Access Point Tavsiye 2022
Merhabalar, bu yazımızda access point tavsiye yazısını ele alarak kullanıcıların bu ürünleri alırken daha doğru tercih yapmasını sağlayacağız.
Özellikle kullanıcıların ağ ürünleri grubunda access point alırken kararsız kalmaktadır. Bunun nedeni piyasada bir çok ürün modelinin bulunması ve bu modellerinin özellikleri hakkında kullanıcıların teknik bilgisi olmaması. Genel olarak Türkiye de kullanıcılar access point ürünlerini modem sanmaktadır. Fakat modem ile access point kavramları tamamen farklıdır. Modem dsl yani telefon kablosu üzerinden gelen interneti kablolu veya kablosuz olarak aktarır. Access point’de ise herhangi bir dsl kablosu girişi yoktur. Modemden gelen interneti farklı noktalara taşımak için kullanılır. Kablolu bağlantıyı kablosuza çevirdiği gibi kablosuz bağlantıyı da kablosuza çevirmektedir. Böylelikle kablolu veya kablosuz bağlantılara erişemediğimiz noktalarda access point kullanarak interneti farklı noktalara dağıtırız.
Daha önce yazdığımız En Çok Tercih Edilen 6 Modem yazımızı okuyarak modem hakkında bilgi ve tavsiye ettiğimiz ürünleri inceleyebilirsiniz.
Özellikle Türkiye’de kullanıcılar ağ sağlayıcılarının internet bağlatırken verdiği modemleri kullanmaktadır. Ağ sağlayıcılarının verdikleri modemlerin özellikleri düşük ve kısıtlı olduğu için kullanıcılar genel olarak, internetin modemden biraz uzaklaşınca bağlantının koptuğunu söylemektedir. Bunun nedeni modemden kaynaklıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için access point kullanılmalıdır. Access point ne demek sorusunu açıkladıktan sonra satın alırken nelere dikkat edilmeli konusuna gelelim.
Access Point Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Özellikle access point alırken kullanıcıların 300-600Mbps gibi kavramlar dikkatini çekmektedir. Bu kavramlar önemli fakat bu özellikte bir access point aldığımızda bu veri hızını elde etmiş olmayız. Yani servis sağlayacağınız (Türk Telekom, Superonline, D-Smart vs.) size sunduğu hız neyse o kadar kullanabilirsiniz. Ülkemizde genel olarak kullanıcılar 8, 16, 24, 35 veya 50 Mbps değerindeki paketlere sahiptirler.
Kablosuz access point alırken dikkat edeceğimiz özelliklerin başında dBi, GHz, ve IEEE ( 802.11b/g/n) özellikleridir. Bu özellikler kaç mesafede ne kadar güçte ve ne kadar alanda etki edeceğini belirtir. Ayrıca iç ortam access point ve dış ortam access point olmak üzere ikiye de ayrılabiliyor.
- Anten çekim gücü (dBi)
- Çıkış (İletim) Gücü (dBm): Kısacası modemin çekim mesafesi diyebiliriz. Örnek; <30dBm(EIRP)
- Kablosuz Standartları: IEEE 802.11n, 802.11g, 802.11b olarak değişmektedir.
- Frekans Değeri: Örnek olarak 2.4 Ghz ve 5.0 Ghz gibi özelliklerde belirtilir.
En iyi accsess point önerisi bulunmadan önce kullanacağınız ortamı ve bağlanacak cihaz sayısına göre almanızı öneririz.
Powermaster Pwr-07 300Mbps Access Point – Repeater
Yeni piyasada satışa sunulan Pwr-07 önereceğimiz ilk ürün. Rakiplerine göre hızlı ve basit kuruluma sahip ürünü kullanıcılar rahatlıkla kurabilecek bir arayüze sahip. 2 adet 5dBi gücünde anten ve 2.4 GHz frekans bandına sahip router ayrıca 20dBm iletim gücüne sahiptir. Ev/Ofis kullanımı için gayet uygun olan Pwr-07 access point öneri listemizde ilk sırada yerini aldı. Ürünün uygun fiyatı ile Merterelektronik.com üzerinden temin edebilirsiniz.
Ürün hakkında daha detaylı bilgi almak için Türkiye’nin Kurulumu En Kolay Access Point‘i yazımızı okuyabilirsiniz.
Tenda F9 600Mbps
Son zamanlardan adından sıkça söz ettiren Tenda, F9 600Mbps modeli ile daha gelişmiş bir access point piyasaya sundu. 6dBİ gücünde 4 antene sahip model de repeater özelliğide mevcuttur.
Diğer access point önerisinde bulunduğumuz modeller ise şu şekilde;
- Tp-Link TL-WA801ND 300 Mbps 2 Anten Kablosuz Access Point
- TP-Link TL-WR940N 450 Mbps 4 Port Kablosuz N Router
- Tenda N301 4 Port 300 Mbps Router Ap Repeater
- Tenda O3 5 Km Mesafe 150 Mbps Dış Mekan Access Point
- Everest EWR-521N4 300Mbps Smart Access Point-Router Kablosuz Repeater