Genel

Araç Ses Sistemi Nasıl Olmalı?

Otomobillerde kullanılan ses sistemleri son yıllarda oldukça popüler hale gelmeye başladı, bu nedenle araç ses sistemi nasıl olmalı? Sorusu da herkes tarafından sıklıkla soruluyor. Bu yazımızda bu soruya cevap vererek araç ses sistemini en iyi şekilde nasıl alacağınızı anlatacağız. Firmamıza ait araç ses sistemlerini tercih ederek siz de kaliteli bir sisteme sahip olabilirsiniz.

Araç Ses Sistemlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç ses sistemleri ülkemizde sıklıkla tercih edilen ve araç satın alırken dikkat edilen bir özelliktir. Bu nedenle araç ses sistemlerinin kaliteli olması her araba sahibi tarafından önemsenen bir durum. Bu sistemler çok değişik markaların ses sistemlerini içeriyor.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta hangi araç ses sistem markasının tercih edileceğidir. İkinci önemli nokta ise bu araç ses sisteminin hangi firma tarafından aracınıza montajı yapılacağıdır. Bu iki faktör araç ses sistemlerinde büyük önem taşıyor.

Araç Ses Sistemi Parçaları Nelerdir?

Araç ses sistemleri satın alırken de her aygıtta olduğu gibi bir ana beyin ve kontrol sisteminin mevcut olması gerekiyor. Ana ünite de araç ses sistemi için bir beyin olarak görülebilir. Ses ve video verilerini ana sistemden alıp çeşitli bileşenlere dağıtma ile görevlidir. Ana ünitenin önemi çok fazladır. Nitelikli olmayan bir ana beyin mevcutsa, hoparlör ve amplifikatörlerin yani yükselticilerin nitelikli olması önemli olmuyor. Bu sebeple ses sistemleri otomobil için seçilmesi durumunda akıllı bir ana ünite tercihi yapılması gerekiyor.

Araç Ses Sistemi Nasıl Olmalı?
Araç Ses Sistemi Nasıl Olmalı?

Hoparlör Çeşitleri Nelerdir?

Araç ses sistemleri alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de hoparlörlerdir. Bu aygıtlar sesi dış ortama aktaran aygıtlardır. Bunlar dijital veriyi alarak gerçek seslere dönüştürür. Bu nedenle bu aygıtların en kaliteli olanlarının seçilerek araç ses sistemlerinde kullanılması oldukça önemlidir.

Subwoofer Hoparlör Nedir?

İyi nitelikte olan bu hoparlör sistemi sayesinde düşük frekanslı ve yüksek nitelikli frekansa sahip bas sesler üretilebilir. Bu hoparlör sistemi ile araç ses sitemleri içinde yüksek düzeyde bir titreşime sebep olur.

Koaksiyonel Hoparlör Nedir?

Her otomobil içinde basit bir biçimde görülecek olan bu hoparlör çeşidi, en yaygın olan hoparlör çeşitleri arasında yer alır. Daha az maliyet yaratması sebebi ile farklı hoparlör tiplerine nazaran daha fazla tercih edilir. Koaksiyonel hoparlör aynı ünite üstünde hem yüksek tiz sesleri hem düşük frekanslı bas sesleri üretebilir. Bütün bu artı yönlerine karşın en büyük eksi yönü, ses niteliği diğer hoparlör çeşitlerine göre daha zayıftır.

Komponent Hoparlör Nedir?

Değişik hoparlör çeşitlerinin bir araya gelmesi ile elde edilmiş olan komponent hoparlörler en ileri düzeyde sesi verir. Temel olarak bas sesler gönderen woofer sisteminden, tiz sesler üreten tweeter sistemlerinden ya da orta sınıf hoparlör barındıran ayrı sürücü sistemlerinden oluşur. Kurulum esnasında her hoparlör değişik bir sürücü gerektirebiliyor. Bunun için büyük bir amplifikatör ses sistemine sahip olmanız gerekebiliyor.

Amplifikatör Nedir?

Amfi ismi ile de tanınan ve ses sistemi için fazladan bir önem barındıran amplifikatörler, görüntüleme ve dinleme niteliğini en üst seviye taşıyor. Ana üniteden, hoparlöre giden sinyal sistemini yükseltir ve sistem üstünde daha fazla bir ses seviyesi oluşmasını sağlıyor.

Bu şekilde biçimde üstünden çok daha net ve verimli bir ses alınabilir. Amplifikatör, farklı bir söyleyişle araç ses sistemi içinde ses niteliğini yükselten bir ünite olarak kullanılabilir. Ses sistemi içinde yer alan ya da ayrı bir biçimde satılan amplifikatör için belli haller söz konusu olabiliyor.

Dâhili amfiden, aracın ön panelindeki kısıtlı bir alan içerisine yerleştirilmek zorunda olması nedeniyle iyi bir verim almak güçleşmektedir. Bu nedenle koltuk altlarına ya da bagaj bölgesine yerleştirilebilen amplifikatörler ile daha iyi ses elde edebilirsiniz.

Araç Ses Sistemi Montajı Nasıl Yapılır?

Montaj işleri her sistem için büyük önem taşır. Yapılmayan bir iş otomobilin elektrik aksamına zarar verebilir ya da daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu sebeple montaj esnasında gereken işlerin bir uzman kişi tarafından yapılması gerekir. Firmamızın içerisindeki uzman araç servis kişilerini bulabilir ve otomobiliniz için montaj işlerini yaptırabilirsiniz.

Hoparlör kablosu 12awg gücünde olması tavsiye edilir. Sesin daha iyi bir biçimde duyulmasını sağlayacaktır. Bu sebeple kablo kullanımı ve bu kabloların bağlantıları doğru bir biçimde yapılması gereklidir.

Araç Ses Sistemi Nasıl Olmalı?
Araç Ses Sistemi Nasıl Olmalı?

Araç Ses Sistemi Montajında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yeni alınan araç ses sistemi için ilk önce teyp ya da akıllı ekran kısımlarının sökülmesi gerekir. Bu sökme işlerinde arabanın hiçbir hasar almaması için uzman bir teknisyen tarafından bu işlemlerin yapılması gerekiyor. Ses kablosu aküye doğrudan bağlanması önemlidir. Bunu yapmak için gerekli çeşitli işlemler mevcuttur. Aküye takılan ses kablosu daha sonra arabanın içine alınması gerekir.

Hangi Firmalar Tercih Edilmeli?

Araç ses sistemleri işlerini yapan ülkemizde pek çok firma mevcut. Ancak araçlarına ses sistemi taktırmak isteyen insanlar bu firmalardan hangisini tercih edeceklerini bilmiyorlar. Bu tür işlemleri uzman bir ekibin eline bırakmanız önerilir. Firma bünyesinde yer alan uzman teknisyenler sayesinde araç ses sistemlerini en iyi şekilde tasarlayarak sizlere hizmet vermeye çalışıyorlar.

Firma, tüm müşterilerine en iyi şekilde hizmet veriyor ve araç ses sistemi montajı yapıldıktan sonra da müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Eğer ses siteminde bir sorun olursa müşteriler tekrar bu sistemlerinin arızalarını düzeltme şansı yakalıyorlar.

Bu sayede firmanın müşteri memnuniyetine önem veren bir firma olduğu anlaşılıyor. Firma pek çok konuda hizmet veriyor ve en başarılı olduğu, en tanındığı konulardan bir tanesi de araçlarda ses sistemleridir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu