Anfi Hoparlör Uyumu Nasıl Olmalı?
İyi bir ses sistemi kurabilmek için anfi hoparlör uyumu nasıl olmalı? Müzik ya da ses cihazlarının ses çıkışları anfiye bağlanır. Anfi çıkışı da hoparlöre bağlanarak istenilen yükseklikte sese ulaşılır.
İstenilen ses kalitesini elde edebilmek için anfi ve hoparlör değerleri eşit ya da birbirine yakın olmalıdır. Değerler uyumsuz olduğunda, hoparlör kısa sürede bozulacaktır. Değerler uyumsuz olduğunda, sesi birden yüksek açtığınızda hoparlörün bozulması daha çabuk olacaktır.
Anfiye Kaç Adet Hoparlör Bağlanır?
Anfi sistemlerinin özelliklerine göre bağlanabilecek hoparlör sayısı değişiyor. Anfi çıkışının desteklediği ohm değeri bağlanacak hoparlör sayısını belirler. Uyumlu bir bağlantı yapabilmek için L ve R çıkışlarına paralel hoparlör bağlantıları yapabilirsiniz.
Anfi çıkışları 2 ohm destekli ise her çıkış kanalına paralel olacak şekilde iki adet 4 ohm hoparlör bağlanabilir. Anfinin L çıkışına 2 adet, R çıkışına 2 adet 4 ohm hoparlör bağlantıları yaparak istediğiniz ses sistemini oluşturabilirsiniz. Ses kalitesi elde edebilmek için teknik destek almak ve uyumlu özellikler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Anfi Watt Değeri
Ses sisteminin kurulacağı alanın fiziksel yapısı ve ölçüsü kullanılacak amfi ve hoparlörlerin türünü, değerini belirler. Uyumlu kurulumlar yapabilmek için anfi RMS derecesinin watt değeri 75 ya da daha yüksek olması gerekir.
Geniş alanlar ya da yüksek ses kaliteleri için anfi kanal çıkışı başına 100 watt RMS değerine veya daha fazlasına sahip olması önemlidir. Bina ve oto hoparlör sistemleri için watt değerleri farklı hesaplanır.
Yüksek Ses Direnci
Hoparlör ve anfi uyumu, sistemden elde edilecek yüksek ses kalitesine ve sistemin sorunsun çalışmasına etki edecektir. ohm ve watt değerleri uyumlu olmadığında, sistem kullanılmaya başlandığında hoparlörün hemen arıza yaptığı görebilir.
Yüksek ses direncine sahip olabilmek için anfiye takılacak hoparlörün ohm değeri doğru hesaplanmalıdır. Anfiye takılan hoparlör 4 ohm olduğunda, ses direnci yüksek olurken, 8 ohm hoparlör takıldığında ses dirence daha düşük olacaktır. Aralarındaki uyum ne kadar iyi olursa elde edilecek seste o kadar yüksek olacaktır.
Watt Değeri Nedir?
Ses sistemlerine watt değeri, sesin gücünü gösterir. Watt değeri artırıldığında hoparlörden çıkacak olan seste yükselmeye başlayacaktır. Anfi ve hoparlör uyumunda watt değerlerine de dikkat edilmelidir. 100 watt çıkışlı bir anfiye, 50 watt’lık hoparlör bağladığınızda, gelen sesin şiddeti daha fazla olacağından hoparlör bozulacaktır.
Bu değerlerde bir bağlantı yaptığınızda, anfiden çıkan sesin 50 watt’ı geçmemesine dikkat etmelisiniz. 50 watt üzerine çıktığı anda hoparlörü bozacak, ses çıkmayacaktır. 50 wattlık anfiye, 100 wattlık hoparlör bağlarsanız, elde edeceğiniz ses 50 watt kadar olacaktır.
Hoparlör Gücü Nasıl Olmalıdır?
Ses sistemi kurulumlarında, hoparlör sesin son çıkış noktasıdır. Anfiden gelen sesin dışarıya verilmesini sağlar. Anfi güçlü, hoparlör güçsüz olduğunda, sistemin arıza yapma ihtimali her zaman daha yüksektir. Anfinin ses gücünü en üst seviyede kullanabilmek için hoparlör her zaman daha güçlü olmalıdır.
Hoparlörün watt değeri yüksekte olsa, anfiden gelen ses şiddetini karşılayabilecek ve rahatlıkla dışarı verebilecektir. Hoparlör gücü anfiye göre düşük olduğunda, anfiden gelen güçlü ses şiddetini karşılayamadığı için bozulacaktır.
Anfi Çeşitleri
Anfiler, elektronik sinyalleri artırmaya yarayan cihazlardır. Ses gücü üreticisinden aldığı sinylleri işleyerek yükseltir ve yapılan bağlantı ile hoparlöre iletir. Hoparlör çıkışı ile üretilen sesi duymaya başlarız. Anfi ve hoparlör uyumunu sağlayabilmek için anfi çeşitlerinin neler olduğu bilinmeli ve seçilmelidir.
- Entegre anfiler,
- Pre/power anfiler,
- Lambalı anfiler,
3 çeşit olarak sunulan anfiler, kullanım yerlerine göre seçilir. Entegre anfi, pre/power anfi katlarının bir kasa içerisinde birleştirilmesi ile oluşturulmuş cihazlardır. Güçlü ses sistemine ihtiyaç uyulan alanlarda kullanılır.
Anfi Kanal Sayısına Göre Hoparlör Bağlama
Özelliklerine ve çeşitlerine göre anfiler 4 kanallı, 5 kanallı olabiliyor. Oto ses sistemlerinde 5 kanallı bir anfiye 4 adet hoparlör ve 1 adet bas cihazı bağlanabiliyor.
Tüm ses sistemlerinden hedeflenen yüksek sesin elde edilebilmesi için anfinin watt değeri yüksek olmalıdır. Anfiden gelen sesinde tamamen yansıtılabilmesi için hoparlerin watt değeri anfiye eşit ya da daha yüksek olmalıdır.
Ses Şiddeti Hesaplaması
İnsan kulağının duyabileceği ses şiddeti birimine decibel deniyor. Ses sistemleri kurulumları yapılırken de oluşabilecek en yüksek decibel hesaplaması yapılıyor. Ses şiddeti, hoparlörün birim değerlerine göre değişiyor. 1m/1 watt hoparlör, 2.83 volt gerilimle 90 decibel ses şiddeti üretir. 20 watt enerji harcandığında ise 11 wattlık ses üretilecektir.
Yapılan hesaplamayla hoparlörün 90+11=101 decibel değere sahip olduğu tespit edilebilir. Anfi ve hoparlör uyumu için marka, model ve watt değeri her zaman önemlidir. Hem yüksek elde edilmesini hem de cihazların arıza yapmadan kullanılmasını sağlar.
Ses Sisteminde Hoparlörün Gücünün Önemi
Kaynaktan alınan elektronik sinyaller, anfi cihazında dönüştürülür ve yapılan bağlantı ile hoparlöre ve oradan da dışarıya ses olarak iletilir. Yüksek ses elde etmek için hoparlör seçimi her zaman doğru yapılmalıdır.
Hoparlör gücünü hesaplanırken ilk önce anfi gücü bilinmeli ve hoparlörün, anfiye eşit ya da daha yüksek güce sahip olması gerekir. Anfiden gelen ses şiddeti gücünü karşılayamayan hoparlör güç yetersizliğinden dolayı arıza yapacaktır.
Yüksek ses şiddeti elde edebilmek ve istenilen desibel seviyesine ulaşabilmek için hoparlör gücü her zaman önemlidir. Hoparlör seçiminde 8 ohm olmasına dikkat edilmelidir. Bu anfi ve hoparlör cihazlarının uyumlu olmasını sağlayacak özelliklerden birisidir.
Hoparlörün peak gücü için 50 – 60 watt seçenekleri tercih edilebilir. Bu değer 100 watt üzerinde olduğunda da ses sistemi sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Uyumlu kurulum için anfi ve hoparlör değerleri bilinmelidir.