Haberler

Merkezi Tv Sistemi Nasıl Kurulur?

Teknoloji ile alakalı merkezi tv sistemi nasıl kurulur? sorusu da oldukça merak ediliyor. Bulunduğunuz mekânda merkezi sistem uydu kullanımları mevcut ise ve kurulumun nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, merkezi sistem uydu ayarı hususunda paylaşacağımız bilgiler ile hiç kimseye ihtiyaç duymadan uydu ayarlarını kolaylıkla sağlayabileceksiniz.

İlk önce uydu ayarının yapılabilmesi için merkezi sistem anten ile irtibat halinde olmanız gerekir. Peki, merkezi tv sistemi nedir?

Merkezi Tv Sistemi Nedir?

Merkezi tv sistemi kullanıcılarına, tv kanallarını uydu alıcı gibi herhangi bir ilave cihaza gerek duymadan izlemelerini sağlarken, ek olarak abonman ücreti ödemelerine de gerek kalmamasını amaçlar.

Merkezi tv sistemleri site, lojman gibi toplu konutlar içerisinden, otel, hastane, eğitim birimleri gibi ticari binalara geniş bir kullanım alanı oluşturur.

Uydu İletişimini Nasıl Kurabiliriz?

Sistem üzerinde kullanılmakta olan anten kayıt işleminin gerçekleştirilmesiyle uydu ile iletişimini kurabilirsiniz. Bu sebeple merkezi sistem anten ayarı hususunda televizyonunuzdaki uydu kumandasında yer alan menü seçeneğine tıklayarak, anten seçeneğini bulup kayıt işlemini yapmalısınız.

Anten sekmesine ulaşmanız halinde anten kayıt işlemi için karşınıza birkaç frekans ayarı çıkacaktır, buradan ise yönlendirme olmaksızın takip et seçeneğiyle bütün anten ayarlarını tamamlayabileceksiniz.

Geriye bir tek merkezi sistem uydu ayarı kalacaktır, tekrardan uydu kumandasından menü seçeneğine tıklayıp bu kez anten ayarının yerine uydu sekmesinden uydunuzu Türksat 4A şeklinde seçmeniz gerekir. Bu uydu anten ayarı esnasında size tanımlı uydu olarak karşınıza çıkar. Uydu ayarı burada tamamlanır.

Merkezi Sistem Uydu Ayarları Seçenekleri

 

Merkezi sistem uydu seçimlerinde yapmış olduğunuz tercih Türksat 4A olmalıdır. Çok geniş yelpaze seçenekleriyle çalışma kapasitesi bulunan Türksat 4A ile 250’ye yakın kanala ulaşabilirsiniz. Ayarlar alanında farklı uydu isimleri de karşınıza çıkacaktır.

Fakat o uydular bizim ilgi alanımıza girmez sizlerin merkezi sistem uydu alıcısı ayarı ile Türksat 4A uydusunu seçmeniz gerekir. Merkezi Sistemlerdeki Uyduculuk Hizmetleri için, sizlere sorunlu noktayı tespit ederek düzelten yerler olduğunu hatırlatırız.

Ancak problem Merkezi Sistem Uydu Ayarları ‘nda ise yine ince hassas ayar yapılması halinde yalnızca servis ücreti sizlerden talep ederler.

Çünkü bazı durumlarda sorunlar çok basit nedenlerden kaynaklı olsa da çözümleri bir uydu aparatı takmadan düzelme göstermeyebiliyor. Bunun için sizlerden hem servis 50 -40 TL arası hem de takılacak olan aparat ücreti talep edebilirler. Her türlü sorunu ellerinde bulunan yüksek teknolojili araçlar ile çözüme kavuştururlar.

Merkezi Uydu Sistemi Nasıl Çalışır?

Merkezi TV Sistemi Kurulumu

Sorulardan önce uydu anten sistemlerinde kullanılmakta olan ekipmanları tanımakta oldukça önemlidir, bu doğrultuda çalışma prensibini daha iyi anlayabiliriz. Ekipmanlar;

Çanak Anten

Değişik çapta ve boyutlarda bulunabilen, uydudan gelmekte olan verici dalgalarını alarak Lnb’ye ileten parçadır. Birçok farklı modelleri bulunur.

Santral Lnb (Quadro Lnb)

Santral lnb, uydudan çanak antene gelmekte olan verici dalgaları toplayarak uydu sinyalini merkezi uydu santraline (multiswitch) tv uydu kablosu vasıtasıyla ulaştırmayı sağlayan parçadır.

Tv Uydu Kablosu

Sinyali taşımada görevlidir.

Uydu Santrali (Multiswitch)

Antenden gelen sinyal santralde toplanarak yine dairelerin her birisine tv uydu kablosu yardımı ile ayrı ayrı sinyaller yollar, bu sebeple her daire birbirinden bağımsız olarak uydu yayınlarını izleyebilir.

Sat Priz

Santralden dairenize çekilen kablo sat prize bağlanarak daireye uydu sinyali ulaştırılır. Uydu alıcısı ile sat priz arasında tv uydu kablosuyla bağlantı kurarak yayınları izleme imkânı bulursunuz.

Ekipmanlarımızı iyice tanıdıktan sonra kuruluma geçebiliriz. Kurulum işlemine ne kadar hâkim olursanız yaparken o kadar az zorlanırsınız. Bu yüzden ekipmanları bilmek çok fayda sağlayacaktır.

Merkezi Sistem TV Kurulumu

Merkezi sistem anten ve uydu alıcınız bulunuyorsa ve tv ayarlarınızı yapabilmek istiyorsanız birkaç işlem ile merkezi sistem tv kurulumu işlemini gerçekleştirebileceksiniz.

İlk önce yapılması gereken işlem anten ayarlarını tanımlamanızdır. Anten ayarlarınızı yapmadan uydu ile irtibat haline geçilmesi mümkün değildir.

Anten ayarını yapmak için televizyonunuzdan kumanda aile menü seçeneğine gelerek, buradan da anten ayarları seçeneğiyle işleme başlamanız gerekir.

Anten ayarları seçiminden sonra seçeneklerde uydunuzu seçmelisiniz ibaresi ile karşılaşacaksınız. Uydu olarak ise Türksat 4A uydusunu seçmeniz gereklidir.

Unutmamanız gereken bir durum ise eğer uydu seçimlerini doğru şekilde yapmazsanız cihazınız doğru şekilde çalışmayacaktır. Daha sonra ise anten ayarları frekansları ile karşılaşacaksınız, tamam seçeneğine basıp anten kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

En sonunda da merkezi sistem tv kurulumu işleminde menüye bastıktan sonra kanal ekle seçeneği ile tv kurulumunuzu yapabilirsiniz.

Merkezi Sistem Uydu Alıcısı İle Kanal Ekleme

Uydu Alıcısı Sistemi

Merkezi sistem uydu alıcısı tipik bir uydu sistemi gibi çalışır. Yapmanız gereken işlemler basit ve kısa bir sürede tamamlanır. Özetle merkezi uydu alıcısı sistemi kurulumu aşamasında uydu alıcısı ile bağlantı kurmak gerekir.

Uydu alıcısıyla bağlantıyı sağlayarak televizyonunuzun menü seçeneğinden uydu seçimini yapmalısınız. Daha sonra kanal ekle seçeneğine gelerek kanalların bir bir yüklenmesini sağlayacaksınız.

Merkezi Uydu Sistemlerinde Kanal Ayarlama

Merkezi uydu sistemleri içerisinde kanal ayarlama, merkezi uydu sistemi TV kurulumu yapılırken bireysel uydu sisteminden farklı olarak Diseqc ayarlarının da yapılması gerekir, bu ayarlar yapılmazsa uydu alıcısına sinyal gelmeyeceğinden kanal araması yapsanız bile sinyal alamadığınız için kanalları bulamayacaksınız.

Diseqc ayarı şeklinde ifade edilen şey, eğer harici uydu alıcısı kullanıyorsanız uydu alıcısı menüsünden; dahili yani televizyonun içerisine entegre, kendiliğinden uydulu televizyon kullanıyorsanız televizyon menüsünde yer alan anten ayarları kısmından yapılması gerekir.

Diseqc Ayarı Nasıl Yapılır?

Merkezi uydu sistemleri içinde TÜRKSAT için genel olarak birinci port tercih edilir, demek oluyor ki diseqc 1 veya diseq A TÜRKSAT uydusundaki yayınları almamızı sağlayan sinyale sahip durumdadır.

Nadiren de olsa farklı portlara kuran firmalar bulunduğu için eğer diseqc 1 (A) sinyal almıyorsanız diğer portlarıda denemeniz gerekebilir.

Merkezi Uydu Sistemleri Servisi

Merkezi sistem bakım servisi, merkezi uydu sistemleri anten servisi şeklinde, hem İSTANBUL Anadolu yakası hem de Avrupa yakasında yer alan servis ekipleri ile sorunlarınıza aynı gün çözüm üreten firmalar bulunuyor.

Her şehirde bu işi yapmakla görevli firmalar yer alıyor. Bu firmaları detaylı bir şekilde araştırarak onlara ulaşım sağlayabilirsiniz. Sorularınızı sorabilir gerekirse destek alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu