YazılarElektronik Malzeme

HDMI Kablo ve Display Kablo Arasında Ne Fark Vardır?

HDMI kablo ve Display kablo port girişleri aracılığı ile görüntü ve ses aktarımını sağlayan bağlantı elemanlarıdır. Her iki bağlantı elemanı şekil olarak birbirine oldukça benzer yapıdadır. Buna rağmen aralarında küçükte olsa farklılıklar görülür.

Bu farklar;

  • Port girişlerinde,
  • Çözünürlük ve bant genişliğinde,
  • Ses özelliğinde,
  • Kablo özelliklerinde ve uzunluklarında şeklinde görülür.

HDMI, Hitachi, Philips, Panasonic, Image, Sony, Silicon, Toshiba gibi teknoloji devleri tarafından oluşturuldu. HDMI kablolar da bu sistemlerde kullanılmak amacıyla üretildi ve zamanla gelişme gösterdi. HDMI kablolar uydu alacısı, Blu-ray oynatıcı, kamera ve oyun konsolu gibi birçok farklı teknolojide kullanılır.

DisplayPort, AMD teknoloji firmasının da dahil olduğu VESA isimli konsorsiyum tarafından oluşturuldu. Ekran tazeleme sıklığı ve maksimum çözünürlük yönünden yüksek performans göstermesi sayesinde kısa sürede yaygınlaştı.

Display kablolar da bu planda oluşturuldu ve sonrasında geliştirildi. HDMI kablo ve Display kablo farkı en fazla bağlantı yöntemlerinde görülür. HDMİ kablolar tekli bağlantı gerçekleştirebilirken, Display kablolar 6 farklı bağlantı oluşturulmasına olanak sağlar.

HDMI Nedir?

HDMI, İngilizce High Definition Multimedia Interface’nin kısaltmasıdır. Türkçe’de yüksek çözünürlüklü çoklu ortam arayüzü anlamına gelir. HDMI teknolojisi 2003 yılında aynı aynı kablo sistemi üzerinden ses ve görüntü aktarımı için kullanılmaya başlandı.

Bu sistem sayesinde dijital görüntü ve sesin sıkıştırılmadan aktarımı sağlanmış oldu. Tarihte ilk defa HDMI uyumlu cihaz Pioneer tarafından kullanıldı. HDMI görüntü ve ses aktarımları, sisteme dahil edilen HDMI kablo sayesinde gerçekleşir.

DisplayPort Nedir?

Dell, dijital ekran arayüzü standartlarını geliştirmek, ekran karmaşıklığını ortadan kaldırmak, harici ve dahili kullanılabilir arayüzü geliştirmek için yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, DisplayPort dijital ekran arayüzü teknolojisini üretti. Bu teknoloji açık tabanlı olup, lisansız kullanılabilme özelliğine sahiptir. Dahil olduğu sistemde genişletilebilir arayüz kullanabilir.

DisplayPort tüketici uygulamalarında isteğe bağlı ses ve yüksek tanımlı içerik koruması tanımlayabilir. Ayrıca dijital arayüz sunma kapasitesi yüksektir. DisplayPort monitörler, bilgisayarlar ve projektörler arasında ekran bağlantısında yüksek performans gösterir. Display kablo, DisplayPort’un var olduğu sistemlerde harici bağlantı elamın olarak kullanılır. Bunun yanında uygun bağlantı elamanları sayesinde HDMI kablo sisteme dahil edilebilir.

DisplayPort Nedir?

DisplayPort ve HDMI – Çözünürlük ve Bant Genişliği

DisplayPort 1.2 sürümü maksimum 17.528 Gbps bant genişliğini kullanır. 1.4 sürümü maksimum 25.92 Gbps bant genişliğine kadar destekler. Bu teknolojinin kullanabileceği maksimum çözünürlük 5120×2800 pikseldir.

HDMI port 2.0 sürümü maksimum 14.4 bant genişliğini kullanır. Bu sürüm maksimum 10.240×4320 piksel çözünürlüğü destekler. Ayrıca her iki teknolojinin son sürümleri 240Hz yenileme hızını destekler.

HDMI ve DisplayPort Arasındaki Farklar Nelerdir?

HDMI ile Display port her ne kadar aynı amaca hizmet este de, kullanım alanları ve özellikleri açısından bazı farklar söz konusudur. Display teknolojisi 4K dahil olduğu sistemlerde daha kaliteli ve ses aktarımı sağlar. Bu yönüyle endüstriyel bir yapı barındırır. HDMI teknolojisi ise çoğunlukla medya ve kullanıcı odaklı teknolojilerde kullanılır.

Birden çok ekran kullanılan sistemler için Display port teknolojisi tercih edilir. Display’ın bant genişliği, HDMI teknolojine göre daha fazladır. 144Hz Display tarafından desteklenirken, HDMI tarafından desteklenmez. Gsync monitörler sadece Display port ile kullanılabilir. Gsync monitörlerde HDMI kablo kullanılacaksa mutlak dönüştürücü kullanılması gerekir.

HDMI Mı Yoksa Display Port Mu?

Teknolojik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda Display port kullanımı, HDMI port kullanımına göre daha fazla performans sağlar. Cihazlarında her iki portun bulunması durumda, HDMİ kablo mu Display kablo mu? Sorusu yöneltilebilir. Buna verilebilecek en güzel cevap Display kablodan olmalıdır.

HDMI Mı Yoksa Display Port Mu?

Hangisi Daha İyi?

Display port her zaman HDMI porta göre daha yüksek performans gösterir. Sistem tercihini Display yönünde kullandığında, yüksek çözünürlük elde etmek ve 6 farklı noktaya aktarım sağlama imkanı bulunur.

Sık Sorulan Sorular

Display Kablo Nedir?

Dijital ortamlarda ses ve görüntü aktarımını sağlayan, cihazlar üzerinde bulunan Display port bağlantı noktasını kullanan bağlantı elamanlarına Display kablo denir. Bağlantı noktalarının farklı olması nedeniyle HDMI kablo ile Display kablolar kolaylıkla ayırt edilebilir.

Displayport To HDMI Dönüştürücü İşe Yarar Mı?

DisplayPort to HDMI dönüştürücü ile 1080 piksele kadar görüntü kalitesi, 60 Hz yenileme hızına kadar aktarım sağlanabilir.

Display Port Kablo Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Display port kablo üretiminde oldukça fazla çeşitlilik bulunur. Görüntü ve ses kalitesinin düşmemesi için, güvenilir ortamlardan kaliteli ürünlerin alınması gerekir.

HDMI Kablosu Fps Düşürür Mü?

Standartlara uygun HDMI kablo kullanılması durumunda fps düşüşleri yaşanmaz.

Sonuç

Teknolojik cihazların bağlantı elemanları, doğrudan cihazların performansını etkiler. Bu nedenle HDMI kablo, Display gibi harici bağlantı elamanlarının tedarikinde mutlaka güvenlik satış noktalarının tercih edilmesi gerekir.

Uzun yıllar elektrikli ve elektronik cihazların ve yedek parça ihtiyacında güvenli satış gerçekleştiren Mert-er Elektronik, HDMI kablo ve Display kabloların satışlarını da gerçekleştirir. Kablo çeşitliliğinden ve fiyat avantajlarından faydalanmak isteyen ziyaretçiler, blog.merterelektronik.com güvenli satış noktasından ürün siparişlerini oluşturabilirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu