çözümler farklı olmaktadır. Örnek olarak şarj adaptöründe fiziksel olarak meydana gelen arıza kablodan kaynaklanıyorsa kablo değiştirilerek çözüm bulunabilir. Ancak bazı durumlarda kişi tarafından çözülemeyecek sorunlar da meydana gelebiliyor.

Adaptör aparatında şişme ve ısınma söz konusu ise bu konuda uzman olan kişilerden teknik destek hizmeti alınmalıdır. Ayrıca adaptör kullanılacak cihaz için uyumlu değil ise uygun adaptör seçimlerine yönelmelidir.

Adaptör Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar

Adaptörlerden verim almak ve uzun süreli kullanılmak için orijinal ürünü veya orijinal yedek parça kullanılması oldukça önemlidir. Hem adaptörün hem de cihazın hasar görmemesi için adaptörün cihazla uyumlu olması gerektiği gibi voltaj değerleri dikkate alınmalıdır.

Çok sıcak veya çok soğuk ortamlara dikkat edilerek adaptörün fazla ısınmasının önlenmesi gerekir. Adaptörler ayrıca yan bir şekilde bırakılmayarak düz bir zemin üstünde güzelce konulması önem taşır. Adaptörün ısınmasının önüne geçilmesinin bir diğer yöntemi de uzun süre prize takılı bir şekilde bırakılmamalıdır.

Adaptörlerinin bozulmasının önüne geçmek adına kullanılan yerlerde hava akışını kesen cisimlerden uzak tutulması gerekir. Yatak, yastık, duvar vb. alanların üzerinde adaptörün konulmamasına dikkat edilmelidir. Rahat bir şekilde çalışmasını sağlayan bir alanda muhafaza edilen adaptörün ısınması engellendiği gibi gelebilecek darbelere karşı da korunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu