Genel

Araç Ses Sistemi Nasıl Yapılır?

Otomobil yolculuklarında güzel bir müzik yolculuğun olmazsa olmazlarındandır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza yeni ve farklı teknolojik donanımlar da girmektedir. Araçlarda kullanılan ses sistemleri de bu teknolojik donanımlardan biridir.

Araçta güzel bir müzik dinlemek için aracın iyi bir ses sitemine sahip olması gerekir. Araçta yer alan hoparlör ya da teyp değil ses sisteminin daha iyi olması için de bir takım gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ses sisteminde kullanılan parçalardan işçiliğe kadar tüm kriterler ses sisteminin performansını etkilemektedir. Peki, araç ses sistemi nasıl yapılır? Araç ses sisteminin nasıl kurulduğunu adım adım takip edelim.

Aracınızı Tanıyın

Araç içi ses sisteminin iyi olabilmesi için araç özellikleri iyi belirlenmeli ve ona göre bir yol izlenmelidir. Aracın ses izolasyonu, araç içi ses akustiği, aracın büyüklüğü gibi kriterler araç sesini etkileyen önemli unsurlardır.

Ayrıca araç içerisinde hoparlörün duracağı noktada ses sistemini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle aracınızı ses sistemini kuran ustalara göstererek bilgi alabilirsiniz.

Araç Ses Sistemi Nasıl Yapılır?
Araç Ses Sistemi Nasıl Yapılır?

Ortalama Bütçenizi Belirleyin

Ses sistemi kurulmadan önce belirlenmesi gereken en önemli kriterlerden biri bütçedir. Ayıracağınız bütçe kuracağınız ses sisteminin kalitesini belirleyebilir. Ayrıca beklenmeyen harcamalar için de belli bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Ses sistemi fiyatları marka modeline ve kalitesine göre farklılık göstermektedir.

Ön Araştırmalarınızı Yapın

Araç içi ses sistemini kurmaya başlamadan önce yapmanız gereken bir takım hazırlıklar ve araştırmalar bulunmaktadır. Bunun için zaman ayırarak detaylı bir araştırma yapmanız gerekecektir. Ses sistemi kurulumu yapan yerleri araştırarak görüşlerini alabilirsiniz.

Sizin aracınızla aynı özelliklere sahip araçlarda kullanılan ses sistemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca ses sistemleri satışı yapan mağazalar arasında fiyat karşılaştırması yaparak bütçenize en uygun sistemi seçebilirsiniz.

Altyapıyı Hazırlayın

Araç ses sisteminde kullanılacak hoparlör, teyp ve ekran gibi ünitelerin yerlerinin belirlenmesi gerekir. Hoparlör sistemlerinin sesi yükseldikçe, hem izolasyonun olmamasından dolayı belirli bir ses yüksekliğinden sonra sesin bozulmasında hem de aracın içerisinde bulundukları bölgelerin zıngırdamalarına neden olur.

Bundan dolayı araç içerisinde hoparlör sistemlerinin bulunacağı alanlara izolasyon yapılması önerilmektedir. İzolasyon işlemi hakkında bilgi sahibiyseniz kendiniz yapabilir ya da bu işten anlayan bir ustaya yaptırabilirsiniz.

Güç Kaynağınızı İyileştirin

Araç içi ses sitemleri gücünü aracın aküsünden almaktadır. Akünün yetersiz olması durumunda ses sistemi kapasitesinde düşüş yaşanabilir. Bu nedenle akünüzün yeterli olmasına dikkat edin. Ayrıca kuracağınız ses sitemi ile uyumlu olması gerektiğini de unutmamanız gerekir.

Akünün yeterli olabilmesi ve iyi bir verim sağlanabilmesi için akü yanına capasitor eklenebilir. Ses siteminin kurulumunda ve güç için önemli olan kriterlerden biri de kablolardır. Güç için kullanılacak kabloların az 4awg değerinde olması gerekir.

Teyp Seçimi

Araç içi ses sisteminin en önemli ve olmazsa olmaz parçalarından biri teyptir. Müzik kaynağının iyi olması kaliteli ve verimli bir ses sağlayacaktır. Daha önce cd ya da dvd ile çalışan teypler, artık usb, bluetooth, dokunmatik ekranlı olarak da kullanılabilmektedir. Ses sistemini sadece müzik dinlemek için kullanacaksanız teybin MP3, MP4, WMA, AAC, M4A gibi formatları desteklemesi gerekir.

Çünkü farklı cihazlardan araca bağlanarak müzik dinlemek için farklı formatları destekleyebilmesi gerekir. Ayrıca araç içi bir multimedya sistemi kullanılacak ise sistemin ona yönelik düşünülmesi ve kurulması gerekir. Bu nedenle hoparlörün RCA çıkışı ve subwoofer çıkışının olması gerekir.

Hoparlör Seçimi

Aracın tipine, büyüklüğüne, dinlenecek müziğin türüne göre hoparlör seçimi yapılmalıdır. Hoparlör gücü ve boyutlarının araç ile uyumlu olması gerekir. Araç içi ses sistemlerinde kullanılan hoparlörler tweeter, sub-woofer, woofer ve mid-bass ünitelerinden oluşmaktadır.

Araç tipine göre hoparlör seçimi yapıldığı zaman sedan ve hatchback araç türlerinde kullanılan ana hoparlörün 50 watt-rms ve 100 watt-rms aralığında olması gerekir. Hatchback araçlarda subwoofer seçimi için hoparlör boyutunun ortalama 25 cm çapında olması gerekir.

Sedan araçlarda ise daha farklı çaplarda hoparlör kullanılabilir. Ayrıca hoparlörün ünite tipide müzik türüne göre belirlenmektedir. Klasik ya da jazz gibi müzik türleri için daha kaliteli ve mid sistemlere sahip hoparlörler kullanılırken, hip-hop müzik türü için woofer sistemlere sahip hoparlörler kullanılmaktadır.

Araç Ses Sistemi Nasıl Yapılır?
Araç Ses Sistemi Nasıl Yapılır?

Ampilifikatör Seçimi

Araç ses sistemi kurulumunda en önemli kriterlerden bir diğeri de ampilifikatör seçimidir. Ampilifikatör, teyp ünitesinden aldığı ses kalitesini yükselterek araç içerisinde yer alan hoparlöre iletir. Müzik sisteminin kontrolünü sağlayan ses sisteminin en önemli parçaları arasında yer alır. Aynı zamanda amfi olarak da adlandırılan sistemi seçerken hoparlör ve araç teyp ünitesine uyumlu olmasında dikkat edin.

Amfinin hoparlörle uyumlu olabilmesi için uygun ohm değerine sahip olması gerekir. Hoparlör özelliğine göre 0,5, 1, 2 gibi ohm değerleri gibi değerlere sahiptir. Amfi ve hoparlörün ohm değerinin aynı olması gerekir.

Ayrıca ses siteminde subwoofer kullanılacak ise aracın ön tarafında bulunan hoparlör sistemi için ayrı bir amfi, sub için ayrı bir amfi kullanılırken, bütün sistem için amfinin watt-rms gücünün yeterli ve çok kanallı olması gerekir. Burada da amfinin ve hoparlörün aynı watt- rms değerlerine sahip olması ve birbiri ile uyumlu olması gerekir.

Montaj Ustasını Seçin

Araç ses sistemi için aldığınız malzemelerin montajının bir ses sistemi kuran usta tarafından yapılması daha sağlıklı olacaktır. Konuyla ilgili bilgi sahibiyseniz kurulumu kendiniz de yapabilirsiniz. Ses sisteminin montajı oldukça önemli ve bilgi isteyen bir iştir.

Bu nedenle işini yapan ustanın seçiminde de iyi bir usta tercih edilmelidir. Usta seçiminin yanı sıra ses sisteminde kullanılacak kabloların seçimi de önemli bir kriterdir. Ses sisteminde kullanılacak kabloların en az 12awg gücüne sahip olması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu