Elektronik MalzemeYazılar

Universal Lnb – Ledli Lnb Farkları Avantajları Nelerdir ?

Merhabalar;

Daha önce çok sorulan lnb çeşitlerinden olan ledli lnb’ ler için Ledli Lnb Nedir? Faydaları Nelerdir? Başlık yazımızda detaylı olarak bahsetmiştik. Bugün universal lnb ve ledli lnb başlıkları altında avantajlarına değineceğimiz. Öncelikle bilmeyen okurlarımız için Lnb nedir? Tam olarak tekrardan açıklayalım.

Lnb; Uydudan gelen yayınları alabilmek için antenin odak noktasına gelen yüksek frekanslı sinyallerin üzerinde işlem yapan ilk donanım birimidir. Uyduya gelen ilk sinyaller çanakta toplanır odak noktasında topladıktan sonra lnb ye yansıtır. Lnb odak noktasından ne kadar iyi bağlantı alırsa, o kadar iyi sinyaller toplar ve Lnb sinyalleri uydu alıcısına aktarır.

Lnb’ler de odak gücü 0.1 DB ,0.2 DB , 0.3 DB olarak belirlenmiştir. Lnb’lerin kaliteleri de dB bazında ölçülebilir. Ne kadar düşük dB değeri olursa o kadar iyidir. Piyasada genellikle 0.5dB lnb’ler satılmaktadır. Fakat daha düşük Db değerine sahip modellerde bulmak mümkün.

Lnb Çeşitlleri
Lnb Çeşitlleri

Ledli Lnb Avantajları

Ledli lnb’ler son yıllarda popüler olarak tercih haline geldi. Standart lnb modellerinden en büyük farkı üzerinde led ışıkların bulunması. Bu ledler sayesinde kurulum esnasında, kullanım sırasında oluşabilecek kablo arızası, temassızlığı ve lnb içerisindeki arıza durumlarında sorun rahatlıkla tespit edilebiliyor. Özellikle santrallerde kullanırken işe yaramaktadır. Türkiye’de ilk olarak Merter Elektronik tarafından satışa sunulan ledli lnb çeşitlerinin gürültü seviyesi ise sadece 0.1 dB.

Universal Lnb’lerin ledli modellerden en büyük farkı herhangi bir led göstergesi olmamasıdır. Diğer bir farkı ise içerisinde çift lokal osilatör bulunmaktadır. Bahsettiğimiz iki lnb türünde KU bandını kullanmaktadır. bağımsız lnb’ler de çift lokal osilatör bulunduğu için alt ve üst bantta daha yüksek frekans değerleri kullanmaktadır. Eğer ki digital bir uydu alıcısı kullanıyor ve digital yayınları izlemek istiyorsanız mutlaka ledli lnb veya diğer tabirle universal lnb kullanmanız gerekmektedir.

Bahsettiğimiz lnb çeşitleri için aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilir, satın almadan önce mutlaka kullanım tipinize göre giriş ve çıkış frekans aralığını kontrol etmeniz dB değerini dikkate almanız gerekmektedir.    

https://www.merterelektronik.com/kategori/lnb-cesitleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu