Adaptör Arızası Nasıl Anlaşılır?
Uyarlaç olarak da adlandırılan adaptörler, her gün sıklıkla kullandığımız elektronik cihazları şarj etmek için kullanılır. Teknolojik aletlerin çalışmasını ve şarj olmasını sağlayan adaptörler farkı nedenlere bağlı olarak arızalanabilir. Peki, adaptörler ne işe yarar? Adaptör arızası nasıl anlaşılır?
Adaptör Nedir?
Adaptör diğer adı ile uyarlaç, cep telefonu gibi artık hayatımızın vazgeçilmezi olan teknolojik aletlerden tıraş makinesine, laptoplardan tabletlere, el fenerlerinden radyo gibi araçlara kadar birçok makineyi çalıştırmak ve şarj etmek için kullanılır. Bir nevi pil görevi gören adaptörler pillerden farklı olarak akımı pil kadar düzgün iletemez.
Adaptörler kullanılan elektriği her cihazın kendi kapasitesi ve voltaj miktarına uygun olacak şekilde çevirir. Bu işlem aslında dalgalı olan akımın cihazın türüne göre doğru akıma çevrilmesi işlemidir.
Adaptör Ne İşe Yarar?
Adaptörler elektronik aygıtlarımızın çalışmasını sağlar. Bazı aygıtlarda bu işlem için batarya bulunurken bazı aygıtlarda sadece adaptör bulunur. Adaptörler şehir elektriğini daha düşük voltajlardan cihazın kapasitesine uygun olacak şekilde vererek cihazın zarar görmesini önlerler.
Böylece cihazlar kendi kapasitelerine uygun olan elektriği alırlar. Bu aşamada cihazın türü ve cihazın voltaj miktarı çok önemlidir. Örneğin bir cep telefonu için uygun olan voltaj ve adaptör çeşidi ile bilgisayar için uygun olan voltaj miktarı ve adaptör çeşidi farklılık gösterir.
Adaptör Çeşitleri Nelerdir?
Adaptörler kendi içerisinde üçe ayrılırlar. Pil ve şarj aletlerinde kullanılan yarım doğrultucu adaptörler en çok kullanılan adaptör çeşitlerinden biridir. Tam dalga doğrultucu adaptör çeşidi ise alternatif akımı doğru akıma dönüştürmede kullanırlar. Dönüştürme işlemi sırasında akımı kayba uğratmazlar.
Diğer bir adaptör çeşidi ise köprü tipi adaptörledir. Bu adaptörler tıpkı tam dalga doğrultucu gibi çalışırlar. Tek fark ise tek akımla çalışıyor olmalarıdır. Adaptör çeşitleri bu şekildedir. Her bir cihaz için uyumlu olan adaptör çeşidi farklıdır. Cihazla ve cihaz voltajı ile uyumlu adaptörler seçmek, cihaz ömrünü uzatır ve şarj işleminin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Adaptör Modelleri Nelerdir?
Adaptörler çalıştıracak olan cihazın modeline ve voltaj miktarına bağlı olarak modellere ayrılmıştır. Cihazlar için uygun adaptör modelini almak bu anlamda çok önemlidir. Adaptörler akım gücüne göre 3 volttan başlar ve 48 volta kadar olan adaptör çeşitleri görmek mümkündür.
Dönüştürdükleri volt miktarları haricinde adaptör uçlarına göre de modeller farklılık göstermektedir. Farklı girişlere sahip olan adaptörler type c ucu gibi modellerden oluşur. En çok tercih edilen type c ucu telefonlar için kullanılmaktadır.
Adaptör Neden Bozulur?
Farklı nedenlere bağlı olarak bozulan adaptörler, dikkatli kullanılmalıdır. Peki adaptörler neden bozulur?
İşte detaylar:
- Yüksek akım
- Kısa devre oluşması
- Sürekli yaşanan elektrik kesintileri
- Çok sert darbeler alma
- Kullanıcı kaynaklı aşırı ısınma sebebiyle adaptörler bozulabilir.
Bozulmaması için uygulanacak olan çeşitli yöntemler vardır.
Adaptörün Bozulduğunu Nereden Anlarım?
Bir cep telefonu kullanıyorsunuz ve adaptör ile şarj ediyorsunuz. Telefonunuzun şarjı tamamen bitti ve siz de adaptörün çalışıp çalışmadığını anlamak istiyorsunuz. Bu konuda şu adımları takip edebilir, adaptörün arıza verip vermediğini kontrol edebilirsiniz. İlk aşamada adaptör prize takıldığında ekrana pil simgesi gelmelidir. Piliniz tamamen bittiğinde simgenin gelmesi eğer iyi bir adaptöre sahipseniz 5 dakika sürebilir.
Adaptörün bozulduğunu düşünüyorsanız başka bir cihazı şarj etmeyi deneyin. Örneğin bunun için bir bilgisayar kullanın ve bilgisayarı şarj etmeye çalışın. Bunların dışında ise fiziksel arızalar da adaptörün düzgün çalışmasını engelleyebilir. Fiziksel arızalar kablonun deforme olmuş olması, kablonun kopmuş olması veya kırılmış olması gibi arızalardır.
Adaptör Neden Isınır?
Adaptörler özellikle yaz aylarında daha çok arızalanmaktadır. Bu arızalanma daha çok ısınma şeklindedir. Adaptörün çok ısınması demek ele alınmayacak dereceye gelmesi demektir. Çok ısınan adaptör de mutlaka bir sorun vardır. Orijinal adaptörler için çok ısınma durumu bir sorunun işaretidir.
Isınmanın nedenleri arasında ilk olarak cihaza uyumsuz olan adaptörlerin kullanılması vardır. Bu nedenle cihaz için uygun olan voltaj miktarına ulaşmayan adaptör çok fazla ısınabilir. Yine orijinal olmayıp yan sanayi ürün ve malzeme ile üretilen adaptörler kısa süre içerisinde bozulmaktadır.
Adaptör Arızası Çözümleri Nelerdir?
Adaptörün neden arızalandığına bağlı olarak uygulanacak olan çözümler farklılık göstermektedir. Örneğin bir şarj adaptörü eğer fiziksel arıza yani kablo gibi bir nedenden dolayı bozulmuş ise hemen o kablo değiştirilmelidir.
Adaptör çok fazla ısınıyor ya da şişme gibi bir durum söz konusu ise mutlaka teknik bir destek alınmalı ve adaptörün tamiri uzman kişilerce yapılmalıdır. Adaptör eğer cihaz ile uyumlu değil ve bu yüzden çalışmıyor ise cihaza ve cihazın voltajına uygun adaptör seçimleri yapılmalıdır.
Adaptör Arızası Çeşitleri Nelerdir?
Adaptör arızası çeşitlere ayrılmaktadır. Çözümler de buna bağlı olarak değişiklik göstermektedir;
- Adaptör fazla ısınıyor: Adaptörün fazla ısınması aşırı kullanım ya da yanlış kullanımdan kaynaklıdır.
- Adaptörden ses geliyor: Ses arızası bazı parçaların tamire ihtiyacı olduğunu göstermektedir.
- Adaptör Işığı Yanıp Sönüyor: Kısa devre sebebi ile ışık yanıp sönebilir. Bu durum arızalanan parçalar olduğuna işaret etmektedir.
- Adaptör sigortayı artırıyor: Sigortayı attıran adaptör kesinlikle prize takılmamalıdır. Bu ciddi bir sorundur ve adaptörün hemen tamir edilmesi gerekir.
Adaptör Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Adaptör kullanırken mutlaka orijinal ürün veya orijinal yedek parça kullanılmalıdır. Adaptörler kullanılacak olan cihazla uyumlu olmalı, voltaj değerleri karşılaştırılmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk ya da nemli ortamlara dikkat edilmeli, adaptörün çok ısınması önlenmelidir. Bunların haricinde adaptörler yan şekilde bırakılmamalıdır. Düz bir zemine düzgün bir şekilde konulmalıdır. Adaptörler uzun süre prize takılı kalmamalıdır.