Ağ ÜrünleriDonanım

VDSL MODEM NEDİR? VDSL MODEM FİYATLARI NASIL BELİRLENİR?

Gelişen teknoloji ile birlikte internet bağlantısının hayatımızdaki yeri ve önemi oldukça fazladır. Hatta internet bağlantısı olmadan pek çok işimizi yapamayabiliriz ya da işlerimiz aksayabilir.

Telefonlarımızda internet bağlantısı telefonun içindeki çeşitli aksamlar ile sağlanırken, evlerimizdeki bilgisayar ya da televizyon gibi çeşitli elektronik eşyaların internet bağlantısı modem dediğimiz bir araç ile sağlanmaktadır.

Modem, bilgisayardan aldığı dijital veriyi analog veriye çevirerek gönderir ve karşı taraftan gelen analog veriyi tekrar dijital veriye çevirerek bilgisayara iletir. Bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan hatlar dijital veriyi taşıyamadığı için bu şekilde bir işlem gerçekleştirilmektedir. Bu işlemi gerçekleştiren modemler ise özelliklerine göre genel olarak VDSL modem ve ADSL modem olarak ikiye ayrılır. Günümüzde VDSL modem kullanım oranı gittikçe artığı için, VDSL modem ile ilgili sık sık sorular sorulmaktadır.

Bu yazımızda sizler için VDSL modem nedir, VDSL modem ile ADSL modem farkları nelerdir ve VDSL modem nasıl anlaşılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca VDSL modem fiyatlarından bahsedeceğiz.

VDSL Modem Nedir?

VDSL modem, internet kullanıcılarına yüksek bant genişliği sunulan hizmetin alınabilmesini sağlayan bir cihazdır. VDSL kısaltmasınn açılımı ise Very High Speed Digital Subscriber Line şeklindedir yani çok yüksek hızda dijital abone hattıdır diyebiliriz.

VDSL modemlerde veri iletimi bakır kablola aracılığı ile yapılmaktadır. İnternet bağlantısını sağlayan santral yakın mesafelerde bulunan aboneler, yüksek bant genişliğinden yararlanarak internet kullanımlarını yüksek hızlar ile yapabilmektedir. VDSL modemlerde alınan hizmet 100 Mpbs oranına kadar yükselebilir.

VDSL modem genel olarak santrale yakın bölgede olan abonelere avantaj sağlar. Günümüzde ise santrale kadar olan mesafelerde fiber kablo kullanılmaktadır. Santralden sonrası için modemin türüne göre internet hızında değişkenlik sağlanmaktadır. VDSL hizmetinden faydalanabilmeniz için VDSL modem kullanmanız gerekmektedir.

VDSL Modem İle ADSL Modem Farkları Nelerdir?

VDSL modem ile ADSL modemin farklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İki modem arasındaki temel fark sağladığı indirme ve yükleme hızlarıdır.
  • VDSL modem 100 Mbps indirme ve 10 mbps yükleme hızı sağlarken, ADSL maksimum 24 mbps indirme hızı sağlar ve yükleme hızları çok daha düşüktür. Hatta VDSL ile ADSL arasında kuramsal olarak yaklaşık 10 katlık bir yükleme hızı farkı söz konusudur.
  • ADSL üzerinden alabileceğiniz hız oldukça sınırlıdır ve bazı bağımsız değişkenler bu hız düzeyini daha da düşürmektedir.

ADSL kullanılmakta olan altyapıyı kullanırken, VDSL için yeni bir altyapı oluşturulur. Bu altyapı oluşturulması da belli bir maliyete neden olur.

VDSL Modem Nasıl Anlaşılır?

Modeminizin VDSL modem mi yoksa ADSL modem mi olduğunu anlamak için 2 yola başvurabilirsiniz. Bunlar;

1-Modemin markası ve modelinin anlaşılması ve bu bilgilerin internette araştırılması: Modeminizin arkasında, sağında yani herhangi bir yerinde markası ve modeli mutlaka yazar. Oradaki kelimeleri internete yazmanız sonucunda modeminizin VDSL mi yoksa ADSL modem mi olduğunu öğrenebilirsiniz.

2-Müşteri hizmetlerinden bilgi alınması: İnternet hizmetinizi sağlayan firmanın müşteri hizmetlerini arayarak modeminiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu 2 seçenekten birini uygulayarak modeminizin VDSL mi yoksa ADSL mi olduğunu anlayabilirsiniz.

VDSL Modem Fiyatları

Piyasada çeşitli VDSL modem fiyatları bulunmaktadır. Bu yüzden VDSL modem fiyatları değişiklik göstermektedir. Genel olarak VDSL modem fiyatları 270 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Aradaki bu fiyat farkının sebebi ise modemlerin sağladığı hizmetlerdir.

Bu yazımızda sizler için VDSL modem nedir, VDSL modem ile ADSL modem farkları nelerdir ve VDSL modem nasıl anlaşılır sorularına cevap verdik. Ayrıca VDSL modem fiyatlarında bahsettik.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu