Ağ ÜrünleriDonanımGenelİnternetTelevizyon

Cat Kablo Nedir? Türleri Nelerdir ?

Cat Kablo Türleri ve Özellikleri

Büyük ofislerden küçük evlere kadar hayatımızın her alanına giren internet, koca dünyayı bir ekrana sığdırmamızı sağladı. Bu doğrultuda bizlere daha iyi bir iletişim deneyimi yaşatması için her gün yeni sistemler ortaya çıktı. Sistemler daha iyi bir verim almak için çeşitli kablo yapılarından destek alır. Bu da hayli karışıklığa sebep olur. Tam da burada bu karışıklığı ortadan kaldıran bir tür ” Cat Kablolar ” devreye girdi.

Bu kabloların türüne bağlı olarak kullanıldığı alanlar değişiklik gösterebilir. Bilgi iletişiminde kullanılanlar Cat5, Cat6 ve Cat7 şeklinde karşınıza çıkarlar.

Peki cat kablo nedir? Cat kablo türleri hakkında merak ettiklerinize aşağıdaki yazımızda ulaşabilirsiniz.

Cat Kablo Nedir?

Bilgi iletişiminde kullanılan bir kablo türü olan Cat kablolar, gün geçtikçe artan haberleşme sisteminin artan ağ yapılarının karmaşıklaşması nedeniyle kullanılan bir kablo türüdür. Birbirinden farklı olan bu kabloların bağlantı şemaları, özellikleri, türlerine göre değişiklik göstermektedir.

Cat5, Cat6 ve Cat7 başlıca türleridir.

Cat5 Kablo Nedir?

Bükümlü bir yapıya sahip olan, sinyal taşıma işlemlerinde kullanılan Cat5 kablo; Ethernet gibi bilgisayar ağlarında kullanılır. Ev kullanıcıları için ideal kablo çeşidi olarak bilinmektedir. Ses ve görüntü sinyalleri kolayca iletilebilen Cat5 kablo ile 10 / 100 mbps hızları elde edilmektedir.

Cat5 Kablo Dezavantajları:

Düşük performans gösteren bu kablolar, Çevredeki en ufak sinyalden etkilenebilirler. 100 Metreden uzun kullanılan kablolarda ciddi performans düşüklüğü meydana gelebilir. Standart ev kullanıcısı için uygundur. Profesyonel kullanıcılar ve oyuncular mutlaka daha üst performans sağlayan Ethernet kablolarını tercih etmeliler.

Cat6 Kablo Nedir?

Güvenlik sistemleri ve IP sistemlerinde çoğunlukla tercih edilen Cat6 kablolarının kullanımı yaygındır. İnternet bağlantısı için kullanılan kablo olarak bilinmektedir. Ses ve görüntülerinin sinyal yoluyla aktarılmasını sağlar. Cat6 kablo türü 250 MHz’lik frekans geçişine ve 1Gbit/sn’lik veri taşıma özelliğine sahiptir. Cat5 kablolarının kullanıldığı her alanda uyumlu şekilde çalışabilen bu kablo sayesinde yüksek boyutta hızlara ulaşmak mümkün olabilmektedir. Profesyonel düzeyde oyuncuların tercih etmesi gereken bir kablodur.

Cat6 Kablo Dezavantajları:

Cat5 kablolarda olduğu gibi 100 metre ‘den fazla kullanılmamalıdır. Fiyatları Cat5 kablolara göre fazladır. Uyumlu olmayan cihazlarda istenilen performansı alamayabilirsiniz.

Cat7 Kablo Nedir?

Cat6 ve Cat5 kablolara göre frekans bandı anlamında önde olan Cat7 kablolar, veri taşıma kapasitesi olarak da daha güçlüdür. Ethernet kabloları arasında 1 Gbps ve üzeri olacak şekilde veri aktarma hızlarına sahip bir kablo çeşidi olarak bilinmektedir. Bu kablonun parazitlerden etkilenmemesi ve sinyal zayıflamasını azaltmak için daha fazla ve farklı bir koruma desteği sunulur. Cat7 dayanıklı bir kablodur. Cat5 ve Cat6 kablolarına göre daha uzun ömürlüdür. Kaliteli bir iletişim deneyimi yaşatır.

Cat7 Kablo Dezavantajları:

Kullanıcısına daha iyi bir performans sağlayan Cat7 kablolar, Cat5 ve Cat6 kablolara göre fiyatı daha pahalıdır. İşçilik maliyetleri daha yüksektir.

Cat Kablo Türleri ve Özellikleri

Artan talepler ve iletişimde meydana gelen yeni yenilikler bizlere yeni teknolojilerin kapısını aralamakta. Son dönemde İletişim alanında gelişen teknolojilerin arka planında bu bilgileri taşıyan bizlere ulaştıran devrelerin en önemli yardımcısı Cat Kablo türledir.

Gelişen teknolojilerin durağı www.merterelektronik.com ‘da Cat kablo ve diğer çeşit ve markalara erişebilir. Gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu