YazılarElektronik Malzeme

Kondansatör Nedir? Ne İşe Yarar?

Kondansatör günümüzde elektronik ve elektrik sektöründe ismi sıkça anılan ve kullanılan bir elemandır. Geçmişi 18. yüzyıla dayanan bu elemanın kullanım alanı da geniştir. Bu nedenle de insanlar tarafından merak edilir.

Elektronik ve elektrik sektörünün vazgeçilmezi olan ve insanların merak ettiği kondansatör nedir? Ne işe yarar? Sorusunun cevapları;

Kondansatörlere Neden İhtiyaç Duyulur?

Elektrik alan içerisinde elektrik enerjisinin depolanması için kullanılan devre elemanlarına kondansatör denir. Bu elemanlar ayrıca kapasitör ve sığaç ismiyle de anılırlar. Depolama işleminin yapılması için iki metal tabakadan yararlanılır ve bu tabakaların arasında yalıtkan malzeme yerleştirilir. Bu sayede elektron kutupların depolama yapması sağlanır.

Kondansatör ne işe yarar? Kondansatörler elektrik yükünün depolanmasını sağlarlar. Alternatif akımın iletilmesini sağlarken doğru akımın engellenmesini sağlar. Güç aktarılması için oluşturulmuş hatlarda gerilimin düzenlenmesini sağlar. Devrelerde frekans düzenleme ve filtreleme işlemlerini yerine getirmesi için ihtiyaç duyulur.

Kondansatörün Yapısı Nasıldır?

Kondansatör yapısının oluşması için 3 ana malzemeye ihtiyaç vardır. Bunlar yalıtkan malzeme ve iki metal tabakadır. Metal tabakalar iletken özellikli olmak zorundadır.

Kondansatör oluşumu için kullanılan yalıtkan maddenin dielektrik yani elektrik geçirmeme özelliğine sahip malzeme olması gerekir. Bunun için kondansatörün oluşumu için kullanılabilecek yalıtkan özellikli ve dielektrik malzemeler plastik, cam, mika, seramik, polyester, tantal ve metal kağıt olmalıdır.

Kondansatörün Yapısı Nasıldır?

Kondansatör Nerelerde Kullanılır?

Kondansatör veya sığaçlar genel olarak elektrik devrelerinin çalışmasını sağlayan ürünlerdir. Bu nedenle de elektrik devresinin bulunduğu her alanda kullanıma uygundurlar. Devrelerde kullanılan bu ürünler doğru hazırlandıklarında devrelerin sorunsuz çalışmasını sağlarlar.

Kondansatörler aynı zamanda doğrulta, motor, aydınlatma ve güç alanlarında kullanılırlar. Buna ek olarak tüm elektrikli cihazlarda kondansatörlerin görülmesi mümkündür.

Kondansatör Çeşitleri Nelerdir?

Depolama, güç artırımı ve doğrultma işlemlerinde kullanılan kondansatör çeşitleri üçe ayrılır.

Bunlar;

  • Sabit kondansatörler: Üretim aşamasında değeri belirlenmiş olan ve sonradan değiştirilmesi mümkün olmayan kondansatörlere sabit kondansatör denir. Mika, kağıt, seramik, plastik, alüminyum, tantalyum, smd ve elektrolitik gibi çeşitleri vardır.
  • Ayarlı kondansatörler: Ayarlı kondansatörler maksimum ve minimum değerleri belirlenerek üretimi yapılan kondansatörlerdir. Bu ürünler devre esnasında belirlenen aralıktaki değere sabitlenerek kullanılırlar. Trimer ve varyabl kondansatör çeşitlerine sahiptir.
  • Yalıtkan çeşidine göre: Kondansatörlerin kullanıldığı yalıtkan malzemeye göre isimlendirilmesi mümkündür. Bunlar mika, elektrolitik, polipropilen, metalize polipropilen, kağıt ve havalı kondansatördür.

Bu ürünlerin çeşitlerine bağlı olarak kullanım alanlarında da değişme görülür. Bu nedenle elektrik devrelerinde doğru kondansatörün seçilmesi ve istenilen kusursuz çalışmanın elde edilmesi gerekir.

Kondansatör Çeşitlerinin Özellikleri

Elektronik ve elektrik teknolojisinde kondansatörlerin kullanılabilmesi için kondansatörlerin özelliklerinin bilinmesi şarttır.

Kondansatör çeşitlerinin özelliklerini ise şöyle sıralamak mümkündür;

  • Seramik kondansatörler seramik malzemeden üretilirler. Bu ürünlerin en önemli özelliği sığasının yüksek olmasıdır. Radyofrekans ve ses devrelerinde kullanıma uygundurlar.
  • Kağıtlı kondansatörler kuru, metalize ve yağlı kağıt kullanılarak üretilirler. Rulo halinde kullanıma uygundurlar.
  • Elektrolitik kondansatörler alüminyum ve tantal metalleri kullanılarak üretilirler. Yüksek sığa eldesi için tercih edilen bu ürünler frekanslar için tercih edilirler.
  • Mika kondansatörler üretim malzemesi için mika yalıtkanının kullanılmasıyla üretilmiş olan ürünlerdir. Kayıp oranı az olan bu ürünler rezonanslarda tercih edilirler.
  • Varyabl kondansatörler kondansatör çeşitlerinin içerisinde kapasite değerinde birinci sırada olmasıyla dikkat çekerler. Çalışması için çoklu kondansatörlerin kullanıldığı ürünlerdir. Radyo frekans ve alıcılarında tercih edilirler.
  • Trimer kondansatörler çalışma kapasite değerleri değişebilen ürünlerdir. Değişim için tornavidaların kullanılması mümkündür.
  • Plastik kondansatörlerin kapasite değerleri hassas olarak belirlenmiştir. Düşük frekanslar ve filtrelemelerde tercih edilirler.

Bu özelliklere sahip olan kondansatörlerin en yaygın kullanılanları ise sabit olanlardır. Çünkü elektrik depolanması, filtrelemesi ve güç akımı artırımı gibi işlemlerde kapasite değerlerinde değişiklik olmaması gerektiği için daha güvenlidir.

Kondansatör Çeşitlerinin Özellikleri

Sık Sorulan Sorular

Kondansatör Olmasa Ne Olur?

Kondansatörlerin bulunmaması elektronik devrelerinin çalışmasını engellemez. Ancak çalışan devrelerde bulunan gerilimin dalgalı olduğu görülür ve bu da gerilim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.

Kondansatör Nedir Açıklama?

Kondansatör elektrik enerjisinin depolanmasını sağlayan yalıtkan ve iki iletken tabakadan oluşan devre elemanıdır.

Kondansatörde Önemli Olan Nedir?

Kondansatörlerde önemli olan şey kapasite değerleridir. Kapasite değeri elektrik depolama seviyesinin anlaşılması için kullanılan değerdir.

Kondansatör Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır?

Kondansatör günlük hayatta klima, elektrikli cihazlar, araba, tren ve asansör gibi eşyalarda kullanılır.

Sonuç

Kondansatör elektrik devrelerinin olmazsa olması olan üründür. Elektrik akımının depolanmasını sağlayan bu ürünler yalıtkan ve iletken maddelerin kullanılmasıyla elde edilirler. Kondansatörler kullanım alanı ve kapasite değerlerine bağlı olarak çeşitlendirilmiş ürünlerdir. Bu nedenle de kullanıldıkları yerler değişir.

Elektronik ve elektrik teknolojisinde yaygın kullanımda olan ürünlerin çalışma prensibi, özellikleri ve tüm detaylar blog.merterelektronik.com içeriklerinden öğrenilebilir. Bu sayede kullanım için hangi kapasitörün seçileceği ve sorunsuz olarak elektrik depolama, filtreleme ve doğrultma işlemlerinin yapılabileceği öğrenilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu