Kumanda Çeşitleri

Klima Kumanda Kullanımı

Teknolojinin gelişmesiyle insanların hayatını kolaylaştıran cihazlar arasında yer alan klimaların çalışmasında oldukça önem taşıyan klima kumanda kullanımı hakkında detaylı bilgiler sunacağız.

Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı buzdolapları ve klimalar sunduğu hizmetler sayesinde insanların konforlu bir yaşam sürmesine katkı sağlıyor. İlk olarak televizyonla insanların hayatına giren uzaktan kumanda günümüzde birçok cihazın kontrol edilmesinde kullanılıyor. Klimaların sunduğu konfordan tam anlamıyla yararlanmak için kumanda önemli bir anahtar görevi üstleniyor.

Kumandalar üzerinde yer alan tuşlara bazen insan kafasının karışmasına neden olabiliyor. Klima kumandasının doğru bir şekilde kullanılması üzerinde yer alan tuşlar ve semboller hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Klima Kumandası Üzerinde Yer Alan Tuşlar

Klima kumandası üzerinde yer alan tuş ve sembollerin farklı bir görevi bulunuyor. Tuşlar ve semboller klimanın fonksiyonlarına karşı gelmektedir. Klima kumandalarında yer alan önemli tuşları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • On-off (açma-kapatma) tuşu,
  • Mode (fonksiyon) tuşu,
  • Auto modu,
  • Cool (soğutma) modu,
  • Dry (nem alma) modu,
  • Fan modu,
  • Heat (ısıtma) modu,
  • Turbo modu,
  • Sleep (uyku) modu,
  • Timer (zamanlayıcı) modu,
  • I feel fonksiyonu,

Yukarıda yer tuş ve modlar sayesinde klima kumandası kullanırken daha çok verim almasını sağlıyor.

On-Off (Açma-Kapama) Tuşu

Klimanın çalışması için bu tuşa basıldığı gibi kapatmak içinde tekrar bu tuşa basılmaktadır. Açma-kapatma tuşuna basılmasıyla iç ünite gösterge paneli devreye girerek iç üniteden ses gelmeye başlayacaktır.

Klima Kumanda Kullanımı
Klima Kumanda Kullanımı

Mode (Fonksiyon) Tuşu

Kumandanın bu tuşuna basılarak istenilen işletim modu tercih edilebilir. Bu tuşa her basıldığında işletim modları auto, cool, dry, fan ve heat olarak değiştiği görülür. Bu fonksiyonların ayrı ayrı özellikleri bulunuyor.

Auto Modu

Otomatik mod olarak bilinen bu işletim sistemi seçildiğinde klima fabrika ayarlarına uygun bir şekilde çalışır. Genellikle ayar sıcaklığı otomatik modda görüntülenmez ve ayarlanması söz konusu olmamaktadır. Klima ayarlanan sıcaklığa yaklaşması halinde otomatik olarak fan hızı ve hava akış yönü kontrol edilir.

Cool (Soğutma) Modu

Ortam sıcaklığının istenilen dereceye düşürmek için bu mod seçilir. Güç düğmesine basılarak klima çalıştıktan sonra mode tuşuna basarak cool (soğutma) modu seçilebilir. Daha sonra kumanda üzerinde bulunan + ve – tuşları ile istenilen sıcaklığa gelinebilir.

Enerji tasarrufu sağlanması için ilk olarak düşük sıcaklık yerine istenilen sıcaklıktan daha yüksek bir sıcaklık ve düşük fanla başlayabilirsiniz. Çünkü klimaların aşırı soğutması veya ısıtması halinde daha fazla enerji tüketmesine neden olabilir.

Dry (Nem Alma) Modu

Açık vaziyette bulunan klimanın mode tuşuna basılarak Dry (nem alma) modunu tercih edebilirsiniz. Özellikle yapış yapış hissedilen nemli günlerde nem alma modu sayesinde ortamın nemini azaltabilirsiniz.

Nem alma modunda klima düşük fanda çalışarak ortamdaki nemi çekerek dışarıya atılmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklık azalarak bunaltıcı nemden kurtulmuş olursunuz.

Nem alma modu bir soğutma modu niteliğinde olmayıp soğutmaya yardımcı olmaktadır. 24-26 arasında olan derece nem alma için en uygun sıcaklı ayarı oluyor. Ayrıca nem alma devredeyken aynı zamanda fan hızı da ayarlanmaz.

Fan Modu

Sıcaklık ayarı yapılmadan ortamın hava akışını sağlayan bir mod olarak ön plana çıkıyor. Bu modda klima vantilatör modunda çalıştırmış olursunuz. Fan hızı kullanıcılar tarafından otomatik, düşük, orta ve yüksek olarak ayarlanabilir. Aynı zamanda fanın üfleme açısını değiştirmek için swing tuşundan da yararlanabilir.

Heat (Isıtma) Modu

Kumandanın ısıtma modu seçilerek sıcaklık ayarı kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca bu moda geçildikten sonra fan hızı, üfleme hızı ve swing tuşlarıyla gerekli ayarlar yapılması söz konusu olur. Klima bu modda çalışırken ilk olarak soğuk üflememek için iç ünite üflemeyi birkaç dakika geç başlar. Isıtma modu için tavsiye edilen sıcaklık ayarı 16-30 derece arasında olmaktadır.

Turbo Modu

Klimanız ısıtma veya soğutma modunda çalışırken bu tuşa basarak turbo fonksiyonu açabilirsiniz. Turbo modu sayesinde yüksek kapasitede fan hızı soğuk veya sıcak üfleyerek ortamın kısa süre içinde soğumasını veya ısınmasını sağlar.

Sleep (Uyku) Modu

Sleep modu seçildikten sonra istenilen sıcaklık ayarı yapılabilir. Klima sleep modunda çalışırken 1 saat sonucunda 1 derece sıcaklık artırarak devam eder. Bu durumda klima 2 saat çalıştıktan sonra ortam sıcaklığı 2 derece artarak çalışmaya devam eder.

Klimanın sleep modu sayesinde ortamda uyuyan kişiler rahat bir uyku uyumalarını sağlar. Uyku modunda çalışan bir klima yaklaşık olarak 6 saat sonrasında otomatik olarak kendiliğinden kapanır. Klimanın kapanması sonucunda aynı zamanda uyku fonksiyonu da kapanır.

Klima Kumanda Kullanımı
Klima Kumanda Kullanımı

Timer (Zamanlayıcı) Modu

Klima kumandasında yer alan bu mod seçilmesi halinde istenilen zaman diliminde klima çalışmaya başlayacak veya duracaktır. Bu mod seçilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor.

Bu mod seçilirken kumanda da bulunan saatin doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Timer on ve off çalıştırması halinde klima ayarlanan zamanda açılacak veya kapanacaktır. Bu fonksiyona ihtiyaç duymayan kişiler kumandanın bu modundan yararlanarak iptal etme durumları da olur.

I Feel Fonksiyonu

Klima kumandalarında yer alan mod ve tuşlardan en sonu olarak bu fonksiyon bazı cihazlarda bulunuyor. Özel kumanda sensörü ile ayar sıcaklığı bulunan ortam sıcaklığına göre otomatik olarak ayarlanır.

Yani klima kumandası ortamın sıcaklığına göre üfleme debisini ve sıcaklığını ayarlayarak konforlu bir yaşam alanı oluşturur. 8-10 derece arasındaki ısıtma fonksiyonları sayesinde soğuk kış aylarında ev de kimse bulunmazken de havayı dengeli bir şekilde tutar.

Bu moda göre ayarlanan sıcaklık fonksiyonu ile enerji tasarrufu sağlanır. Klima kumandalarında yer alan birçok tuş ve modu tam olarak anlayabilmek içinde kullanım kılavuzundan da yararlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu