Haberler

Güvenlik Kameraları En Fazla Kaç Gün Kayıt Yapar?

Kameralı güvenlik sistemi oluşturacak kişiler, güvenlik kameraları en fazla kaç gün kayıt yapar? Sorusuna cevap aralar.

Güvenlik kameralarının kaç gün kayıt yapacağına ilişkin net bir şey söylenemez. Buna ilişkin bilgi ortaya konulabilmesi için, güvenlik kamera kaydında kullanılacak kayıt cihazlarının, güvenlik kameralarının ve kullanılan teknolojik verilerin ortaya konması gerekir.

Güvenlik kameralara sistemlerinde analog ve dijital olmak üzere iki sistem kullanılır. Anok sistem ömrünü tamladı. Artık güvenlik kameraları dijital olarak üretilmekte ve daha yüksek kaliteli görüntü kayıt eder. Güvenlik kamera sistemlerinde görüntü kalitesi arttıkça, daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyar.

Görüntü kalitesi piksel cinsinden ölçülür. Tek bir cihazla birden fazla kamera kullanılacaksa daha fazla depolama alanı ihtiyacı ortaya çıkar.

Güvenlik kamera kayıtlarının, daha az depolama alanı kullanması için, harekete duyarlı güvenlik kamera kayıtları seçilmelidir. Bu sayede hareket gerçekleştiğinde sistem kayıt etmekte, hareket tespit etmediğinde kayıt işlemi yapmaz. Bu sayede cihazın HDD’sinde daha az yer kullanır.

Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güvenlik kamera sistemlerini seçiminde öncelikle, kamera ile güvenlik altına alınacak bölgenin belirlenmesi önemlidir. Güvenlik kamerasının görüş açısına göre kör noktalar tespit edilerek, kör noktalar kamlayacak şekilde yeteri kadar güvenlik kamerası temin edilmeli.

Kayıt cihazının, sisteme dahil edilen güvenlik kameraları ile uyumlu olması gerekir. Harekete duyarlı, gece görüş özelliği bulunan cihazların seçilmesi, kullanıcının depolama alanını daha verimli kullanmasını ve gece oluşabilecek risklerin değerlendirmesine katkı sağlar.

Her bir kameranı değerleri alınarak, kayıt cihazında yer alan depolama kapasitesinin buna göre seçilmesi gerekir.

Resmi olmayan ve güvenlik kamerası bulundurma zorunluluğu bulunmayan iş yerlerinde ve yaşam alanlarında kayıt süresi için herhangi bir sınırlama bulunmazken, resmi kurumlar ve güvenlik kamera kaydı bulundurması mecburi olan iş yerlerinde bu süre en az 28 gün olmalıdır. Stratejik konuma sahip iş yerlerinde bu süre 6 aya kadar artırılabilir.

Güvenlik Kamera Sisteminin Avantajları Nelerdir?

HiLook Güvenlik Kamerası

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak, birçok alanda güvenlik kamera sistemleri kullanılmaktadır.

Güvenlik kamera sistemleri;

  • Parklar, bahçeler, alıveriş merkezleri ve daha birçok ortak yaşam alanlarında,
  • Apartmanlarda, bireysel yaşam alanlarında,
  • İş yerlerinde,
  • Şehir güvenliği sistemlerinde,
  • Kara yolu, otobanlarda,
  • Toplu taşıma araçlarında,
  • Bankalarda, ATM cihazlarında,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında,

Gibi daha birçok alanda güvenlik kamera sistemleri kullanılmaktadır. Güvenlik kamera sistemleri, suçun önlenmesi, suç işlendikten sonra suçun ve suçlunun yakalanması, güvenli yaşam alanları oluşturmak gibi avantajlar sağlar.

Güvenil kamera sistemleri, meydana gelen aksaklıkları tek bir merkezden görmek bakımından avantajlar sağlar. Olaylara anında müdahale edilebileceği gibi, kayıt edebilme özelliği sayesinde, kayıt cihazının kapasitesine bağlı olarak geçmişe yönelik de, işlenen suçlar tespitinde önemli rol oynar.

Güvenlik Kamera Kayıtları Delil Sayılır Mı?

Güvenlik kamera kayıtlarının yapıldığı cihazın güvenli bir ortamda tutulması ve cihazın güvenli şifreleme yöntemi ile korunması gerekir.

Herhangi bir suç oluştuğunda, suça ilişkin Cumhuriyet savcılığının veya mahkeme kararına istinaden, güvenlik kamera kayıtları dava dosyasına sunulur.

Bu amaçla elde edilen görüntüler delil niteli taşır. Güvenlik kamera kayıtlarında bulunan görüntülerin, mahkeme kararı veya savcılık talimatı olmadan kullanılması, çoğaltılması, amacı dışında kullanılması suç sayılır.

Güvenlik Kameraları Nasıl Takılır?

Güvenlik kameralarının resmi kurumlarda uygulanmasına ilişkin, kendi iç tüzüklerinden kaynaklı haklarını kullanarak güvenlik kamera sistemi oluştururlar.

Ortak yaşam alanlarına sahip site veya apartmanlarda sistemin kurulabilmesi için, site veya apartman yönetiminin karar alması gerekir. Sistem oluşturulduktan sonra görünür bir yere, güvenlik kamera kaydının yapıldığına dair uyarı levhası asılmalıdır.

Kişisel kullanımlarda, kişiler sadece kendi iş yerlerini, müstakil ikametlerini ve hususi araçlarında sistemi kendi istekleri doğrultusunda kullanırlar.

Bu kullanımlarda, özel hayatın gizliliğine önem verilmelidir. Güvenlik kamera kayıtlarının amacı dışında kullanılması suç teşkil eder. Güvenlik kamera kayıtları, banyo, tuvalet, hamam, sauna, masaj salonu, yatak odası gibi yerlerde kullanılması, özel hayatın gizliliğinin ihlali anlamına gelir.

Güvenlik Kamera Kayıtlarından Kaç Günlük Kayıt Alınır?

Güvenlik kamera kayıtlarından alınabilecek kayıt süresi, kayıt cihazının HDD’sini kapasitesine ve kayıt için ayrılan bölümün GB veya TB cinsinden ne kadar alana sahip olduğuna bağlıdır.

Güvenlik kamera kayıtlarına ihtiyaç duyulduğunda, talep edilen kurum veya kuruluştan, olay tarihinin, olayın gerçekleştiği saat aralığının, olayın niteliğinin mutlaka sorulması gerekir.

Güvenlik kamera kaydı taleplerini ilişkin, talep edenden mutlaka konuya ilişkin Cumhuriyet savcılığı talimatı veya mahkeme kararı talep edilmelidir. Aksi durumda kayıtların verilmesi mevzuata aykırılık oluşturur.

Kamera Kayıt Cihazı Kayıt Süresi Nasıl Hesaplanır?

Kamera kayıt süreleri kayıt cihazının depolama alanına, görüntü çözünürlüğüne, kamera sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir.

1.3 Ahd özelliğine sahip 4 adet kamera, 500 GB HDD’ye 10 gün kayıt yapabilme kapasitesine sahiptir. Bu süre 1 TB HDD ile 20-22 güne kadar çıkabilir. Harekete duyarlı kamera kullanılması durumunda, bu süre, kameranın bulunduğu alandaki hareketliliğin durumuna göre daha az yer kaplar.

Banka Kamera Kayıtlarının Süresi Ne Kadardır?

Ttec Güvenlik Kamerası

Banka ve ATM cihazlarının güvenlik kamera kayıtlarının saklanma süresi 180 gündür. Aksine bir karar bulunmadığı sürece kayıtlar bu süre sonunda otomatik olarak silinir. BDDK’nun bu yönde kararı vardır. Bu süre yasal bir zorunluluktur.

MOBESE Kamera Kayıtları Kaç Gün Saklanır?

MOBESE güvenlik kamera kayıtlarını yasal olarak saklanma süresi 1 aydır. Plaka tanıma sistemi olarak kullanılan güvenlik kamera kayıtlarının saklanma süresi 2 yıla kadar çıkabilmektedir.

Okullarda Güvenlik Kamera Kayıtları Kaç Gün Kayıt Yapar?

Okul ve eklentilerinde kullanılan kamera kayıtlarının kayıt yapma süresi, yasal zorunluluk gereği 1 aydır.

Okul güvenlik kamera kayıtları oluşturulmasında, idareci, öğretmen dinlenme alanları, sınıflar ve bu amaçla kullanılan derslikler, tuvaletler, spor salonlarının soyunma odaları var ise duş bölümlerinde güvenlik kamera kaydı oluşturulamaz. Diğer alanlara yönelik güvenlik kamera kayıtlarının oluşturulması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu