HaberlerOto Ses ve Görüntü

Arabaya Kaç Watt Hoparlör Almalıyım?

Arabalarında mevcut ses sistemlerinden memnun kalmayan araç sahiplerinin araştırdığı konuların başında, arabaya kaç watt hoparlör almalıyım? Konusu gelmektedir. Araçlarında çok fazla müzik dinlemeyenler için, araçların üzerinde gelen dahili ses sistemleri ara sıra müzik dinlemek için yeterli olabilir.

Ancak müzik tutkunları için, araçla gelen dahili ses sistemleri çoğu zaman yeterli olmaz ve hoparlör başta olmak üzere, yeni ses sistemine ihtiyaç duyarlar. Müzik dinlenmesinde ama kulağa hoş gelen seslerin algılanmak istenmesidir.

Bu nedenle mevcut ses sistemine uyumlu hoparlör seçilmesi gerekir. Aksi durumda gerek araç tesisatı, gerekse insan sağlığı bakımından zararlı duruma gelir. Aynı zamanda konforlu sürüş keyfi yaşamak isteyenler, bulundukları ortamda rahatsız seslerin oluşmasını istemezler.

Ses sistemine entegre edilecek hoparlörlerin kapasiteleri watt değeri ile ölçülür. Bu değer entegre edilecek ses sisteminin çıkış entegresine uyumlu olmalıdır.

Araba Ses Sistemi Nedir?

Araç Ses Sistemi

Araçlar üzerinde dahili ve harici birçok donanım bulunur. Dahili donanımlar aracın güvenli seyrini sağlayan araçlar olup, bütün araçlarda bulunması zorunludur.

Harici araçlar daha çok konforlu sürüş keyfini yaşatan araçlardır. Bunların en önemlilerinde biri de araç ses sistemleridir. Birçok aracın imalatı esnasında, araca ses sistemi dahil edilmektedir.

Ancak bu bazen yeteli düzeyde olmadığı için, kullanıcılar bu sistemler yerine daha gelişmiş ses sistemlerini kullanarak, sürüşü daha konforlu hale getirirler. Müşteri tercihine göre geniş ürün yelpazesine sahip olan ses sistemleri, set halinde veya ayrı ayrı da satılabilmektedir.

Araç ses sistemleri;

  • Ses siteminin ana ünitesi,
  • Hoparlör seti,
  • Amplifikatör cihazı,

Olmak üzere üç temel bileşenden meydana gelir. Seçilen ses sisteminin set halinde alınması, oluşabilecek uyumsuzluğu ortadan kaldırır. Harici yöntemlerde, cihazların birbirlerine uyumluluğu için gerekli ölçümlerin yapılması gerekir.

Araba Ses Sisteminde Ana Ünitenin Görevi Nedir?

Ses sistemlerinde en önemli görevi üstlenen donanımdır. Sistemin komuta ve kontrol merkezi görevini üstlenir. Ana ünite, dahil olduğu ses sisteminde, ana sistemden almış olduğu ses dalgalarını, ses sistemine dahil diğer donanımlara gönderir, diğer donanımlar arasında uyumlu çalışmayı sağlar.

Diğer donanımlar kaliteli olsa da, ana sistem kaliteli olmadığı sürece istenen performans elde edilemez. Bu nedenle ses sistemlerinde ana ünitenin tercih edilirken kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.

Araba Hoparlör Seçimi Nasıl Yapılır?

Hoparlör ana üniteden aldığı ses frekanslarını, insanların duyabileceği seslere dönüştüren cihazlardır. Ana ünitede üretilen ses dalgalarının, kaliteli bir şekilde ses çıkışının sağlanması için hoparlör seçimi büyük öneme sahiptir.

Ana ünite ne kadar kaliteli olursa olsun, uyumlu ve kaliteli hoparlör seçilmediği zaman, istenen ses elde edilemez. Kullanıcı tercihlerine göre çok fazla ürün yelpazesine sahiptir. Araç hoparlör çeşitleri;

  • Subwoofer hoparlörler; Düşük ve yüksek frekanslı sesleri üretebilen, bas ve tiz sesleri rahatlıkla kullanan, yüksek kaliteli hoparlör çeşididir. Yüksek titreşimli müzik keyfi yaşamak isteyenler için uygundur.
  • Komponent Hoparlörler; Komplike bir yapıya sahip, birden çok hoparlör türünün sisteme dahil edilmesi ile oluşturulurlar. Bas, woofer, orta sınıf tweeter tiz sesler üretilmesini sağlar.
  • Koaksiyonel hoparlörler; Koaksiyonel hoparlörler en yaygın olarak kullanılan türlerdendir. Yaygın kullanılmasının başlıca sebebi maliyetinin düşük olmasından ileri gelir. Bas ve tiz seslerini üretebilme kabiliyetine sahiptir. Ses kalitesi diğer hoparlörlerden daha düşüktür.

Subwoofer hoparlör sisteminin kullanılmasında orta düzey amplifikatör yeteli olurken, komponent hoparlör sistemlerinde daha güçlü amplifikatör cihazlarına ihtiyaç duyulur. Araba sahipleri tercihlerine göre belirledikleri hoparlör sistemini, sistem gereksinimlerini göz önünde bulundurarak seçebilirler.

Araba Hoparlör Seçiminde Amplifikatörün Önemi Nedir?

Düşük kaliteli ses sistemleri için tercihen kullanılsa da, yüksek kaliteli hoparlör seçiminde mutlaka kullanılması gereken cihazlardandır. Subwoofer ve Komponent türü hoparlörlerde mutlaka bulunması gereklidir.

Ses sisteminden alınan ses frekanslarını güçlendirerek, hoparlörlere aktarmakla görevlidir. Genellikle birden fazla hoparlör sistemi bulunan sistemlerde, yüksek çıkışlı hoparlörlerde mutlaka kullanılmalıdır.

Araba Hoparlör Montajı Nasıl Yapılır?

Araba Hoparlör Montajı Nasıl Yapılır?

Araba hoparlör montajı yapılmadan önce, ses sisteminin bağlantıları oluşturulur, seçilin hoparlörlerin amplifikatör ihtiyacına göre cihaz seçimi yapılır.

Hoparlörlerin konumlanacağı uygun ortamlar oluşturulur. Seçim yaparken bu yönü de değerlendirilmelidir. Aracın ses kaynağı olan teyp, CD/DVD çalar gibi cihazlar konumlarından sökülür, ses çıkış entegresine amplifikatör bağlantısı gerçekleştirilir. Amplifikatör 12 volt elektrik bağlantısı yapılır.

Amplifikatör cihazı ile hoparlörlerin bağlantısı gerçekleştirilir. Bağlantı noktalarının oluşacak ses titreşimlerine karşı korunması sağlanır. Kaliteli ses çıkışının sağlanması için, ses bağlantı kablolarının 12awg cinsi kablo olması önemlidir. Montaj yapılmadan önce aracın, akü kutup başlarının sökülmesi, montaj sırasında olası şase durumlarını önler.

Araba Hoparlör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç sahipleri haparlör seçimi yaparken öncelikle, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalıdır. Araçlarında bulunan ses sistemlerine fazla gereksinim duymayan kullanıcılar, fiyat olarak daha ucuz olan ek donanım gerektirmeyen koaksiyonel hoparlörler türlerini seçmelidir. Orta düzey kullanıcılar Subwoofer hoparlörleri, daha yüksek kalite ses sistemini tercih edenler, Komponent hoparlörler türlerini tercih etmelidir.

Araba Hoparlör Fiyatları Ne Kadar?

Araba hoparlörü tercih edilirken, mevcut ses sisteminin durumu veya yeni düzenleme yapılacak ses sisteminin durumu göz önünde bulundurularak seçilmeli.

Oldukça fazla ürün çeşitliliği bulunan araba hoparlörünün fiyatları, sistem gereksinimleri, üretici firmanın fiyatlandırma politikası, ürkünün kalitesini göre değişiklik gösterir. Koaksiyonel hoparlörler, ek sistem gereksinimi duymayan en ucuz hoparlör türleridir. Hoparlörlerin fiyatlarını ayrıca watt cinsinden ses çıkış gücüne göre de fiyat artışı gösterir.

Arabaların Hoparlörlerinde Oluşabilecek Arızalar Nelerdir?

Arabalarda hoparlör ses sistemlerinde meydana gelen arızaların çoğunluğu, ses kalitesinin düşmesi, seste istenmeyen cızırtıların meydana gelmesi, araç motor sesine bağlı olarak istenmeyen gürültünün ortaya çıkması olarak görülür. Hoparlörler ses sistemine dahil edilen diğer donanımlarla ele alınarak arızanın giderilmesi gerekir.

Kullanıcı öncelikle bağlantı elamanlarını kontrol etmeli, oksitlenme, kirlenme ve kopmalar nedeni ile yeterli ses sağlanamamaktadır.

Bu durumlar giderilerek bağlantı elemanlarının sabitlenmesi sağlanır. Bazı durumlarda araca sonradan dahil edilen veya mevcut ses frekansı üreten cihazlar da bu sorunların yaşanmasına neden olur. Bu tür harici donanımlar varsa çıkartılarak tekrar denenmelidir. Sorun hala devam ediyorsa teknik destek alınmalıdır.

Arabaların Hoparlörler Değerleri Nasıl Ölçülür?

Hoparlörlerde ses çıkış gücü Watt ile ölçülür. Ses çıkış gücüne göre 20 W, 25 W gibi birçok farklı değerler alırlar.

Hoparlörlerin sürekli ses çıkış gücü RMS ile ifade edilir. PEAK değeri hoparlörlerin anlık çıkarabileceği en yüksek ses gücünü ifade eder.

Frekans ses seviyesinin çalınabilen alt ve üst frekans aralık değerini gösterir.

Elektrik akımına karşı gösterdiği direnç Ohm cinsinden gösterilir. *dB ölçüsü ne elektrik enerjisinin ne kadarını sese dönüştürdüğünü ifade eder. Bu değerlere bakılarak sisteme gerekli olan hoparlör seçimi gerçekleştirilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu