Taşınabilir telsiz ve sabit telsiz çeşitleri arasındaki fark; yüksek ve düşük sıcaklıklar, yağmur, nemli havalar ve toz gibi dış faktörlere karşı gösterdiği işlevlerdir. Taşınabilir telsiz ve sabit telsiz çeşitleri kullanımı alanları itibariyle de farklılık gösterir. Bunlara ek olarak cihazların teknik özellikleri de iki tür arasındaki çeşitliliği artırmaktadır.
Taşınabilir Telsiz Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Taşınabilir telsiz avantajlarından en önemlisi taşınabilir telsizlerin el tipi cihazlar olmasıdır. Bu durum telsizlerin daha hafif ve ergonomik bir yapıda olmalarını sağlar. Hafif olmalarının yanı sıra boyutları da küçüktür.
Cep telefonuna benzeyen yapıları sayesinde saklama ve muhafaza etme bakımından oldukça avantajlıdır. Taşınabilir telsizlerin avantajlarından biri de anlık olarak iletişim kurulmasını sağlamasıdır.
Bu telsizler üzerinden gruplar telsiz kullanarak birbiriyle iletişim kurabilir. Taşınabilir telsizlerin kullanım alanı da oldukça geniştir. Cep telefonu sinyali ya da GPS sistemi bulunmayan alanlarda çok iyi performans gösterirler.
Taşınabilir telsiz çeşitlerinin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlarından en çok karşılaşılan, bu telsizlerin hem yayın yapıp hem de yayınları alamıyor oluşudur.
Taşınabilir telsizler bu bağlamda profesyonel ürün olarak nitelendirilemezler. Özellikle kurumsal ve ticari faaliyetlerde kullanacaksanız taşınabilir telsizleri tercih etmeniz tavsiye edilmez.
Sabit Telsiz Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Sabit telsiz çeşitleri, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılabilmesinden dolayı avantaj sağlar. Özellikle karakol ve hastane gibi kamu güvenliğinden sorumlu olan kurum ve kuruluşlarda, haberleşmek için en uygun telsiz çeşitleridir.
Bunlara ek olarak ofis ve şirket gibi çalışma alanlarında da kullanımı yaygındır. Aynı zamanda sabit telsizler dış faktörlere dayanıklı olarak imal edilmiştir. Son derece dayanıklı ve sağlam yapıda olan bu ürünler sıklıkla tercih edilmektedir.
Taşınabilir Telsizler Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Taşınabilir telsiz çeşitleri iletişimin anlık olarak kurulması gereken durumlarda tercih edilir. Aynı zamanda iletişim grup halinde kurulacaksa taşınabilir telsizler son derece uygundur. Cep telefonunuza ya da GPS sinyaline ulaşamadığınız durumlarda iletişim kurmak için taşınabilir telsizleri tercih edebilirsiniz.
Sabit Telsizler Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Bulunduğunuz ortamda kötü hava koşulları etkili ise sabit telsizler gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Yağmur ve kar yağışı gibi durumlarda sabit telsizler daha iyi performans göstermektedir. Ortam sıcaklığının çok düşük ya da çok yüksek olduğu durumlarda da sabit telsizler tercih edilir.
Ortamın nem seviyesi de sabit telsizlerin kullanımı için bir etkendir. Aşırı nemli ya da nemsiz ortamlarda sabit telsiz çeşitleri kullanımı daha uygun olacaktır.
Taşınabilir Telsiz Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Taşınabilir telsizler frekans kullanarak radyo dalgalarını sayesinde iletişim kurmayı sağlayabilen bir cihazdır. Bu cihazlar, kablosuz olarak tasarlanmıştır. Hafif ve ergonomik yapıları nedeniyle el tipi olarak kullanıma elverişlidir. Taşınabilir telsizlerde harici bir anten bulunur.
Görünüm itibariyle cep telefonlarına benzemektedir. Bu telsiz çeşitleri sabit telsizlerde olduğu gibi bas ve konuş sistemiyle çalışmaktadır.
Bas ve konuş sistemi ile çalışması neticesinde yayın yaptığı anda karşıdan gelen yayınları alamaz. Bunun yanı sıra grupça iletişim kurulması gereken durumlarda, organizasyonlarda ve endüstrilerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Bu kullanım alanlarına ek olarak hastanelerin acil servisleri, güvenlik birimleri ya da askeri ve ulaşım sektörleri de taşınabilir telsiz kullanımının yaygın olduğu alanlardır.
Taşınabilir telsiz çeşitleri cep telefonu ya da GPS sistemi sinyali alınmayan alanlarda başkalarıyla iletişim kurmanız gerektiğinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Taşınabilir telsizler işlevsel olarak diğer telsiz çeşitlerinden daha iyi performans göstermektedir. Bu özelliğini, tek frekanslı kablosuz sinyallerle çalışmasından almaktadır.
Sabit Telsiz Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Sabit telsizler aksesuarlarla birlikte kullanılabilir. Merkez telsizi almaç ve göndermeç birimlerine bağlıdır. Bu birimler; anten, akü, tablet kontrol başlığı ve ses aksesuarıdır. Sabit telsiz çeşitleri kamu kurum ve kuruluşlarında daha sık kullanılır. Özellikle kamu güvenliğinden sorumlu olan kurumlarda haberleşmek için tercih edilir.
Sabit telsizlerin kullanım alanı oldukça geniştir. Hastane ve karakol gibi kamu kurum kuruluşlarında çeşitli birimlerin masa üzerlerinde konumlandırılır. Bunlara ek olarak sabit merkez telsizleri aşağıdaki alanlarda da kullanılabilir:
- Sistem yönetim merkezleri
- Farklı alanlardaki çağrı merkezleri ve
- Hareket merkezleri vb.
Sabit telsiz çeşitleri sayısal simpleks olarak adlandırılan cihazlardır. Haberleşmeye yönelik işlevleri de tek röleli analog kanallar ile gerçekleştirirler. Bu telsiz çürüğü ofis ve şirket içlerinde kullanımı uygun olarak tasarlanmıştır. Dış faktörlerin olumsuz olarak geliştiği tüm alanlarda dayanıklılığı sayesinde sıklıkla tercih edilir.
Sık Sorulan Sorular
Sabit Telsiz Nedir?
Sabit telsizler; anten, akü, tablet kontrol başlığı ve ses aksesuarlarının bulunduğu bir telsiz çeşididir. Kullanım alanlarının oldukça geniş olduğu bu ürün, olumsuz hava koşullarında en iyi performansı gösterir.
Kaç Çeşit Telsiz Vardır?
2 çeşit telsiz vardır. Bunlardan ilki taşınabilir telsiz ve diğeri ise sabit telsizdir.
Hangi Telsizler Lisans Gerektirir?
Role kapsamı alanı içerisinde iletişim kurmak için tercih edilen telsiz çeşitlerinde lisans alınması gerekmektedir. Bununla birlikte telsiz çeşitlerinde lisanslı ve lisanssız olmak üzere 2 seçenek bulunmaktadır.
Sonuç
Telsiz çeşitleri 2 ayrı türde kategorize edilir. Bunlardan biri taşınabilir telsizler diğeri ise sabit telsizlerdir. Bu 2 ayrı türdeki cihazlar sahip oldukları teknik özellikler ve kullanım alanlarına göre birbirinden ayrılır.
Taşınabilir telsiz çeşitleri profesyonel ve kurumsal hayata uygun olmazken sabit telsiz çeşitleri özellikle kamu kuruluşlarında sıklıkla tercih edilir.
Taşınabilir telsiz çeşitleri telefon ya da GPS sisteminin çalışmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda kullanılır. Sabit telsiz çeşitleri ise dış faktörlerden kolayca etkilenmez, oldukça sağlam ve dayanıklı bir yapıda imal edilir.
Kullanım alanlarınıza uygun olan telsiz çeşidini belirlemek ve bu bağlamda alışveriş yapmak mümkündür. Her türlü telsiz alışverişiniz için blog.merterelektronik.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Telsiz üretiminde önde gelen markaların kaliteli materyallerden üretilen modellerin sitemizde yer almaktadır. Her türlü istek ve ihtiyaçlarınıza uygun olan telsiz çeşitlerini uygun bir avantajlı fiyatlara satın alabilirsiniz.