Solar Enerji SistemleriYazılar

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş paneli güneş ışığından aldığı enerjiyi elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Güneş paneli, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi, silikon hücreler, alternatif akım ve doğru akım kablolarından oluşur.

Güneş panellerinden kullanılan silikon ametal özellik taşır. Özelliği gereği gün ışığından ve ısısından aldığı enerji sayesinde üzerinde bulundurduğu elektronları hareke geçmesini sağlar. Elektronların hareketliliği fotovoltaik etki yaratarak elektrik akımını başlatır.

Güneş paneli barındırdığı silikon hücreler sayesinde güneş ışığı parçacıklarını (fotonlarla) DC elektronlarına dönüştürür. Sistem dahilinde kullanılan invertörler sayesinde ortaya çıkan enerji DC veya AC elektrik enerjisine dönüştürülür. AC türünden elektrik enerjisi, şebekeye dahil edildiğinde elektrikli ve elektronik cihazların kullanılmasına olanak sağlar.

Güneş Paneli Nedir?

Solar panel olarak da bilinen güneş enerji paneli, dünyaya ulaşan güneş ışıklarını elektrik enerjisine çevirmek oluşturulmuş sistemlerdir. Panel üzerine düşen güneş ışıkları sistem tarafından emilir ve silikon hücreler sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülür. Çevre dostu olarak bilinen güneş enerji sistemleri, barındırdığı solar hücrelerle değerlendirilir.

Güneş Panelleri Ne İşe Yarar?

Güneş ışıklarından yeterli düzeyde faydalanmak, enerji verimliliğini arttırırken bu yönde maliyetleri düşürmek isteyen kişi veya kişiler, güneş panelleri nasıl çalışır? Konusunda araştırmalar yaparak, sistem dahilinde veya sistem harici güneş paneli kullanarak arzularını yerine getirebilirler.

Güneş panelleri enerji nakil hatlarına erişim olanağı bulamayan birçok işletme tarafından kullanılabilir. Ayrıca mevcut sisteme dahil edilerek de enerji giderlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanabilir.

Güneş paneli güneş ışıklarını doğru açıdan yakalandığında üst seviyede verimlilik sağlar. Paneller sistemin duyduğu ihtiyaca göre paralel ve seri bağlanabilme özelliğine sahiptir. Panelde oluşturulan elektrik enerjisi doğru akım üretebileceği gibi, uygun dönüştürücüler sayesinde alternatif elektrik akımında üretebilir.

Güneş Panelleri Ne İşe Yarar?

Güneş Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

Yaşam kaynağı olan güneş ışıkları uygun sistemler kullanıldığında elektrik enerjisini de dönüştürülebilir. Güneş enerjisi paneli sayesinde güneş ışıkları sistem dahilinde bulunan silikon hücreler tarafından emilir. Işınlar ısı dönüşümü yerine elektrik enerjisine dönüşür.

Güneş paneli elektrik enerjisi üretiminde;

  • Fotovoltaik hücreler sayesinde güneş ışınları emilir,
  • Silikon hücrelerde elektronlar hareketlenir,
  • PV hücrelerini çalıştırarak DC akım üretir,
  • Elektronlar sistemde bulunan düğümler tarafından yakalanır,
  • PV hücreleri fotonları alarak elektriğe dönüştürür,
  • Sistem dahilinde bulunan kablolar sayesinde elektrik akımı sağlanır,
  • DC olarak üretilen elektrik akımı, invertere sayesinde AC elektrik akımına dönüştürülür,

Türünden işlemler gerçekleşir.

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Hücre yapısına göre güneş paneli, monokristal hücre yapılı ve polikristal hücre yapılı olmak üzere iki sisteme sahiptir. Polikristal panellerin imalatında ham halde bulunan silikon eritilerek kare hücreler haline getirilir. Bu da maliyeti oldukça düşürür.

Bu aynı zamanda satış fiyatlarına da yansır. Bu nedenle bu tür paneller yaygın olarak kullanılır. Ancak verimlilik açısından monokristal paneller daha verimlidir. Bu tür paneller yüksek oranda verimlilik sağladığı için, ileri teknoloji ürünlerinde, uydu ve uzay istasyonu projelerinde kullanılır.

Güneş Paneli Nasıl Seçilmelidir?

Güneş panellerinde watt cinsinden gücü değerlendirilerek fiyatlandırma yapılır. Bu da panel seçiminde önemli rol oynar. Güneş paneller 150, 250 watt gibi farklı enerji değerlerine sahiptir. Panellerin watt cinsinden değeri arttıkça maliyetinde de düşme görülür.

Bu nedenle fiyatlarda avantaj sağlamak isteyen kullanıcılar, modülü yüksek olan panelleri tercih etmelidirler. Bunun yanında tercih edilecek panellerin sistem ihtiyacını da karşılaması beklenir. Güneş panelleri sistem ihtiyacına göre belirlenmelidir.

Güneş Paneli Nasıl Seçilmelidir?

Sık Sorulan Sorular

Güneş Enerji Paneli Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş ışınları silikon hücreler tarafından emilerek güneş enerji panelleri sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülür.

Güneş Panelleri Kışın Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri güneş ışınlarından faydalanır. Doğrudan ısı gereksinimi olmadığı için, gün ışıkları düştüğü sürece güneş panelleri elektrik enerjisini üretmeye devam eder.

Güneş Panelleri Hareket Eder Mi?

Güneş panellerine güneş takip sensörleri dahil edildiğinde, verimliliği artırmak ve güneş ışınlarından fazla faydalanmak için hareket ettirilebilir.

Güneş Enerjisi Paneli Bulutlu Havada Çalışır Mı?

Bulutlu havalar güneş ışınlarının erişimini tamamen engellemez. Bu sayede panellere ulaşabilen ışınlar sayesinde elektrik üretimi devam eder. Ancak yağışlı ve bulutlu havalar panellerin performansında bir miktar düşürür.

Sonuç

İnsanların elektrik enerjisine olan ihtiyacı gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Elektrik enerjisi sağlayan doğal kaynakların sınırlı olması, insanları temiz enerji arayışına itmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte güneş ışınları artık elektrik üretiminde kullanılabilir hale gelmiştir. Bu anlamda Türkiye’de de birçok elektrik enerji santralleri kurulmuştur. Güneş panellerinin sürekli elektrik enerjisi üretebilme kabiliyeti nedeniyle, ev ve iş yerlerinde yaygın olarak kullanılır.

Mert-er Elektronik güneş enerji panelleri ve sistem dahili jel akü satışlarını güvenli bir şekilde gerçekleştirir. Güneş paneli ve ekipmanlarına güvenli bir şekilde sahip olmak isteyen ziyaretçiler,merterelektronik.com satış noktasını ziyaret ederek fiyat avantajlarından faydalanabilirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu