Genel

Intel 2023’de Çıkması Planlanan “Loihi 2″yi Duyurdu

İntel 2023’de çıkması planlanan “Loihi 2″yi duyurdu. İnsan beyninin çalışma prensiplerini ilham alan Nöromorfik işlemcilere bir yenisini daha ekleniyor.

Son zamanlarda insan beynini ilham alarak onu çalışma prensiplerini temel alan işlemciler gündemde. Doğanın, canlıların becerilerini gözlemleyerek yaratılan, temel tasarımsal özeliklerinden ilham alınan teknolojik ürünlerin ardından bu prensiplere uygun işlemcilerin üretilmesi ilgi ile karşılanıyor. Özellikle kullanıcı deneyimini temel alan bu doğrultuda gelişen teknolojiye yön veren firmaların nöromorfik hesaplamalar yapan donanımlara yönelmesi pek sürpriz değil. Karmaşık bir yapıya sahip olan adeta bir bilgisayar sistemine benzeyen beynimizin gelişen teknolojiye ilham vermesi teknolojide yeni çığırların açacağının habercisidir.

Loihi 2’ çalışmalar hızla ilerliyor.

Daha önce nöromorfik çip teknolojisine sahip bir işlemci üreten Intel ‘Uzun’u tanıtmıştı. Şirketten yapılan son açıklamaya göre nöromorfik işlemci teknolojisine bir yenisi ekleniyor. İnsan beyni gibi çalışan yeni tasarım ‘Loihi 2’ çalışmalar hızla ilerliyor. Intel’in açıklamalarına göre nöromorfik bilgi işlem teknolojisinin başarılı bir örneği olan Loihi. Bilgi işleme yeteneğini geçmişe göre daha iyi programlayabilen yapısıyla, önceki nesle kıyasla yaklaşık 10 kat Daha hızlı. Ön üretim sürecinin başarıyla geçtiğini açıklayan Intel, 2023 yılında işlemciyi piyasaya çıkartmayı düşünüyor.

Nöromorfik konusu neden önemli!

Bilgi işlem işinizi yeniden şekillendireceğini düşünülen nöromorfik hesaplamalara sahip işlemciler; düşük güç tüketimi ile daha iyi performans sağlayan hızlı bilgi işlem çözümleri sunmaktadır. Araştırmacılar bu yeni teknolojiyi akıllı telefonlara yerleştirmeyi ve yakın gelecekte IoT pazarının büyümesini bekliyor.

IBM, Intel veya Qualcomm gibi sektörün önde gelen isimleri ilk nöromorfik bilgisayarı geliştirmek için durmaksızın çalıştığı biliniyor. Özellikle Askeri, Sağlık ve finans alanında ki eksiklerin giderilmesi daha doğru veri ve ön tahminlerin yapılması hedeflenmektedir.

Nöromorfik Hesap Nedir?

Nöromorfik hesaplama, beynin öğrenme ve tepki verme biçimine dayanan yapay zekadan farklıdır. Yapay zekada, veriler geleneksel bilgisayar belleğinden alınırken, nöromorfik çiplerde, nöronal ağları geçen bilgilerden veriler elde edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu