DonanımGenelHaberler

PC Pazarında Talep Düşecek Ancak Büyüme Devam Edecek

ABD merkezli market araştırmaları şirketi IDC (International Data Corporation) tarafından yapılan araştırma, PC sektörünün gelecekte büyümeye devam edeceğini ama çift haneli büyüme oranlarının düşeceğini gösteriyor.

Artan çip krizi PC fiyatlarını artırması sebebiyle alıcıların alım gücünde sorunlar yaşandı. Buna rağmen Son yıllarda özellikle pandemi sebebiyle artan PC talebi ile sektörde artış görülmüştü. IDC ‘nin yaptığı pazar araştırması neticesine göre 5 yıl içinde PC satışlarında artış görülse de yavaş bir oranda artış bekleniyor.

IDC: En büyük düşüş tablet pazarında olacak

International Data Corporation ( IDC ) tarafından yapılan bir araştırma, PC sektöründe bu yıl bittiğinde 2020 yılına kıyasla %13,5’lik bir büyüme oranıyla 344.7 milyon adet satış gerçekleştirilmiş olacağını öngörüyor. Maliyet artışları, elektronik bileşen eksikliği ve lojistik sıkıntılar sebebiyle arzın talebi karşılayamayacağı ve yılın son çeyreğinde arzda %3.4 düşüş bekleniyor.

Tablet pazarına bakıldığında da benzer bir tablo gösteriliyor. Talep ve yıllık büyüme artacak olsa da arzda düşüşler yaşanacak. IDC, 2021’de yıllık sevkiyatların %4.3 artacağını ancak arzdan dolayı dördüncü çeyrek sevkiyatlarının %8.6 düşeceğini belirtiyor.

Son iki yılda yaşanan çift haneli büyümenin 2022 ile birlikte düşmeye başlaması ancak büyümenin devam etmesi bekleniyor. Gelecek beş yıllık bileşik yıllık büyüme oranı(CAGR) %3.3 olarak gösteriliyor ve büyümeye dizüstü bilgisayarların öncülük edeceği düşünülüyor.

Büyük ekranlı akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarların daha rekabetçi olması tablet pazarını olumsuz etkileyecek. Araştırma firması tablet satışlarında özellikle 2022 ve 2023 yıllarında önemli düşüşler yaşanacağını tahmin ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu