Kumanda Çeşitleri

Doğru Kumanda Nasıl Seçilir?

Televizyon kumandası, her evin en çok kullanılan araçlarından biridir. Televizyon kumandalarının kırılması ve bozulması, sık karşılaşılan bir durumdur. Dolayısıyla televizyona uygun kumanda bulunmaya çalışılır. Televizyon, Türk kültürü için önemli bir teknolojik cihazdır. Evlerde televizyon köşelerine ve özel tasarımlarına yer verilir.

Televizyonun parçalarının bile yeri vardır. Bu parçalardan biri şüphesiz kumandadır. Kumanda, kolay ulaşılabilir yerde olur ve düzenli olarak temizlenir. TV kumandası bozulduğunda ya da kırıldığında ise yeni bir kumanda almak gerekir. Bu da zahmetli bir iştir. Çünkü doğru TV kumandası alınmadığında televizyon çalışmaz.

TV Uzaktan Kumandası Nasıl Çalışır?

Uzaktan kumanda modellerinde kızılötesi ışınlar ile sinyaller iletilir. Kızılötesi ışınları, uzun dalga boyuna sahiptir ve gözlenebilen bir ışıktır. Bu sayede çok kısa sürede televizyona sinyal verebilir. TV kumandalarının nasıl çalıştığını anlayabilmek için parçalarını bilmek gerekir.

Kumanda parçaları şu şekildedir:

  • Tuşlar
  • Entegre devre
  • Kızılötesi özellikli LED lamba
  • Mikro işlemci
  • Transistor
  • Rezonatör

Kumandanın her parçası önemli bir göreve sahiptir. Eksikliği ya da arızalanması durumunda kumanda çalışmaz. Uzaktan kumanda, televizyona sinyal vermek için ışık kullanır. Bu ışık sayesinde kumanda verici, televizyon ise alıcı durumuna geçer. Kumandanın çalışması için gerekli enerji pillerden alınır. Pildeki enerji, devre kartına hızlı bir şekilde geçer.

Devre kartı da özel bir tasarımla yapılır. Yapımında cam elyaf kullanır. Kartın üzerinde birçok bakır tel elektronik devre oluşturulur. Kumandanın tuşlarına basıldığında devre kartındaki devreler, farklı şekilde frekans titreşimleri yaymaya başlar.

Titreşimle beraber rezonatör devreye girer. Rezonatör, titreşimlerin ne olduğunu tespit ederek mikro işlemciye aktarır. Her titreşimin mikro işlemciden 0 ile 9 arası bir kodu bulunur. Ancak tuş devreleri için farklı kodlamalar kullanılır.

Titreşimlerle oluşturulan kodlar, mikro işlemciden transistore iletilir. Burada amaç, elektrik sinyallerinin yükseltilmesidir. Aksi halde LED lambası, sinyalleri tespit edemez. Transistor, sinyalleri yükselterek LED’e gönderir. LED yüksek güçteki sinyali alır ve lambası yanar.

TV kumanda çalışma aşamaları çok kısa sürede gerçekleşir. LED lambasındaki dalga boyu, insan gözüne duyarlı değildir. Dolayısıyla kumandadan televizyona gönderilen sinyallerin görülmesi mümkün değildir.

Televizyon kumandası ile gönderilen sinyaller, gözle görülemese bile alıcı yani televizyondaki sinyali kırmızı olarak görülebilir. Akıllı kumanda ile çalışan televizyonlarda bu sinyaller hemen fark edilebilir.

TV Uzaktan Kumandası Nasıl Çalışır

Her Kumanda Her Televizyona Uyar Mı?

Kumanda çeşitlerinin çalışma şekli aynı olsa da her zaman aynı işlevleri görmez. Bu yüzden televizyon kumandası alırken kumandanın marka ve modeline dikkat edilmelidir. Televizyon kumandaları, televizyonun özelliklerine göre tasarlanır.

Dikkat edilmeden alınan bir kumanda, televizyonun teknolojisine uygun olmadığında çalışmaz. Kumandanın uygunluğunu anlamak için televizyon markasının yetkili servisi, işini iyi yapan telefon aksesuar işletmeleri ve internet kullanılabilir.

Televizyon Kumanda Çeşitleri ve Özellikleri

Televizyon kumandaları kolay ve işlevsel bir kullanım için yapılmıştır. Bu yüzden kumanda çeşitleri de işlevsel özelliklerine göre çeşitlenir.

Kumanda çeşitleri şu şekildedir:

  • Akıllı Televizyon Kumandası: Akıllı televizyonların en iyi özelliklerinden biri, kumandalarının da akıllı olmasıdır. Akıllı kumanda ile çıkan her sinyal, akıllı televizyonda kod olarak kabul edilir. Film platformlarına tek bir tuşla kolaylıkla girilebilir. Arıza durumunda kumanda edilen hemen kontrol sağlanır. İnternet ile kullanım sağlanır.
  • Tüplü Televizyon Kumandası: İşlevsel fonksiyonu kısıtlı olan ve üretimi azalan kumanda çeşididir. Akıllı televizyonların üretiminden sonra tüplü televizyon kumandası kullanımı azalmıştır. Basit bir sistemi vardır.
  • İnternetsiz Televizyon Kumandası: Akıllı telefon kumandalarından farkı internetsiz kullanılabilir olmasıdır. İnternetsiz televizyon kumandası, bozulma ve arızalanma durumunda aynı marka ve model kullanılmalıdır.
  • Televizyon Oyun Kumandası: Bazı televizyonlarda oyun oynama özelliği de bulunur. Bu yüzden oyun kumandası kullanılmalıdır.
  • Televizyon Uydu Kumandası: Tüplü televizyonlar anten ile çalışırken akıllı televizyonlar uydu ile çalışır. Televizyon ve uydunun kumandası farklıdır. Televizyonda sinyal olabilmesi için uydu kumandası kullanılmalıdır.
  • Mini Televizyon Kumandası: Taşınması kolaydır ve pratiklik sağlar. Boyutu küçüktür ancak işlevi, normal kumandaya göre azdır.

Kumanda Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Televizyon kumandası seçerken dikkatli olunması gerekir. Aksi halde kumandalar çalışmaz.

TV kumanda alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Kumanda, televizyon model ve markasıyla uyumlu olmalıdır.
  • Kumanda ve televizyon arasındaki işlevsellik tam olmalıdır.
  • Kumandanın parçalarının eksiksiz olduğundan ve çalıştığından emin olunmalıdır.
  • Mümkünse uzaktan kumanda çalıştırılarak alım öncesi kontrol edilmelidir.
  • Özellikle akıllı kumanda alımında bu noktalara çok dikkat edilmelidir.

Kumanda Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanımı Kolay Kumanda Özellikleri

Kumanda, en sık kullanılan araçlardan biri olduğu için kullanımın kolay olması önemlidir. Bir televizyon kumandası alırken bazı unsurlara bakarak kolay kullanımı anlaşılabilir. Öncelikle kumanda kullanımı sırasında kolaylık sağlamalı, istenilen tuş hemen bulunmalıdır. Özellikle akıllı kumanda tasarımı, televizyonun işlevselliği ile uyum içerisinde olmalıdır.

TV kumandası ağırlığı da göz ardı edilmemelidir. Hafif kumandaların kullanımı daha kolaydır. Uzaktan kumanda ile istenilen kanal ya da platform hemen açılabilmelidir.

Sonuç

Televizyon kumandası, televizyon ile uyumlu olmadığında çalışması mümkün değildir. Kumandanın kolay kullanımından uyumluluğuna kadar birçok faktör kumandanın alımında önemli rol oynar. Bu yüzden kumanda satın almadan önce markası ve modeli bilinmeli bilinmelidir. Bilinmiyorsa uzman kişilerden yardım istenmelidir.

Merter Elektronik bu profesyonel firmalardan biri. Siz de televizyon kumandası satın alırken yanlışlık yapmak istemiyor ve uzman desteği almak istiyorsanız https://www.merterelektronik.com/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu