GenelTelevizyonYaşam

Çanak Anten Nasıl Ayarlanır? Evde Uydu Anteni Ayarlama

Uzaydaki uydulardan gelen sinyalleri yakalayarak işleyen ve görüntüye çevirdikten sonra televizyonlara aktaran uydu alıcılar, artık evlerimizin vazgeçilmez cihazları arasında yer alıyor. Bireylerin televizyon izleme alışkanlıkları daha önceleri yalnızca yerel yayınlar ile sınırlıyken, uyduların ortaya çıkmasıyla birlikte farklı ülkelerde yapılan yayınların izlenmesi mümkün hale geldi. Ancak bu işlevin tam olarak görülebilmesi için çanak anten cihazlarının doğru bağlanması gerekir. Her ne kadar uydu alıcılar ilk satın alındıkları zaman servis tarafından ücretsiz olarak ayarlansa da zaman içerisinde hava koşulları başta olmak üzere çeşitli etkenlerden dolayı ayar kaybı yaşayabilir. Ayarı bozulan uydu alıcısı, evdeki basit malzemeler ile kolayca yeniden düzeltilebilir. Bunun için servis çağırmak, gereksiz masraf çıkması anlamına gelir. Her ne kadar servisler bu ayarlama işlemini LNB cihazı ile daha pratik şekilde yapabilse de el ile kurulum yapılabilmesi de zor değildir.

Çanak Anten Nasıl Bağlanır?

Çanak anten kurulumu yapılırken öncelikle televizyonu görebilecek bir konumda durulmalıdır. Eğer televizyonu görmeyen bir noktadan kurulum yapılacaksa, televizyonun yanından yayın durumunu haber verecek birine gereksinim duyulur. Çanak antenin bağlanması için ilk olarak deneme yanılma yöntemine başvurulabilir. Çevrede çanak antenleri görülen başka komşular varsa, anteni onların antenleri ile aynı yöne doğru çevirmek gerekir. Bu noktada çevirme işlemi milim milim yapılır ve televizyon başında bekleyen kişinin ses vermesi beklenir. Ayrıca akıllı telefonlardan da bu konuda yardım alınabilir. Günümüzde hem Android hem de IoS işletim sistemine sahip telefonlar için uygulama marketlerinde çanak anten kurulumunu kolaylaştıran aplikasyonlara erişebilmek mümkün. Bir kısmı konum tabanlı olan bu uygulamalar ile bulunulan konumdaki en uygun yönü tespit etmek ve uydu cihazının bağlantısını yapmak mümkündür.

Elle Uydu Anteni Bağlama

El ile çanak anten bağlamak isteyenler için ilk adım anten yönünün doğru belirlenmesidir. Zira antenlerde yön tespitinden sonra çanağın sabitleneceği için, değişiklik yapabilmek son derece zahmetli olur. Doğru yön tespiti ve sağlaması yapıldıktan sonra, öncelikle çanağın sabitlenmesi gerekir. Çanak antenler çatılara kurulabileceği gibi, evlerin balkonuna da sabitlenebilir. Bunun için bir matkap yardımıyla çanak ayaklarına denk gelecek şekilde delikler açılmalı ve daha sonra çanağın ayakları bu deliklere oturtulmalıdır. Uydu çanağının sabitlenmesi için bu ayaklar, delik açılan zemine vidalanmalıdır. Vidalama işleminde yeteri kadar sağlam malzeme kullanılmaması, daha sonra hava şartları nedeniyle ayar kaybı yaşanabilir. Sonrasında ise LNB eğimi tespit edilmelidir. Bunun için kullanabileceğiniz bir makineniz yoksa, daha önce bahsedildiği gibi deneme yanılma yönteminden ya da akıllı telefonlardan yararlanabilirsiniz. Son olarak da LNB altından uydu alıcı kablosu takılarak televizyona bağlanmalıdır. Bu işlem ile birlikte televizyona görüntü gelmelidir. Aksi halde kurulum ve ayarlama esnasında bir yanlış yapılmış olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Çanak Anten Ayarı İçin Gerekli Malzemeler

Çanak anten kurulumuna başlamadan önce, kullanılacak malzemelerin bilinmesi ve temin edilmesi gerekir. Aksi halde çalışmanın sürekli kesintiye uğraması kaçınılmaz hale gelir. Uydu çanağını yere sabitlemek için bir matkap, vidalarını sıkmak için bir elektrikli vida matkabı gerekir. Vidaların el ile sıkılması da mümkündür. Ancak daha sağlam olması açısından şarjlı matkaplar avantaj sağlar. Küçük LNB vidalarının sıkılması için de yıldız uçlu tornavida gereklidir. Ayrıca televizyon ile uydu çanağı arasında kablolu bağlantı kurabilmek için bu ikisi arasındaki mesafeye uygun uydu kablosu da hazır edilmelidir. Her ihtimale karşı kablonun biraz uzun tutulması tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu