Uydu Alıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Günümüzde televizyon artık zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiş ve neredeyse tüm evlerde bulunmaktadır. Kimi zaman saatlerce başından kalkmadığımız televizyonlarda, izlediğimiz dizi ya da filmi yayınlamak için uydu alıcısı kullanılır. Yeni nesil televizyonların birçoğunda televizyona gömülü bir uydu alıcısı bulunsa dahi, bu uydu alıcısı kullanıcıya yeterli gelmediği durumlar olabiliyor. Bu durumlarda ise kişiler yeni bir uydu alıcısı arayışı içerisine giriyor.
Televizyonuna gömülü bir uydu alıcısı olan, hiç uydu alıcısı olmayan ya da mevcut uydu alıcısından memnun olmayan insanlar, yeni bir uydu alıcısı almak için piyasa araştırması yapmaya başlarlar. Araştırma sonucunda ise piyasada belki de binlerce farklı model uydu alıcısı ile karşılaşabilirler. Bu durum karşısında insanların kafasında uydu alıcısı ile ilgili pek çok soru işareti oluşur.
Bu yazımızda sizler için uydu alıcısı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden ve uydu alıcısı fiyatlarından bahsedeceğiz. Ayrıca doğru uydu alıcısı nasıl seçilir sorusuna cevap vereceğiz.
Uydu Alıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uydudan gelen sinyalleri çanak anten yardımıyla yakalayıp, bunları görüntüye çeviren cihazlara uydu alıcısı denir. Günümüzde çok fazla uydu alıcısı markası ve modeli olduğu için, uydu alıcısının seçimi konusunda sıkıntı yaşanabilmektedir. Sıkıntılar yaşamamak için uydu alıcısı satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı parametreler mevcuttur. Bunlar;
Uydu alıcılarının çeşitli modelleri mevcuttur. Bu modeller arasında bulunan ‘‘analog’’ modeller tercih edilmemelidir. Çünkü gelişen teknolojiyle beraber bu model uydu alıcılarının kanal sayıları sınırlı kalmaktadır. Ayrıca kısa bir süre içinde üretimi tamamen durduralacaktır.
İzlemek istediğiniz yayınları belirlemeli ve beklentinizi karşılayacak şekilde bir seçim yapmalısınız. İsteğinizi belirlemek için ise Dijital/Analog, Şifreli/Şifresiz ve Hareketli/Sabit Anten yayınlarından hangisi olacağına karar vermelisiniz.
Alacağınız uydu alıcısının üretici firma tarafından garantili olup olmadığını kontrol edip, garantili ürünler tercih etmelisiniz.
Yaşadığınız bölgede ya da yakın bir noktada yetkili servis ağının olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu sayede herhangi bir sorun yaşamanız durumunda, sorununuz daha hızlı çözülecektir.
Sürekli yazılım desteği ve teknik desteğin olup olmadığını araştırmalı ve buna uygun model seçimi yapılmalıdır.
Son olarak da uydu alıcısının kullanım kolaylığına ve fonksiyonel olmasına dikkat edilmelidir.
Uydu Alıcısı Fiyatları
Kullanacak olduğunuz uydu alıcısının fiyatını siz belirleyebilirsiniz. Yani bir uydu alıcısından beklentinizi ne kadar yüksek tutarsanız, beklentilerinizi karşılamak için fiyatı o kadar artacaktır. Fakat beklentinizi düşük tutarsanız, fiyatı o kadar düşük olur.
Genel olarak ise uydu alıcıları 60TL ile 3.000TL gibi geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Tabii bu sınırlar daha düşük ya da daha yüksek olabilir. Fiyatlar tamamen sizin uydu alıcısından beklentilerinize göre değişmektedir.
Doğru Uydu Alıcısı Nasıl Seçilir?
İlk başlığımızda uydu alıcısı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmiştik. Bahsettiğimiz durumlara dikkat etmeniz, doğru uydu alıcısını tercih etmenize yeterli olmayacaktır. Bunlara ek olarak doğru uydu alıcısını seçmek için şu durumlara dikkat etmelisiniz;
Televizyonunuz yüksek HD performansını destekliyorsa, uydu alıcınız da HD yayını desteklemelidir. Yani uydu alıcınızın bir HDMI çıkışı olmalıdır.
Uydu alıcınızdan yayını durdurup ve kaydetme, internette dolaşma gibi özellikler bekliyorsanız linux tabanlı uydu alıcıya sahip olmalısınız. Çünkü standart özelliklere sahip uydu alıcıları, Türksat uydu frekansına bağlanmanıza yarar.
Son olarak ise tercih edeceğiniz uydu alıcısının arayüzü ne kadar işlevsel ve basit olursa sizin için o kadar iyi olur. Sonuçta hiç kimse kanalların yerini değiştirirken dahi müşteri temsilcisiyle görüşmek istemez.
Bu yazımızda sizler için uydu alıcısı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden ve uydu alıcısı fiyatlarından bahsettik. Ayrıca doğru uydu alıcısı nasıl seçilir sorusuna cevap verdik.