Haberler

Koaksiyel Kablo Nedir?

Radyo frekanslarında kullanılmak üzere üretilen bir kablo çeşidi olarak koaksiyel kablo nedir? sorusuna kısaca cevap verilebilir. Coax İngilizce kelimesinden türeyen koaksiyel kablo iletkenlik özelliği taşır.

Koaksiyel Kablo Ne Demek?

İlk bulunan ve icat edilen ürünlere amacına uygun isimlendirme yapılır. Koaksiyel kablo ismi işlevselliğine uygun bir tanım olup aynı ekseni paylaşan kablo anlamı taşır. Aynı eksen içerisinde hem iletkenlik hem de yalıtkanlık bir arada sağlanıyor kablolar ile. Verimli bir iletken hattı olan ve boyutları, sabitliği ve iletken aralığı ile diğer kablolardan farklıdır. Silindir bir yapıya sahip dış özelliği ile de dikkat çeken koaksiyel kablo bakır veya alüminyum gibi iletkenler kullanılır.

Kesit Alanları Nelerdir?

İletken olma özelliği nedeniyle radyo frekanslarında kullanılması uygun görülen koaksiyel kablo dört maddenin iç içe geçmesinden oluşuyor. Bu maddeler;

  • Canlı hat
  • Yalıtkan
  • Örgü
  • Koruyucu kılıf, topraklama canlı hat sinyal taşıma özelliği olup ve kablonun en iç katmanında yer alır. 

Sabit yalıtkan ile çevrelenen dialektik ikinci katmanı oluşturur. üçüncü katmanda tekrar iletkenlik özelliği taşıyan örgüler ve en son katman olarak koruyucu kılıf bulunur.Koaksiyel kabloların en belirleyici özelliği elastikiyel bir yapılarının olmasıdır. Bu özelliği elektromanyetik cihazlardan frekans çekebilmektedir. Koaksiyel kablolarda yalıtkan olarak teflon ve polyethylene gibi yalıtkanlar kullanılır.

Kablo Özellikleri

VHF ve UHF gibbi yüksek akımları taşıma özelliği olan koaksiyel kablolar bakır ve diğer iletken bileşenlerinden oluşur. Frekans alanı geniştir. Hava ve gaz yalıtkanlarının kullanılması ise yüksek güç taşımalarında kullanılır.

Koaksiyel kabloların dış iletken bölümü örgü şeklinde iletken tellerden oluşur. Bu örgünün fiziksel kalınlığı elektriksel iletkenliği artırır. Örgünün belirlenen özellikte örülmesi iletkenlik için zorunludur. Bu örgüsel çap kablo fiyatlarının da belirleyicisidir.

Koaksiyel kablolar elektromanyetik kirliliğini önlemek için ideal kablolardır. Sinyal kalitesini en hedef noktada bile başarılı şekilde iletme özelliği taşıyan koaksiyel kablolar modern yaşamın vazgeçilmez teknolojik ürünleridir.

Kablo Çeşitleri

Çaplarına göre kullanılması gereken koaksiyel kablolar koruyucu dış kılıf içerisindeki örgü yalıtkan ve canlı kablodan oluşur. Çaplar sinyalin yayılma hızını belirler. Çaplarına göre iki şekilde sınıflandırılır.

  • 50 OHM
  • 75 OHM şeklinde iki çeşit olarak üretilir.

Bunlarda kendi aralarında;

  • Kullanım alanı daha yaygın olan 50 OHM çeşidi kendi içerisinde RG58 C/U ve RG213 U şeklinde sınıflandırılır.
  • 75 OHM MINI U4(CU/AL), MINI U6 (CU/CU) – TWIN, RG6 U4, RG6 U4 TRISHIELD, RG6 U6 (CU/CU), RG11 U4, RG11 U6 şeklinde sınıflandırılır.

Her bir kablonun kullanım alanı değişkenlik gösterir.

Nerelerde Kullanılır?

Koaksiyel kablolar iletkenliği sayesinde elektriksel akımı düşük seviyede iletebilme özelliğine sahip olup bu kabloların çeşitleri

  • İnternet ağlarında
  • Bina içlerinde dağıtım kablosu
  • Telefon dağıtım kablosu
  • Kablolu televizyonlarda
  • Kamera sistemleri
  • Dijital sesler
  • Drone bağlantılarında
  • Topoloji bağlantı gereksinimlerinde
  • Hastenelerin solunum cihazlarında
  • Bilgisayar ağlarında
  • Konut ve endüstriyel ve ticari işletmelerde ağ sisteminin kurulumlarında
  • Video bağlantısı
  • Mikrodalga iletimi
  • Enstrümantasyon bağlantıları
  • Uydu anten sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kablo çeşididir. 

Kaoksiye kablo elektrik akımını zayıflatıcı özelliği saiptir.

Analog ve dijital sinyal taşıma özelliği olan koaksiyel kablolar bu alanların tamamında yüksek verim sağladığı için kullanılıyor. Sessiz akım taşıma özelliğine sahiptir.

Kullanım Amaçlarına Göre

Koaksiyel kablolar kullanım amaçlarına göre tek damarlı, çift ekranlı , çift eksenli ve üç eksenli kablolar şeklinde kullanılır. Bu kablolar dış etkene göre kullanılacak ise parazit ve elektromanyetik sinyalleri engelleme özelliği taşır. Tek damarlı koaksiyel kablolar dağıtım panolarında ve kapalı alanlarda kullanıma uygundur. İletken sıcaklığı en fazla 70 dereceye kadar taşıyan bu kablolar yer altı telekominikasyon sistemleri için kullanılır.

Ortalama 1 cm çapa ve kalınlığa sahip olan bu çeşit kablolar üretim aşamasında farklı renklerde renklendirilir. Bükümlü tellere göre 80 kat daha verimli olan kablo aynı zamanda darbelere karşı dirençlidir. Kalın ve ince şekilde üretilen koaksiyel kablolardan sınırsız akım kesintisiz olarak akar.

COAX Hattı Ne Demek

Koaksiyel kablonun tanımı, kullanım alanları ve çeşitleri hakkında edinilen bilgiler doğrultusunda ses, görüntü gibi iletişim araçlarında bağlantı bileşenlerinin yer aldığı bölümde coax hattı bağlantısı ile karşılaşılması durumunda koaksiyel kablo gerektiği bilinmeli ve bu kablo çeşitleri kullanılmalıdır.

Koaksiyel Kabloların Dezavantajları var Mıdır?

Amacı ve kullanım yaygınlığı göz önünde bulundurulursa koaksiyel kabloların uzun ömürlü, güçlü iletken ve yalıtkan özellikleri kablonun değerini artırıcı avantajlar olup dez avantaj olarak diğer kablolara göre fiyat olarak farklıdır. Ancak diğer kablolara göre daha uzun ömürlü ve dayanıklı olması fiyatının pahalı olmasını ikinci plana atıyor. 

Ürün garanti kapsamında ve standartlara uygun üretiliyor. Lazer kesime uygunluğu dezavantajların da belirleyicidir. Yeni nesil teknolojilerde kullanılacak kablo olan koaksiyel kablolar iletimi yüksek bantlar ve yüksek hızlı elektriksel akımlarda zorunlu kullanılacaktır. LMR çeşidi koaksiyel kablolar düşük kayıplı örgülerden oluşuyor.

İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Ülkemizde de yerli üretilen koaksiyel kabloların tarihte ilk defa kullanıldığı yıl 1858 yılında transatlantik kurulumu sırasında kullanıldığı kayıtlara geçmiştir. Patenti 1880 yılında Oliver Heaviside tarafından alınarak 1880 yılından sonra üretimi yapılarak yaygın bir kullanıma geçildi. 

Günümüzde elektrik iletekenliğini ve radyo frekanslarını hedef noktaya aktarmak adına pek çok alanda kullanılıyor. 1920 yılından sonra teknolojik atılımlar hızla yayılırken koaksiyel kablo kullanımı da bu paralellikte gelişim gösterdi. Günümüzde hızı, iletimi, işlevi ve dayanıklılığı ile en çok kullanılan iletim kablosu olarak tercih ediliyor. Bağlantılı cihazlarda kolay kullanımı ile de tercih edilen kablolar daha yaygın kullanım amaçlı geliştirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu