Laptop Ne Kadar Elektrik Yakar? Nasıl Azaltılabilir?
Dizüstü bilgisayarlar, insanlara sağlamış olduğu hareket özgürlüğü nedeniyle giderek daha yaygın hale geliyor. Laptopların verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için adaptörler büyük önem taşıyor. Laptop ilk alındığında içerisinde yer alan orijinal adaptörler, zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı arıza yapabiliyor. Şebekeden gelen elektrik akımını, bilgisayarın gereksinimi doğrultusunda regülasyon işleminden geçiren laptop adaptörleri arıza yaptıkları zaman değişim gerektiriyor. Değiştirilmeden arızalı haliyle kullanılmaya devam edilen adaptörler, laptopların zarar görmesine neden olabiliyor.
Laptop adaptörleri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcut. Alınacak adaptörün laptop ile birebir uyumlu olması ve aynı değer aralıklarına sahip olması bu noktada ilk sırada yer alıyor. Mümkün olduğunca orijinal adaptör tercih edilmesi gerekiyor. Ancak orijinal adaptörlerin çok pahalı olduğu ya da temin edilmelerinin olanaksız olduğu durumlarda muadil adaptörler de bu boşluğu doldurabiliyor.
Dizüstü Bilgisayarlar Ne Kadar Elektrik Yakar? Nasıl Azaltılır?
Laptop için adaptör almak isteyenlerin çok merak ettikleri sorulardan biri de laptopların ne kadar elektrik tükettiğidir. Esasında bu konuda net bir rakamdan söz edebilmek mümkün değil. Zira her laptop farklı güç değerlerine sahiptir ve bu da onların elektrik tüketimlerinin değişiklik göstermesine yol açıyor. Ancak genel olarak dizüstü bilgisayarların elektrik tüketimi, evdeki diğer elektrikli cihazlara kıyasla çok daha düşük. Üstelik alınabilecek bir dizi basit tedbir ile elektrik tüketimlerinin azaltılabilmesi de mümkün.
Laptop Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?
Laptopların elektrik tüketimlerinin hesaplanabilmesi için başvurulan yöntem ile evdeki diğer elektrikli aletlerin elektrik tüketimlerinin hesaplanabilmesi için başvurulan yöntem aynı. Bunun için “elektrikli cihazın gücü W/1000 = kW x günlük kullanım saati” formülü kullanılıyor. 275 W güve sahip olan bir laptopun elektrik tüketimini bulabilmek için 275/1000 = 0,275 saatlik kullanım miktarını bulmak ve sonrasında da bu değer ile günlük kullanım saatini çarpmak gerek. Laptopun günde 4 saat kullanıldığı düşünüldüğünde 0,275×4 işleminden 1,1 kW elektrik tükettiği sonucu ortaya çıkar.
Laptoplar Ayda Ne Kadar Elektrik Harcar?
Laptopların aylık elektrik tüketimlerini hesaplamak için de yukarıdaki formülü aynı şekilde kullanmak yeterli. Cihazın aylık ortalama kaç saat kullanıldığının belirlenmesi ve yukarıdaki denklemde saat yerine yazılmasıyla aylık elektrik tüketimi hesaplanabilir.
Laptop Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Daha önce de belirtildiği gibi laptoplar çok fazla elektrik tüketimine neden olmuyorlar. Ancak yine de alınacak basit tedbirler ile elektrikten tasarruf edilebilmesi mümkün. Aşağıda bu konuda fayda sağlayacak yöntemlerden bazıları yer alıyor:
- Laptopunuzun ekran parlaklığını azaltarak, şarjının daha uzun süre gitmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca yüksek ekran ışığının gözlerde bozulmaya neden olduğunu da unutmamalısınız.
- Laptopunuzu kullanmadığınız zamanlar için ekran koruyucu ayarlamayın. Grafik yönünden zengin olan ekran koruyucular, bataryanın daha erken tükenmesine neden oluyor.
- Günümüzde artık neredeyse tüm bilgisayarlarda bulunan enerji tasarrufu modunu kullanın. Özellikle performans gerektirmeyen, gündelik amaçlarla laptop kullanılırken bu mod ile pil ömrünüzü uzatabilirsiniz.
- Laptopunuzu kullanmadığınız saatlerde fişini çekin. Elektrikli cihazlardaki elektrik tüketiminin yarıya yakın kısmı, cihazların kullanılmadığı saatlerde prizde bırakılmasından kaynaklanıyor.
- Laptopunuzu sürekli şarjda kullanmayın. Bu hem laptop adaptörleri açısından zarar verici bir eylemdir hem de daha fazla elektrik tüketimine yol açar. Batarya yüzde 20 civarına indiğinde şarja takmak ve tam dolduğu zaman da çıkarmak en doğru kullanım şeklidir.
- Laptopunuzda o anda kullanmadığınız, ancak arka planda çalışan programları kontrol edin ve kapatın. Arka planda çalışan programlar, bataryanın daha erken bitmesine ve doğal olarak enerji tüketiminin artmasına yol açar.