DonanımEv ElektroniğiGenelMobilYaşam

Şarj Aleti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cep telefonları başta olmak üzere mobil cihazların tamamı, gündelik yaşamın ayrılmaz birer parçası haline geldi. Bir batarya üzerine depolanan şarj ile çalışan bu mobil cihazların şarj edilebilmeleri için şarj aleti gerekir. Cihazlar ilk satıldıkları zaman, içerisinde şarj aleti de bulunur. Ancak zaman içerisinde kullanıcıdan kaynaklanan ya da teknik aletlerin tamamında olduğu gibi uzun süreli kullanım nedeniyle ömrünü tamamlamasına bağlı olarak bu cihazlar arıza yapabilir. Şarj cihazlarının arıza yapması halinde, yeni şarj aleti gereksinimi ortaya çıkar. Günümüzde mobil cihazlar için imal edilen pek çok şarj cihazı bulabilmek mümkün. Ancak her aletin aynı derecede kaliteli olduğunu söyleyebilmek olanaksız. Cihazın zarar görmemesi ve doğru şekilde şarj edilebilmesi için şarj cihazı seçiminde bazı hususların göz önünde bulundurulması önerilir. Alınacak şarj aletinin kalitesi ve orijinalliği bu noktadaki en önemli husus. Daha uygun fiyatlar ile piyasaya sürülen ve genellikle orijinal olmayan şarj cihazları, cep telefonları ile diğer mobil cihazların batarya ömürlerinin azalmasına ya da kısa sürede çeşitli arızaların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu yüzden de fiyattan daha çok kaliteye odaklanılması gerekir.

Şarj Aleti Çeşitleri

Cep telefonları ve diğer mobil cihazların şarj edilebilmesi adına şarj cihazları vazgeçilmez bir yere sahip. Günümüzde kullanılan pek çok şarj aleti çeşidinden bahsedilebilir. Özellikle mobil cihaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu ürünlerin de pek çok türü ortaya çıkmaya başladı. Elbette zaman içerisinde teknoloji alanında yaşanan gelişmelerle birlikte, şarj aletleri de daha farklı işlevler kazandı. Günümüzde klasik şarj aleti çeşitlerinin yanı sıra mobil cihazların daha hızlı şarj edilmesini sağlayan hızlı şarjlardan da söz edilebilir. Ancak hızlı şarj alırken de son derece seçici davranılması büyük öneme sahip. Aksi halde telefonu hızlı şarj etmek adına, çeşitli arızalara neden olmak kaçınılmaz bir hal alabilir. Ayrıca son dönemlerde kablosuz şarj aletleri de giderek daha yaygın bir hal almaya başladı. Cep telefonlarının prize takılı kalma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve manyetik alan üzerinden şarj edilmelerini sağlayan kablosuz şarj aletleri de bu doğrultuda önemli bir yere sahip.

Şarj Aleti mAh Değerleri Kaç Olmalıdır?

Şarj aleti seçiminde en önemli hususlardan biri de doğru mAh değerinin saptanmasıdır. Bu değer, telefonun şarj hızını doğrudan etkiler. Yani daha hızlı bir şarj sağlayabilmek adına, daha yüksek mAh değerine sahip şarj cihazlarının tercih edilmesi gerekir. Ancak amper değeri ne kadar yüksek olursa olsun, maksimum şarj hızı telefonun alabileceği kapasite ile sınırlıdır. Şarj aletinden gelen ve telefon üzerinden geçen akım, telefona herhangi bir zarar vermez. Bu yüzden de yüksek mAh değerine sahip bir cihaz ile şarj etmenin herhangi bir zararı bulunmaz. Günümüzde özellikle hızlı şarj teknolojilerinin gelişmeye başlaması ve mobil cihazların da daha yüksek hızda şarj edilebilir hale gelmesi, yüksek mAh değerli şarj aletlerine duyulan gereksinimlerin artmasına neden olmuştur.

Şarj Aletinde Voltaj

Voltaj, elektik akımının gücünü ifade eder. Günümüzde kent şebekelerinde kullanılan elektrik 220 V gücüne sahiptir. Ancak bu voltajın tamamının telefona akması söz konusu değil. Şarj aleti şehir şebekesindeki voltajı, telefonun alabileceği düzeye indirger ve böylelikle şarj işlemini sağlar. Bu değer de genellikle 5 V düzeyine denk gelir. Bununla birlikte günümüzde 9 V ve 12 V voltaja dönüşüm yapan şarj cihazlarından da söz edilebilir. Sağlıklı bir şarj için, bu değerlerde akımını sabit kalması gerekir. Orijinal olmayan şarj aletlerinin yarattığı akım dalgalanmaları, mobil cihazların hasar görmesine yol açabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu