Elektronik MalzemeEv ElektroniğiGenelTelefon AksesuarYazılar

Adaptör Nedir ? Adaptör Çeşitleri ?

Adaptör diğer ismi ile uyarlaçlar, Dalgalı akımı küçük değerde doğru akıma çeviren araçlardır. Elektrik enerjisi üretilirken geldiği kaynaktan (AC) Alternatif akım olarak çıkarlar. Fakat bu akım türünün yaratığı gerilim şehir içinde ki elektronik cihazların çoğunu çalıştırmaz. Çünkü elektronik cihazların çoğu (DC) Doğru akım ile çalışmaktadır. Gelen gerilimi doğru akıma çeviren adaptörler en yalın tanımı ve en bilinen adı ile şarj aletinin bir parçasıdır. Pillerle aynı görevi yapıyor olsalar da piller kadar düzgün bir akım veremezler.

Adaptörler Nerelerde Kullanılırlar ?

Adaptör kablosu aracılığıyla prize takarak aldığımız yeterli düşük gerilim sayesinde ev ve iş yerlerimizde elektronik aygıtlarımızı kullanırız. Bu aygıtların bir çoğunun bataryaları vardır. Bataryası olamayanlar ise direk adaptörler ile çalışmaktadır. Bataryası biten elektronik aletleri tekrar uygun hale getirmek için de adaptörlerden faydalanırız. Uygun akım ile bataryaları doldurur, cihazlarımızın da zarar görmemesini sağlarız.

Günümüzde hemen hemen her yerde görmenin mümkün olduğu adaptörler; Bilgisayar, laptop, tablet, cep telefonu, tıraş makineleri, radyo, el fenerleri gibi çok çeşitli teknolojik aletleri çalıştırmak ve şarj etmek için kullanılır.

Adaptör Modelleri Nelerdir ?

Elektronik aygıtların çeşitliliğinin dışında onları çalıştıran gerilimlerde farklılık göstermektedir. Bu nedenle cihazlarımız için uygun modeli almak hem cihaz ömrünü hem de güvenliğimiz açısından bizi korur. Prizden geçen akımı ihtiyaca göre artırıp azaltarak adaptöre göre değişmektedir. En düşük akım gücüne sahip olan 3 volt adaptörlerden 5V, 9V 12V adaptörlere daha yüksek akım gerektiren 14V, 18V, 24V, 48V kadar adaptör çeşitleri vardır.

Adaptör çeşitlerini sadece dönüştürdükleri gerilim ile ayıramayız. Diğer önemli bir özellik de uçlarıdır. Çünkü aynı akım gücüyle çalışan elektronik aletlerin farklı girişleri olabilir. kulanım alanlarına göre adaptör uçları da değişir. Type C uç genellikle en çok kullanılan türdür. Cep telefonlarında tercih edilmesi dışında diğer cihazlarda da genelde tercih edilen modeldir.

Adaptör kabloları da uzunluk genişlik ve dayanıklılık olarak birbirinden ayrılır. Adaptörün yanında verileceği gibi ayrıca farklı tasarım, renk çeşitliliğine göre satın alabiliriz.

Adaptör Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

  • Kullanılacak olan cihazın gerilimi iyi bilinmelidir.
  • Çalıştırılacak cihazın maksimum gücü bilinmelidir.
  • Kulanım şekline göre güç cihazının formu belirlenmelidir.
  • Eğer yer sorunumuz varsa Slim adaptörler tercih edilmelidir
  • Güvenilir marka ve modeller tercih edilmelidir.



En uygun adaptör çeşitleri ve modelleri, powermaster markası tüm serileri ile birlikte www.merterelektronik.com‘ da

Siz değerli takipçilerimizi yakın zamanda yayınladığımız Elektronik Nedir ? ve Transistörler hakkında ki yazımızı okumanızı öneriyoruz

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu