Genel

Amper Hesaplama Nasıl Yapılır?

Elektrik sistemine ilgi duyan ya da duymayan herkes hayatında birçok kez amplifikatör tanımını duymuş ve hatta ihtiyaç duymuştur. Ancak, amper nedir, amper hesaplama nasıl yapılır gibi pek çok konu da araştırılmaya devam ediyor. Bazı temel formüllerle hesaplanabilen amper, günlük hayatımızda bilsek de bilmesek de yeri büyük olan bir kavramdır.

Bugün her türlü enerjiyi hesaplamak için fizikçiler tarafından kurulmuş bir ölçüm sistemidir. Evlerimize giren teknolojilerin birçoğu fizikçiler tarafından belirlenen ölçüm sistemleri ile kontrol edilebiliyor. Bunlardan biri, belki de en önemlisi, amplifikatördür.

Mevcut ölçü birimi olan amperin hesaplanması için fizikçilerin belirlediği temel formüller vardır. Farklı akım türleri için kullanılan farklı formüller sayesinde amper hesaplamak mümkündür. Biraz karışık gibi görünse de temel verileri öğrendikten ve formüle doğru girdikten sonra kolayca sonuç alabilirsiniz.

Amper Nedir?

  1. yüzyılda Fransız fizikçi Andre Marie Ampere‘nin adını taşıyan Ampere; Bir elektrik sistemindeki elektron akımı ile akım arasındaki ilişkiyi temsil eden bir ölçü birimi. Amper, elektrik sistemleri üzerinde tespit edilen bir nokta üzerinde yapılan incelemede bir saniye süresi içinde geçen elektrik akımının adıdır. Fizikçiler, geleneksel veya Franklin gücü olarak adlandırılan bir sistemde, bu enerjinin pozitif bir ortamdan negatif bir ortama aktığını iddia ediyor.

1 Amper Kaç Volttur?

1 Amper, güç kaybına uğramadığı dirençsiz bir ortamda 10 Volttur. Volt ile çalışan sistemlerde, 1 amperden 1 milyar ampere kadar değerler vardır. Söz konusu hesaplama formüllerinden de anlaşılabileceği gibi direnç değeri son derece önemlidir. Amper hesaplamada kullanılan voltajın değeri potansiyel bir farklılık ortaya koyar ve elektrik akımının dirençle çarpımına eşit gelir. Yani akımın dirençle çarpılmasıyla ortaya çıkartılır.

Amper Nedir

Amper Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde elektrik mühendisliği tarafından geliştirilen pek çok amper hesaplama yöntemleri vardır. Bu formüllerle yapılan hesaplamaların yanı sıra çeşitli yöntemler de bulunmaktadır. Son derece gelişen ve yenilikler sağlayan teknoloji sayesinde, söz konusu formüllere ihtiyaç duymadan da amperin hesaplanması mümkündür.

Volt ve watt değerini belirledikten sonra akım değerini hesaplamak için formüldeki volt değerini bölerek watt değeri bulunur. Sembolleştirme için watt / volt = amper değeri olarak formüle edilmiştir. Elektrik akımında bulunan bu değerlerin birtakım harflerle sembolize edilmesini de görüyoruz. Örneğin, akım, I harfi ile, watt, w harfi ile, volt ise v harfi ile sembolize edilmiştir.

Formül kullanılarak sonuca ulaşmak için güç kaynağından watt ve volt değerleri okunabilir. Örneğin, söz konusu olan elektrik devresinde 2600 watt gücünde ve voltajı 12 olan bir alet için hesaplama yapılırsa gerekli veriler belirlendiği için akım değeri hesaplanabilir. Watt bölü volt sonucu amperi gösterir.

Amper Hesaplama Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Devrede var olan volt ve watt değerleri biliniyorsa amper hesabı yapılır sorusu da sıklıkla sorulur. Genel olarak devredeki bilgiler güç kaynağı üzerinde yazılı olarak bulundurulur. Bu bilgi volt ve watt değerlerini kesinlikle doğru olarak gösterir.

Ayrıca bu konuyla ilgili birçok sayfa var. Amper değerleri gerekli veriler girilerek hesaplanabilir. Ancak birçok web sitesi tarafından kullanılan formüller basit olmaktan öteye gitmez. Amper değerinin hesaplanması bu sayfaları kullanan herkes tarafından yapılabilir.

Amper hesaplama yöntemlerinden dört farklı olan yöntemler şunlardır;

  • Birinci Yöntem DC watt hesaplama yöntemidir. Doğru akım türü olan ve DC olarak adlandırılan amperleri hesaplarken güç tüketiminin watt cinsinden değerini ve güç kaynağının değerini ifade eden voltaj oranlarının bilinmesi gerekir. Diğer yöntemlerde de bu değerleri bilmek önemlidir.
  • İkinci Yöntem, tek fazlı watt amperlerin AC hesaplamasıdır. AC olarak bilinen alternatif akım, tek fazlı akımda akımın hesaplanması işleminde, güç değeri formüle eklenir. Enerji akışında aktif güç ile görünen güç arasındaki ilişkiyi gösterir. Bu değer kesin ve net olarak 0 -1 arasındadır.
  • Üçüncü yöntem, hattan hatta alternatif üç fazlı watt hesaplama yöntemidir. AC denilen AC tipi bir hat ile bir hat arasındaki üç fazlı hata amper hesabında, formüle √3 değeri eklenir. Üç fazlı olduğu için meydana gelen enerji değişimi nedeniyle değişimi ölçmek için kullanılır.
  • Dördüncü yöntem ise, hattan nötr gerilime akımın alternatif üç fazlı yün hesaplaması için kullanılan yöntemdir. 3 fazlı akımdan AC denilen nötr gerilime amper hesaplamak için 3 sayısı eklenir. Gerilim güç faktörünü hesaplamak için bu sayı formüle eklenmelidir.
  • Amper değerleri, kullanılabilecek tüm formüller ve temel elektrik akımı verileri ışığında formüllerde verilerin yer değiştirmesi şartıyla kolayca hesaplanabilir. Amper hesaplamada, hesaplanacak sistemin özelliğine göre farklı yöntem ve teknikler kullanılır.

Watt Nedir?

Watt, elektrik gücünü ölçmek için kullanılan temel birimdir. Güç “P” ile işaretlenmiştir. Sembol “W” dir. Sistemde saniyede ne kadar enerji açığa çıktığını ölçer. Hem voltajın hem de akımın amper cinsinden büyüklüğünü ve ne kadar enerji açığa çıkacağını belirler. Başka bir deyişle, watt cinsinden ölçülen güç ne kadar yüksekse, ampul o kadar parlak olacaktır.

Enerjiyi tüm dünya tarafından kullanılan bir güç birimi olarak tanıtan terimin genel adı olarak da tanımlanabilir. Terim, buharlı treni de keşfeden James Watt tarafından icat edilen bir semboldür. Aynı anda veya birim miktarda tüketilen veya üretilen enerji miktarı olarak tanımlanabilir. Wh ve W kısaltmaları ile de ifade edilebilir.

Volt Nedir?

Volt, elektrik akımında var olan voltajı ölçmek için kullanılan temel birimdir. Voltaj “V” ile işaretlenmiştir. Gerilim, iletken bir tel üzerindeki iki nokta arasındaki potansiyel fark olarak tanımlanır. Bir voltluk bir voltajın oluşabilmesi için, bir amperlik elektrik akımının bu iki nokta arasında bir watt’lık gücü dağıtması gerekir.

Walt, adını İtalyan fizikçi Alessandro Volta’dan almıştır. İki nokta arasındaki potansiyel farkı ölçmek için kullanılan enerji birimi volt olarak ifade edilir. Özellikle volt, herhangi bir devre veya akımdan ne kadar voltaj geçtiğini anlamak için kullanılır. Bu sayede elektrik gücünün farklı alanlarda kullanılması için ne kadar voltaj gerektiği anlaşılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu