Güvenlik Kameraları

Elektronik Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Elektronik güvenlik sistemleri nelerdir? Bu soruya cevap olarak erişim kontrolü, izinsiz giriş, alarm veya erişim kontrolü gibi durumlarda şebeke elektriğinin gücünden faydalanarak oluşturulan ekipmanların genel adıdır tanımını yapabiliriz. Bu ekipmanlar batarya üzerinden yedekleme yapılarak da çalıştırılabilir. Güvenlik sisteminin nasıl olacağı nereye kurulacağına ve olası tehdidin hangi mekânda gerçekleştiğine bağlıdır.

Elektronik Güvenlik Sistemi Neleri Kapsar?

Elektronik güvenlik sistemi genel itibariyle erişim onayı verilmemiş durumlara karşı tedbir amacıyla güvenlik kamerası sistemi, alarm sistemi, erişim kontroller sistemlerini kapsamaktadır.

Günümüzde teknolojinin değişmesi ve gelişmesi ile birlikte güvenlik kamerası gibi sistemler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun haricinde elektronik güvenlik sistemleri birçok endüstride aktif olarak kullanılmaktadır.

Elektronik Güvenlik Sistemi Sınıflandırması

Elektronik güvenlik sistemi sınıflandırması teknolojinin kullanımına ve kullanıldığı koşullara göre değişkenlik gösterir.

Elektronik güvenlik sistemi temel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Erişim kontrol ve otomasyon sistemleri
  • Güvenlik kamerası ve CCTV sistemleri
  • Yangın alarm ve algılama sistemleri

    Elektronik Güvenlik Sistemleri Nelerdir?
    Elektronik Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Erişim Kontrol ve Otomasyon Sistemleri

Bir tesise ya da başka bir sisteme giriş yapmak amacıyla güvenli erişim sağlayan sistemlere erişim kontrol ve otomasyon sistemleri adı verilir. Bu sistemin bir diğer adı da erişim kontrol sistemidir. Sistem erişim kontrolünü sağlamak için bu sisteme ilaveten ikili bir rolü olan katılım sistemi de eklenebilir. Erişim kontrol sistemi kullanıcın kimlik bilgilerine göre hareket eder. Kullanıcı sisteme erişim için kendi pin kimlik bilgilerini, biyometri ya da akıllı kart seçeneklerini kullanabilir.

Güvenlik Kamerası ve CCTV Sistemleri

Bir yerin izlenmesi ve görüntülenmesi için elektronik güvenlik sisteminin ana parçası güvenlik kameralarıdır. Bu sistem kaydedilen her türlü veriyi görselleştirmek ve kaydetmek için birtakım elektronik ekipmanlar kullanır. CCTV güvenlik sistemini oluşturan ekipmanlar arasında kamera kayıt cihazları, IP kamera ve monitörler yer alır. Bu güvenlik sisteminde kameraya kaydedilen herhangi bir tehdit doğrudan kamera üzerinden de algılanabilir. Ayrıca CCTV sistemi kameralardan gelen sinyaller doğrultusunda alarm çalarak ikaz edilmek üzere kurulabilir.

Yangın Alarm ve Algılama Sistemleri

Korunaklı bir yer ya da tesiste oluşabilecek kesinti ve bir şüphelinin tespit edilmesi amacıyla kurulur. Bu sistemler genel olarak alarm, uyarı devresi ya da sensör gibi uyaran ekipmanlardan oluşur. Bu sistemin en önemli amacı yangın gibi olası afet durumunda tehdidi ortadan kaldırmak için ortamı tahliye etmek ve güvenliği maksimuma çıkarmaktır. Algılayıcıların kullanım durumuna göre farklı çeşitte sensörleri bulunur. Sensörün kullanım yeri ev otomasyonu, izinsiz giriş alarmı ve yangın algılama olarak değişmekte olup uygulanacak alana göre farklılık arz eder.

Elektronik Güvenlik Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Elektronik güvenlik sistemleri büyük ve küçük işletmeler, kurumsal işyerleri, alışveriş merkezleri, siteler, okullar, spor salonları gibi halka açık birçok alanda kullanılır. Bu sistemler aynı zamanda havalimanları, demiryolu istasyonları ve buna benzer kalabalık toplulukların olduğu yerlerde de kullanılabilir. Elektronik güvenlik sistemleri bulunduğu yere uzak bir kontrol yerinden denetlenmeye uygun esnek sistemlerdir.

Elektronik Güvenlik Sistemleri Nelerdir?
Elektronik Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Elektronik Güvenlik Sistemleri Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Profesyonel Elektronik Güvenlik Sistemleri konutlarda, iş ortamlarında, kalabalık yerlerde uygulanmasından bu yana milyarlarca dolar tasarruf sağladığı bilinmektedir. İnsanlar birçok tehlikeye karşı korunmada elektronik güvenlik sistemlerinden faydalanmaktadır. Elektronik güvenlik sistemi kullanmanın 9 faydası şu şekilde sıralanabilir:

1.Kişisel Varlıkların Korunması

Elektronik güvenlik sistemleri sahip olduğunuz para, mobilya ve hatta fikri mülkiyet gibi kişisel varlıklarınızı sıkı ifşa etmeme koşulları altında korumak uygulanan son teknolojik ve modern bir sistemdir. Ayrıca dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı kanıt elde etmek için CCTV güvenlik kameraları yaygın olarak kullanılır.

2.Güvenli İş Yeri

Bir alarm sistemine sahip olmak bir işletmeden çalışanların hem gündüz hem de gece vardiyalarında güvende olduklarına dair güvence verecektir. Mülke izinsiz girişle ilgili acil durumlar meydana geldiğinde alarm sistemleri personele gönül rahatlığı ile çalışma fırsatı verirken durumun kontrolünü de sağlayacaktır.

3.Anında Güvenlik Güncellemeleri

Modern elektronik güvenlik sistemlerine bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi farklı elektronik cihazlardan erişim mümkündür. Yeni teknoloji ve bulut sistemleri ile evde, tatilde veya işe giderken kısacası nerede olursanız olun durumun farkında olabilirsiniz. Telefonunuzdaki anlık güvenlik uyarıları ile bir güvenlik ihlalini saniyeler içinde öğrenebilirsiniz.

4.Uzaktayken Koruma

Elektronik güvenlik sistemlerinde uygulanan modern teknoloji daha uzun süre seyahat etmenizi sağlar. Karmaşık güvenlik kodları ve CCTV güvenlik kameralarına dünyanın her yerinden erişilebilirsiniz. Uzun seyahatleriniz esnasında önemli iş bilgilerinizi ve varlıklarınızı güvenlik sistemleri sayesinde korumuş olursunuz.

5.Kanıt Toplama

CCTV güvenlik kameraları, erişim kontrol sistemleri, güvenlik alarmları soygun ya da hırsızlık gibi durumlarda güvenlik sisteminin bulunduğu yerde bir sorun olup olmadığına dair kanıt toplayabilir. Ayrıca hırsızlık anının görüntüleri güvenlik kamerasının hafızasına kaydedip saklanabilir.

6.Paranızın Karşılığını Alırsınız

Ev, iş yerleri ve diğer kalabalık yerler için güvenlik sistemleri kurulumu yapmak harcadığınız paraya değecektir. Çünkü hırsızlık, soygun, yangın gibi vakaların olmasını önlemek adına daha önceden tedbir almak her zaman faydalıdır. Elektronik güvenlik sistemleri her ortamda rahat hareket etmenize olanak tanır.

7.Dahili Kontrol

CCTV güvenlik kameraları cihazları iç mekânda da çalışanların durumunu yakından kontrol etmek adına da kullanılması düşünülebilir. Bu şekilde iş yerinde çıkacak negatif durumlar güvenlik kameraları sayesinde tespit edilebilir.

8.Yüksek Riskli Alanların Korunması

Kapalı devre kameralar riskin yüksek olduğu alanlara yerleştirilebilir. Bu kameralar vandalizme, hırsızlığa veya zorla girmeye karşı kurulabilir. Kötü niyetli kişiler binanızın korunmadığını düşünüp binanızın savunmasız yerlerini hedef alabilirler.

9.Gelişmiş Tehdit Algılama

Yeni CCTV teknolojisi yüz tanıma ve potansiyel suçluları tespit etme yoluyla gelişmiş tehdit algılaması gerçekleştirir. Bu durum da kişilerin herhangi bir acil durumu daha kolay kontrol etmesini kolaylaştırmış olur.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu