Ev ElektroniğiGenelTelevizyonYaşam

LED TV Panel Ledleri Çeşitleri

LED ışık teknolojisi son yıllarda hayatın hemen her alanında karşımıza çıkıyor. Aydınlatmaya yeni bir boyut kazandıran LED teknolojisi; mağaza vitrinlerinde, otomobillerde, alışveriş merkezlerinde ve daha pek çok yerde sahip olduğu özelliklerden dolayı tercih ediliyor. Henüz yeteri kadar yaygın olmasa da televizyonlarda da LED ışık teknolojisinden yararlanılmaya başlandığını söylemek mümkün. LED TV olarak adlandırılan bu yeni televizyon türünde, televizyonun arkasına yerleştirilmiş olan LED ışıklar sayesinde daha yüksek görüntü kalitesi ortaya çıkar. Ayrıca enerji tasarrufu sağlaması ve uzun ömürlü olması gibi bir dizi avantajlı özelliği de bünyesinde barındıran bu televizyonlarda kullanılan LED ışıklar, zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı arıza yapabilir ya da kullanım ömrünü tamamlayabilir. Bu durumda televizyonun kullanılmaya devam edilebilmesi için LED TV panel ledleri değiştirilmelidir.

LED TV Panel Ledleri Nedir? Ne İşe Yarar? 

LED TV panel ledleri yeni nesil bir televizyon türü olan LED TV’lerde görüntüyü sağlayan ışık kaynaklarıdır. Bu amaçla kullanılan farklı LED türleri bulunur. Bu ışıkların bozulması durumunda televizyonda görüntü kaybı yaşanır. Işıkların tamamında arıza görülmesi halinde, ekrana bakınca ses gelmeye devam eder; ancak görüntü alınamaz. Ekrana bir telefon flaşı ya da ışık kaynağı ile yaklaşıldığı zaman görüntüler siluet olarak görülebilir. Bu durum LED TV panel ledleri için değişim gerekliliğini gösterir. LED ışıklardaki bu arızanın en temel nedeni, kullanım ömrünün dolmasıdır. Belirli bir süre kullanılan panel ledleri kullanım ömürlerini tamamlarlar. Ayrıca zaman zaman lambaların çarpma ya da düşme gibi nedenlerden dolayı zarar görebilmesi de mümkündür. 

D-LED E-LED S-LED Nedir? Farkları Nelerdir?

LED TV’lerde ışık kaynağının yani LED ışıkların arızalanması nedeniyle değişim yapılacağı zaman, hangi LED türünün tercih edileceğinin iyi belirlenmesi gerekir. Zira bu amaçla kullanılan çok farklı led çeşidi mevcut. D LED, E LED ve S LED bunlar arasında en çok kullanılan ürünler. Her birinin kendine göre avantajları ve farklılıkları mevcut. Bu LED türlerinin özellikleri ile farklılıkları şu şekilde sıralanabilir:

  • D-LED: Direct LED kelimesinin kısaltılmış hali olan bu modelde, LED ışık televizyonun altından doğrudan ekrana verilir. Aydınlatma modülü, doğrudan difüzörün arkasında yer alır. Daha yüksek kontrast sunan bu LED türünde aynı zamanda bölgesel karartma kontrolü de yapılabilir. İşlevsel bir LED teknolojisi olmasına rağmen maliyetinin yüksek olması gibi bir dezavantaj taşır. Ancak buna karşın kullanım ömrü de son derece uzundur. D-LED türlerinin bir diğer dezavantajlı yönü de diğer LED ışık türlerine göre daha kalın olmasıdır.
  • E-LED: Edge LED teriminin kısaltması olarak tanımlanan E-LED türü, son yıllarda imal edilen LED TV’lerin önemli bir kısmını oluşturur. LED şerit üzerinde daha fazla LED ışık barındıran bu ledler, panele çerçeve biçiminde monte edilir. Maliyetleri D-LED modeli ile kıyaslandığında daha uygun olan bu E-LED modeli, inceliğiyle de ön plandadır. Ayrıca bu ledlerin maliyeti de daha uygundur.
  • S-LED: SMD LED olarak da anılan bu türde, ledlerin boyutları daha küçük ancak işlevleri daha fazladır. Yoğun bir reçine içerisine yerleştirilmiş olan ve 3 temel renkten oluşan bu ürünler, toplamda 16 milyon renk seçeneğine ulaşabilir. Küçük boyutlu olmasına rağmen son derece güçlü bir ışık yayan S-LED modelleri, uzun kullanım süreleriyle de ön plandadır.

LED TV Panel Ledleri Markaları

LED TV panel ledleri için duyulan gereksinimin artması ve LED TV’lerin her geçen gün daha yaygın hale gelmesi, bu alanda üretim yapan firmaların artmasının da temel nedenidir. Televizyonların yanı sıra çok farklı alanlarda LED aydınlatma teknolojisinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte, farklı alanlar için LED üretimi yapan çok sayıda marka ortaya çıktı. Ancak LED imal eden her markanın aynı kalitede ürün sunduğu gibi bir yanılgıya düşülmemesi son derece önemli. Bu noktada yüksek kaliteli ve kullanışlı LED ışıklar imal edilebildiği gibi; daha düşük düzeyli, sağlıksız ve yeteri kadar işlevsel olmayan türlerle de karşılaşılabilir. Bu yüzden de LED TV panel ledleri alınacağı zaman doğru markanın seçilmesine de özen gösterilmesi gerekiyor. WEKO bu noktada üretim yapan firmalar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. LED TV’lerde kullanılabilmesi için 2000’den fazla LED türü sunan bu marka, Türkiye’de lider konumdadır. Kore teknolojisi kullanılarak imal edilen ithal LED TV panel ledleri son derece dayanıklı ve bir o kadar da kullanışlıdır. Alüminyum gövde soğutması sayesinde, uzun süreli kullanımlarda bile bu markaya ait ledlerde ısınma problemi görülmez. Bu noktada ikinci bir marka olarak OEM’den söz edebilmek de mümkün. Aynı şekilde yüksek kaliteli ithal LED ürünleri sunan OEM markası da pazarın önemli aktörlerinden biridir.

LED TV Bar Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

LED TV modellerinde genellikle şerit ledler değil, çubuk ledler kullanılır. LED TV bar olarak da adlandırılan bu ledlerde doğru seçim yapılması ve kaliteli ürün alınması büyük öneme sahip. Yeteri kadar kaliteli olmayan ürünlerden istenilen ışık verimliliği alınamayacağı gibi, uzun kullanım ömrüne sahip olmaları da beklenemez. Ayrıca bar LED TV panel ledleri yüksek akımla çalıştıkları için iyi bir soğutma sistemine gereksinim duyarlar. Bunun sağlayamayan ledlerde ortaya çıkan ısı hem ledin hem de televizyonun zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden de bar led alırken kalite unsurunun kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir. Her şeyden önce LED bar alınacağı zaman bilinirliği yüksek, kaliteli bir marka tercih edilmelidir. Bu noktada ürün alınacak satıcının güvenilirliği de büyük önem taşır. Aynı zamanda ledin arka yüzünün alüminyum plaka ile korunmuş olması da önemlidir. Bu ortaya çıkan ısının azaltılması ve ledin soğuk kalması için zorunluluk arz eder.

TV LED Bar Neden Bozulur?

Bar LED TV panel ledleri yeterli düzeyde kaliteli olduğu zaman uzun süre kullanılabilir. Ancak en kaliteli ürünlerin bile belirli bir kullanım ömrü vardır. Bu ömrün tamamlanmasıyla birlikte, ledler de arıza yapar. Bu doğrultuda LED barların bozulma nedenlerinin başında kullanım ömürlerini doldurmaları gelir. Ama bilinmesi gerekir ki iyi ve kaliteli ledler 100 bin saate varan kullanım ömrüne sahiptir. Bununla birlikte ledin soğutma sisteminin yetersiz olması, aralıksız kullanım durumunda barın bozulmasına yol açabilir. Ortaya çıkan ısının LED üzerinde birikmesi, devrelerin bu durumdan zarar görmesine neden olur. Ayrıca alınacak ürünün orijinal olmaması ve satışa sunulmadan önce yeteri kadar test yapılmaması da arıza nedenleri arasında yer alır. Daha önce de bahsedildiği gibi, piyasada kaliteli ürün satışı yapan firmaların yanı sıra; yan sanayi ya da korsan ürün satanlar da mevcuttur. Bu yüzden de orijinal ürün seçimine özellikle dikkat edilmesi gerekir.

LED TV Panel Ledleri Nasıl Değiştirilir?

LED TV panel ledleri çeşitli nedenlerden dolayı arıza yaptıkları zaman, bu arızaların giderilmesi yani ledlerin değiştirilmesi gerekir. Esasında bu zor bir işlem değildir. Basit bir elektronik bilgisi ve biraz deneyim ile herkes üstesinden gelebilir. Ancak yine de kendine güvenmeyen ya da yeteri kadar bilgisi olmayanların bir servise başvurması önerilir. Panel ledler değiştirileceği zaman öncelikle televizyona uygun ledin alınması gerekir. Televizyonun kaç inç olduğu, panel numaraları, ekran genişliği ve televizyon markası gibi etkenlere uygun LED seçimi yapılmalıdır. Aksi halde LED uyumsuzluğu ile karşılaşılabilir. Ayrıca alınacak ledin şerit mi yoksa bar mı olacağı da göz önünde bulundurulması gereken hususlar arasında yer alır. Uygun LED temin edildikten sonra bazı televizyonlarda geçmeli olarak, bazılarında da televizyon çerçevesine yapıştırmalı olarak uygulama yapılabilir. Bu da televizyonun orijinal hali göz önünde bulundurularak yapılması gereken bir uygulamadır. Nasıl yapılacağına dair daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için dijital içerik platformlarında üretilmiş olan çok sayıda görsel içeriğe ulaşabilmeleri de mümkün. Özellikle YouTube üzerinde bulunan LED TV panel ledleri değişim videolarından yararlanarak bu işlem kolaylıkla yapılabilir.

TV LED Panel Ledleri Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

LED TV panel ledleri seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Alınacak ürünün uzun süre kullanılabilmesi ve yeniden değişim gerektirmemesi adına bu önem arz eden bir noktadır. Televizyonlar için LED paneller seçerken göz ardı edilmemesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğru LED Türü: Bazı televizyonlarda şerit LED, bazılarında ise bar LED kullanılır. Değişim yapılacağı zaman da aynı türden LED kullanılması gerekir. Bu noktada LED TV panel ledleri alırken her şeyden önce LED türü doğru seçilmelidir.
  • Güçlü Alüminyum Soğutma: Bar LED alınacağı zaman, arka kısmında bulunan alüminyum panellerin kaliteli olması ve ledi yeterli düzeyde soğutması da önem arz eden noktalardandır. Yeteri kadar soğutulamayan ledler, ısınarak yanmaya neden olabilir. Bu durum, ledin yanı sıra televizyona da zarar verebilir.
  • Marka Bilinirliği: Bilinirliği yüksek markaların, bu noktaya ürettikleri ürünlerin kalitesi ile ulaştıkları su götürmez bir gerçek. Bu yüzden de kalite noktasında emin olabilmek için mutlaka bilinirliği yüksek olan markalar tercih edilmelidir.
  • Televizyon ile Uyum: Televizyonların inç durumları ve panel numaraları da LED seçimi esnasında göz ardı edilmemesi gereken noktalar arasında. Rastgele alınacak her ledin her televizyona uyum sağlaması gibi bir durum söz konusu değil.

LED TV Panel Ledleri Nereden Alınır?

LED aydınlatma sistemlerine duyulan gereksinimin artması, bu noktada pek çok üreticinin ortaya çıkmasını da beraberinde getirdi. Bu durum satış yapan firma sayısında da doğal bir artış yaşanmasına neden oldu. Ancak daha önce de bahsedildiği gibi LED TV panel ledleri üreten her firmanın aynı derecede kalite ortaya koyduklarından söz etmek olanaksız. Bu yüzden de üretici firma kadar satıcı firmanın da özenle seçilmesi gerekir. Müşterilerine kaliteli hizmet sunmayı anlayış haline getirmiş, dürüst ve ürünlerinin kalitesi yüksek olan satıcıları tercih etmek, daha sonra bir pişmanlık yaşamamak adına büyük önem taşıyor. Bu noktada ön plana çıkan firmalardan biri olan Merter Elektronik, kurulduğu günden itibaren yüksek kaliteli elektronik ürünler ve yedek parçalarla müşterilerini buluşturuyor.

TV LED Bar Fiyatları

LED TV panel ledleri fiyatlarına dair kesin bir rakamdan söz etmek olanaksız. Zira bu noktada üretim ve satış yapan çok sayıda firma mevcut. Alınacak ürünün kalitesi, marka bilinirliği, güç özellikleri gibi etkenler fiyatların belirlenmesinde etkilidir. Bununla birlikte LED TV panel ledleri genellikle ithal ürünler oldukları için, döviz kurlarındaki değişimlerden de büyük oranda etkilenmektedir. Televizyonlar için LED alırken fiyattan daha çok kaliteye odaklanmak, alınacak üründen maksimum verim sağlayabilmek adına büyük öneme sahip.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu