Kumanda Çeşitleri

TV Kumandaya Tepki Vermiyor Ne Yapmalıyım?

Gündelik hayatta en çok karşılaşan sorunlardan biri olan tv kumandaya tepki vermiyor ne yapmalıyım? sorusuna ilişkin detaylı bilgiler makalemizde yer alıyor. Uzaktan kumanda televizyonu açıp-kapatmada ve kanalların değiştirmesinde önemli bir rolü bulunuyor. Kullanıcılar tarafından sıkça TV kumandasının kullanılmasından dolayı sorunlar meydana gelebiliyor.

Uzaktan Kumandanın Çalışması İçin Kullanılan Yöntemler

Televizyon uzaktan kumandaya yanıt vermiyor ve kanalları değişmiyorsa genel olarak bazı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • İlk önce kumanda pillerin değiştirilmesi gerekir.
  • Uzaktan kumandanın üst kısmı yani ışın yayım penceresi güzelce temizlenmelidir.
  • Pil terminallerin dikkatli bir şeklide kontrol edilmelidir:

Yukarıda sıraladığım yöntemler eğer işe yaramazsa başka yöntemler de kullanılabilir.

Uzaktan Kumandanın Çalışmama Sebepleri ve Çözümleri

Eğer bir TV kumandası düzgün bir şekilde çalışmıyorsa bunun temel sebepleri vardır. Pillerin zayıf veya bitmiş olması, elektrik sorun, bozuk kumanda ve televizyon üzerinde yer alan kumanda sensörünün bozulması en çok karşılan sebepler ön plana çıkıyor.

Bu sorunların kaynağının bulunması için bazı adımlar söz konusu oluyor. Uzaktan kumandanın arkasında bulunan pil kapağını açarak iki pili çıkarmakla başlayabilirsiniz. Kumandanın üzerinde yer alan bir düğmeye 20 saniye bir düğmeye basılı tutup bıraktıktan sonra pilleri takıp deneyebilirsiniz.

TV Kumandaya Tepki Vermiyor Ne Yapmalıyım?
TV Kumandaya Tepki Vermiyor Ne Yapmalıyım?

Dijital Kamera İle Kumanda Testi

Dijital bir kamera veya telefon kamerasıyla TV uzaktan kumandasını test edebilirsiniz. Kameranızı açarak uzaktan kumandayı 15-25 cm uzaklıktan kameraya tutabilirsiniz. Uzaktan kumanda kameraya tutulurken herhangi bir düğmeye basılması halinde kızıl ötesi bir göz varsa kumanda çalışıyor demektir.

Bu durumda kumanda çalıştığı tespit ediliyorsa televizyondaki uzaktan kumanda sensörü arızalı olabilir. Eğer kamerada kızıl ötesi bir göz yanmıyorsa uzaktan kumanda arızalı olmaktadır.

Televizyonu Çalıştıran Başka Bir Kumanda İle Test Edilmesi

Televizyonu çalıştıran başka bir kumanda varsa televizyona tutarak test edebilirsiniz. Bunun için ilk olarak kumandanın TV modunda olmasında dikkat edilmelidir. Uzaktan kumandanın güç tuşuna basılarak televizyonun açılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bu kumanda ile televizyon açılırsa diğer kumanda arızalıdır diyebiliriz.

TV Kumandasının Sıfırlanması

Uzaktan kumandanın statik elektrikten ve pil temasının yeterli olmaması nedeniyle doğru bir şekilde çalışmayabilir. Bu durumda kumanda sıfırlanarak sorun çözülebilir. Bu yöntemde atılacak adımlar ise; uzaktan kumanda pillerinin çıkarılması, güç düğmesine 3 saniye boyunca basılı tutulması ve kumandaya pillerin tekrar takılmasıdır.

Uzaktan Kumandaya Yanıt Vermeyen Televizyonu Düzeltme

İlk olarak kumandada yer alan pilleri yüksek kaliteli pillerle değiştirmeyle başlayabilirsiniz. Televizyon kablosunu duvarda bulunan prizden çekerek televizyonu sıfırlayın. En az 5 dakika bekledikten sonra tekrar güç kablosunu prize takamınız gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra uzaktan kumanda televizyona tutularak çalışıp çalışmadığını tespit edebilirsiniz.

Televizyonun Sıfırlanması

Bu yöntemde televizyona giden gücün kesilmesi gerekir. Televizyona giden güç fişini prizden yavaşça çekerek başlayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde TV kapandığı için uzaktan kumandanın çalışmamasına neden olan sorunlar da sıfırlanır.

Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra televizyonun güç düğmesini tekrar prize takabilirsiniz. Böylece uzaktan kumanda televizyonu açıp açamayacağı kontrol edilebilir.

Eğer kumanda televizyonu tekrar açamıyorsa televizyonu açan küçük güç düğmesine basmanız gerekir. Tekrar kumanda televizyona tutularak kanal değiştirme seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Televizyonda Kanallar Değişmiyorsa Ne Yapılmalıdır?

Televizyon açık ancak kanalları değiştirirken sorun yaşanıyorsa bazı durumların kontrol edilmesi gerekir. Televizyon kumandası kanal değiştirmede önemli rol oynadığı için pillerin yeni ve doğru bir yönde yerleştirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Kumandanın televizyonda yer alan kumanda sensörü kısmına doğru bir şekilde tutulmalıdır. Ayrıca televizyona HDMI girişinden bağlı bir cihaz var ise cihaz çıkarılmalıdır. Ancak uygulanacak bu adımlar sonucunda eğer hala kumanda da sorun yaşanıyorsa yetkili servise başvurabilirsiniz.

Akıllı Uzaktan Kumanda Kullanımı

Teknolojinin gelişmesiyle birçok cihazın çalıştırılmasında kullanılan akıllı kumandalar ortaya çıkmıştır. Özellikle son teknoloji ürünü olan televizyon ve uydu alıcıları gibi elektronik cihazların kontrol edilmesinde akıllı kumandalar sıklıkla tercih ediliyor.

Ancak akıllı kumandaların ayarlanması, sıfırlanması ve kodlanması insanlar tarafından da merak ediliyor. Günümüzde her yeni satın alınan bir cihazla beraber kumandası da bulunuyor. Ancak kumandaların zamanla bozulmasından dolayı akıllı kumandalara daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Bu tür kumandalar daha çok işlevsel, kullanışlı ve aynı anda birden çok cihazı kontrol etmesi önemli bir tercih konusu yapıyor.

Akıllı Uzaktan Kumandanın Kodlanması

Akıllı kumandalardan sağlıkla bir şekilde verim alınabilmesi için kontrol edilecek cihazın kod bilgilerinin tam olarak ayarlanması gerekir. Özellikle TV için kullanılacak bir akıllı kumanda tercih ediliyorsa televizyonun markasına uygun kod numarasının cihaza tanıtımı yapılmalıdır.

Ancak birçok cihazın aynı anda kontrol edilmesi için de her bir cihaz için ayrı bir kod tanıtılması gerekir. Cihazların numaraları cihaz kitapçıkları üzerinde bulunduğu gibi internet ortamından da öğrenebilir.

Akıllı kumanda ayarı yapılırken ilk olarak kumandanın ayarlar kısmından cihazın seçilmesi gerekir. Cihaz seçimi yapıldıktan sonra kod ekleme tuşuna basılarak kırmızı ışık yandıktan sonra cihazın kod numarası girilerek ok tuşuna basılır.

TV Kumandaya Tepki Vermiyor Ne Yapmalıyım?
TV Kumandaya Tepki Vermiyor Ne Yapmalıyım?

Akıllı Kumandanın Sıfırlanması Nasıl Yapılır?

Akıllı kumanda kullanılan cihazının değiştirilmesi veya yeni bir cihazın alınması halinde bu kumandayı tekrar kullanabilirsiniz. Akıllı uzaktan kumandanın yeniden kullanılması için eski cihaz için girilen kodun sıfırlanması gerekir.

Cihaz kodu sıfırlandıktan sonra yeni cihaz için yeniden ayarlamaları yapabilirsiniz. Akıllı kumandanın kodlarının sıfırlamak için kod düğmesine 2 saniye basılı tutmanız halinde kırmızı ikaz ışığı yanıp söndüğünü görülür.

Bu ışık yanıp sönerken 4 tane sıfırın girilmesiyle sıfırlama yapılır. Kırmızı ışığının sönmesi aynı zamanda kumandanın sıfırlandığı anlamına gelir. Bu şekilde yeni cihaz için yeni kod yükleyerek kumandanın ayarlarını tamamlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu