Elektronik MalzemeEv ElektroniğiTelefon AksesuarYaşam

Kablosuz Şarj Cihazı Nedir? Nasıl Çalışır?

Cep telefonları, artık insanların gündelik yaşamları için vazgeçilmez öneme sahip. Öyle ki insanlar her nerede olurlarsa olsunlar, cep telefonları da her zaman yanlarında. Elbette cep telefonlarının sürekli aktif kalabilmesi için, şarjlarının da uzun süre dayanması gerek. Her ne kadar güçlü bataryalar ile bu sorun çözülmeye çalışılsa da bir yerde yine bataryaların şarj edilmesi gerekli. Gereksinim duyulan her alanda telefonların kolayca şarj edilebilmesi için geliştirilen kablosuz şarj cihazları bu açığı kapatabilmek adına büyük öneme sahip. Telefon şarj olurken, kendisinden uzak kalmasını istemeyenler için geliştirilmiş olan kablosuz şarjlar, son yıllarda giderek daha yaygın bir hal almaya başladı. Her geçen gün daha gelişmiş modellerin ortaya çıkması ile birlikte, yakın gelecekte kablolu şarj cihazlarının yavaş yavaş ortadan kalkabileceğinden söz etmek de mümkün.

Kablosuz Şarj Nedir?

Kablosuz şarj cihazları telefonu şarj etmek için prizin yanında durma zorunluluğunu ortadan kaldıran; çeşitli ortamlarda otururken ya da masada çalışırken telefonun şarj edilebilmesine olanak tanıyan yeni nesil şarj cihazlarıdır. Yeni bir teknoloji olmasından dolayı halen daha bazı eksiklerinin olduğuna değinmek doğru olur. Ancak çok kısa bir süre içerisinde kablosuz şarjların tamamıyla şarj aletlerinin yerini alacağını söylemek hiç de yanlış olmaz. Kablosuz şarj cihazları yüksek düzeyde manyetik alan yaratır. Şarj platformunun üzerine yerleştirilen telefon, bu manyetik alan üzerinde yayılan enerjiyi kendi bataryasında depolar. Bu durumda şarj işlemi gerçekleşmiş olur. Kablosuz şarjları cazip hale getiren bir diğer özellikleri ise normal şarj cihazlarına göre daha hızlı şarj yapabilmesidir. Öyle ki saatte 3500 ila 5000 mAh gücünde dolum yapabilen modellerden söz edilebilir. Ortalama bir telefonun bataryasının 3500 mAh kapasitede olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman, bu durum 40 dakika ila 1 saat aralığında şarj edebilme anlamına gelir. Kablolu şarj cihazlarında bu süre 2 kattan daha fazladır.

Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır?

Kablosuz şarjların çalışma mantığı oldukça basittir. Ancak öncelikle, kablosuz şarj cihazları kavramı ile kastedilmek istenilen esas anlamın, hiç elektrik kullanmadan şarj etmek olmadığının anlaşılması gerekir. Kablosuz şarjlarda, telefonun doğrudan kablo ile bağlantısı yoktur. Ancak kablosuz şarja olanak tanıyan platform elektik bağlantısına gereksinim duyar. Bu da yine bir priz ve onunla birlikte kablolu şarj cihaz ile sağlanır. Yani kablosuz şarj cihazları modellerinde şarj cihazının kablosu doğrudan telefona değil; kablosuz şarj cihazının platformuna takılır. Bu sayede telefonun kişiden uzak kalmadan, çalışma masasında ya da kendisine yakın bir yerlerde kablosuz şekilde şarj olması sağlanır. Kablosuz şarjlar, bu platform üzerinde yaratılan yüksek düzeyli manyetik alan sayesinde çalışır.

Kablosuz Şarj Cihazı Her Telefona Uyar Mı?

Kablosuz şarj cihazı almak isteyenlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de bu şarj cihazlarının her telefon ile uyum sağlayıp sağlamadığıdır. Bu noktada ilk olarak kablosuz şarjların akıllı telefonlar için imal edildiğini söylemek gerekir. Akıllı telefon kategorisine girmeyen telefonların bu olanaktan faydalanmaları mümkün değil. Bununla birlikte her akıllı telefonun da kablosuz şarj cihazları ile şarj edilebilmesi mümkün olmaz. Bunun için öncelikle telefonun akıllı şarj özelliğinin olması gerekir. Eski model akıllı telefonlar genellikle bu özellikten mahrumdur. Ancak günümüzde kablosuz şarjların giderek yaygın hale gelmeye başlaması ve insanların da bu yeniliğe daha fazla ilgi göstermesi, yeni çıkan cep telefonlarının akıllı şarjlarla uyumlu olmasını da beraberinde getirdi. Bu yüzden de alınacak akıllı telefon ile kablosuz şarjın birbirine uyum sağlamasına dikkat edilmesi gerekli.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu