Motor Kumanda Arızası Nedir?
Motor kumandası, günümüzün bütün taşıtlarında olan ve belirli algoritmaları takip eden bir yazılımla desteklenen araçtaki beyin olarak tanımlanabilir. Motorun her bir parçasının, çeşitli nedenlerle göstereceği arızalar üzerine motor kumandasının ikaz ışığını yanmaktadır. Arızanın varlığını gösteren bu ikaz ışığı, motor kumandasına emniyet supabı işlevi katmaktadır.
Teknik bir tabirle ifade edersek, bir akışkanın bir alana basınç yardımıyla verilmesini sağlayan enjektörlü ve içeriden yanmalı motorlu araçların hepsinde motor kumandası bulunmaktadır. Yazılımla desteklenen bu sistem aslında bir bilgisayardır.
Düzenlenmiş olan algoritmaların, kendi algoritma düzenlerinde bir aksama olması durumunda, bu ortada bir hasar ya da bir arıza olduğunun resmidir. Ortaya çıkan bu durumda motor kumandasına yani bilgisayara aktarılır. İkaz ışığı yanmaya başlar.
Motor kumandasının iki büyük işlevi olduğu söylenebilir. İlk olarak motor kumandası, motorun önceden belirlenmiş adımlarının belirli bir düzen içerisinde doğru ve düzgün bir şekilde çalışmasından sorumludur. İkinci olarak ise motor kumandası, motorun önceden belirlenmiş adımlarında bir kopukluk yaşandığında kişileri uyarmaktan sorumludur.
Motor Kumanda Arıza Lambası
Motor kumandası, motorun her bir parçasını, var olan algoritma düzeni içerisinde her daim kontrol etmektedir. Algoritma ile belirlenmiş bu düzendeki aksaklıkların motor kumandasına iletilmesi ise motora yerleştirilmiş olan bazı sensörler aracılığıyla sağlanır.
Algoritma düzeninde en ufak bir düzensizlik, kopukluk ve ayrılık yaşandığı anda sensörler motor kumandasına sinyaller gönderir. Bu sinyaller de motor kumanda arıza lambasını aktif hale getirir. Motor kumanda arıza lambasın yanması, aracı kullanan sürücüleri de motorda bir oluştuğu yönünde uyarır.
Motor Kumanda Arızası
Yukarıda anlatılan hususlar gerçekleştiğinde, motor kumanda panosunda, motor simgesi olan lamba yanmaya başlar. Bu bir uyarı niteliği taşır. Fakat motor arıza ikaz ışığının yanması, bizlere, sorunun tam olarak nerede olduğunu söylemez.
Sadece bir sorun olduğunu haber verir. Motor arıza ikaz ışığı, motorda ortaya çıkabilecek birçok arıza içerisinden bir ya da birden fazla arızanın ortaya çıktığının habercisidir.
Bu uyarı; motordaki basit bir arızadan da kaynaklanacağı gibi acil çözülmesi gereken çok büyük bir sorundan da kaynaklanabilir. Motordaki arızanın tam olarak ne olduğu sadece ikaz ışığının yanmasından dolayı bilinemeyeceğinden ve sorun da motorda olduğundan, sorunu ciddiye almakta fayda vardır. Kişi hem kendisini hem de trafiği tehlikeye atmamak adına, araçtaki sorun çözülmeden aracı kullanmamalıdır.
Motor kumandası ikaz ışığı yandığında, sorunun varlığı; genel olarak egzoz sistemindeki bir arızada, ateşleme sistemindeki bir arızada, yakıt sistemindeki bir arızada ve hava emiş sistemindeki bir arızada, aranabilir.
Bu sistemler, motorun çalışmasını ilgilendiren sistemlerdir. Sorun bu sistemlerdeki bir aksaklık yüzünden ortaya çıkmıştır. Bu da motor kumanda ikaz ışığının yanmasına sebebiyet vermiştir. Bu sebeple, ilk olarak akla getirilmesi gereken, motor kumanda ikaz ışığı yandığında bu sistemlerin birinde ya da birden fazlasında bir sorun oluştuğu olmalıdır.
Bu sorunun giderilmesi için yapılacak olan harcamanın masrafı, sorunun ne boyutta ve nerede olduğuna göre değişiklik göstermektedir.
Yakıt sistemindeki sorunlar; kalitesiz ve standartları karşılamayan yakıt kullanımından, araç yakıt kapağının tam olarak sıkıştırılmamış olması sebebiyle yakıt buharlaşmasından ve yakıt enjektörlerinde yaşanabilecek bir sorundan kaynaklanabilir.
Ateşleme sistemindeki sorunlar; motorun ateşlenmesi için ihtiyaç olan havanın içeresinde bulunması gereken oksijen miktarını ölçen Lambada sensöründeki arızadan, bujilerde ortaya çıkabilecek bir arızadan, bujilerin gevşek olmasından ya da buji kablolarında meydana gelen eskimeden kaynaklı olarak akımın gerçeklememesinden, akünün eskimesi ve zayıflamasından, kaynaklanabilir.
Egzoz sistemindeki sorunlar; katalitik konvertörün çalışma sisteminde meydana gelen bir arızadan, hava akış sensörünün bozulmasından, kaynaklanabilir.
Hava emiş sistemindeki sorunlar; motoru soğutarak motorun sıcaklığını belli bir seviyede tutmaya yarayan termostattaki bir sorundan, kaynaklanabilir.
Motor Kumanda Arızası Nasıl Giderilir?
Böyle bir arıza yaşandığında, geciktirmeden sorunun çözülmesi şarttır. Sorun direkt olarak motordan kaynaklanacağı gibi motoru etkileyen sistemlerden de kaynaklanmış olabilir. Ama en nihayetin de motorun çalışma düzenini etkileyen bir sorun söz konusudur. Eğer kişi, uzmanlık alanına girmiyorsa, sorunun çözümü için bir servise başvurmalıdır.
Motor Kumanda Panosu
Araç içerisinde kurulan elektrik sistemlerinin doğru olarak kurulup kurulmadığını gösteren sistemdir. Bu elektrik sistemleri doğru olarak kurulmazsa ortaya çok çeşitli ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu problemlerin varlığının çıkaracağı sorunlar hayatı tehlikeye sokabilecek nedenlere rahatlıkla dönüşebilir. Aynı zamanda kişi için büyük maddi kayıplara ve masraflara yol açabilir.
Motor kumanda panolarında kullanılan malzemeler oldukça çeşitlidir ve bizlere çok geniş yelpaze içinde görünür. Malzemelerin uzun süreli kullanımlarını sağlamak için kaliteden ödün vermemek gerekir. Çünkü sorun ortaya çıktığında tekrar eski hale getirmek çok daha masraflı olacaktır. Bir sorun ortaya çıktığında, kalitesiz malzeme kullanılması ile kaçınılmak istenen masraftan çok daha fazla bir masrafla karşı karşıya kalınacaktır.
Motor kumanda panosu sipariş edilecek özel ölçülere de göre hazırlanabilmektedir. Motor kumanda panosunun, yukarı sayılan kriterlerin göz önüne alınması suretiyle hazırlanması durumunda, gelecekte herhangi bir sorun çıkarmayacağı ve kişileri koruyacağı aşikardır.
Kumanda panosu özellikle sanayi işlerinde kullanılır. Fabrikalarda ve sanayilerde oldukça sık karşılaşılır. Motor kumanda panosu ise oto tamiri yapan yerlerde görülür.
Motor Kumanda Devresi
Araç motorlarının herhangi bir arıza yaşanmadan çalışması gerekir. İşte bu sebeple, motor kumanda devreleri içeresindeki çeşitli mekanik yapıdaki devre işlevlerinin kullanılması yoluyla, motorun istenilen düzeyde korunmasını ve kontrollerinin gerçekleştirilmesini sağlayan devrelere, motor kumanda devreleri denir.
Motor kumanda devrelerinde kullanılan ve belirli işlevleri olan çeşitli elemanlar vardır. Bunlar arasında; butonlar, lambalar, röleler ve zaman röleleri ile aşırı akım röleleri, sınır anahtarları ile sigortalar, paket şalterleri ve son olarak kontaktörler bulunur.