Donanım

Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Günümüzde araç almak isteyen herkesin internet arama motorlarında en çok arattığı şey araç fiyatları kadar “ araç güvenlik sistemleri nelerdir?” sorusu oluyor. Gelişen araç teknolojisiyle birlikte araç güvenlik sistemlerinin önemi de bir hayli artmış durumda. Yeni teknoloji araçlarda aktif ve pasif araç güvenlik sistemleri ile kazaların önlenmesi veyahut da kaza anında meydana gelen zararların minimuma indirilmesi hedefleniyor. Aktif güvenlik sistemlerinde temel amaç kazaların meydana gelmesinin önüne geçilmesi iken, pasif güvenlik önlemlerinde meydana gelen kazalardaki can ve mal kayıplarının önlenmesi veya en az indirilmesi hedefleniyor.

Araç Güvenlik Sistemi Nedir?

Araç güvenlik sistemi en genel tanımıyla trafiğe ait olan ve olmayan öğeler olan başta sürücü, yaya insanları, aracı ve tehlike yakınında bulunan canlı ve cansız tüm varlıkları korumak için araçlar üzerinde bulunan sistemler bütünüdür. Araç güncelik sistemlerinde temel amaç öncelikle can kayıpları ile zararları ile bununla birlikte mal kayıplarını da önlemektir.

Araçlarda Aktif Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Otomobil sektörünün gelişmesiyle paralel olarak araçlarda bulunan güvenlik sistemleri de zaman içinde büyük gelişme de değişme göstermiştir. Araçlarda kullanılan aktif güvenlik sistemlerinden bazıları şunlardır:

  • ABS – Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi
  • ESP – Elektronik Denge Programı
  • DSA- Dinamik Denge Desteği
  • Şerit Takip Sistemi
  • TCS – Çekiş Kontrol Sistemi
  • Hill Holder – Yokuş Kalkış Desteği
  • Park Sensörü
  • CAS – Çarpışma Önleme Sistemi
  • Yorgunluk Tespit Sistemi

Ayrıca bunlardan başka ASR ve ACC gibi daha pek çok aktif güvenlik sistemi bulunuyor. Araçlarda yer alan aktif güvenlik sistemleriyle olası kazaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Ayrıca araç endüstrisinde gelişen teknolojiyle birlikte her geçen yıl yeni güvenlik sistemleri araçlardaki yerlerini alıyor.

Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?
Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Pasif Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Araçlarda bulunan aktif güvenlik istemleri kazaları önlemeye yardımcı olmak amacıyla üretilmişken pasif güvenlik sistemleri kaza meydana geldikten sonra yaşanacak can ve mal kayıplarını azaltmaya yönelik sistemlerdir. Araçlarda bulunan pasif güvenlik sistemleri şunlardır:

  • Emniyet Kemeri
  • Hava Yastığı
  • SRS – Tamamlayıcı Sınırlama Sistemi
  • Korumalı Yolcu Kabini

Ayrıca bunlardan başka araçların pek çok yerinde mümkün olduğunca darbe emici malzemeler kullanılarak kaza anlarında ortaya çıkabilecek zararların minimuma indirilmesi hedefleniyor.

Aktif Fren Güvenlik Sistemi Nedir?

Aktif fren güvenlik sistemlerinde aracın tekerleklerinde birer sensör bulunur. Bu sensörler ani bir frenleme anında tekerleklerde meydana gelebilecek kilitlenmeyi algılarlar. Sensörlerin kilitlenmeyi anlaması durumunda fren gücü otomatik olarak azaltılır ve aracın kayması veya kızaklanması engellenir. Bu sayede de sürücünün direksiyon hakimiyetine yardımcı olunur.

Abs Asr Ne Demek?

Abs; kilitlenmeye karşı fren sistemine verilen isimdir. Abs aslına bakılırsa aktif fren güvenlik sistemlerinin en bilineni ve en eskisidir. Abs sisteminin icadı 1930’lu yıllara kadar dayanmaktadır. Abs sisteminde temel amaç ani fren anında tekerleklerde gerçekleşecek kilitlenme durumunda fren basıncını azaltır ve sürücüye yol hakimiyeti imkanı tanır. Asr sistemi ise genel olarak patinaj önleyici bir sistemdir.

Asr Off Tuşu Ne İşe Yarar?

Asr sistemi genel olarak araç kullanıcıları arasında anti patinaj sistemi olarak da bilinmektedir. Araçta aniden gaza basıldığında normal koşullarda tekerlekler olduğu yerde dönmeye başlar ve patinaj hali ortaya çıkar. Ancak Asr sistemleri sayesinde bu gibi durumlarda Abs hidroliği devreye alınarak patinaj engellenir.

Esp Nedir Araba

Esp güvenlik sistemi yani elektronik denge sistemi veya programı aracın kötü ve bozuk hava ve yol koşullarında yol almasını sağlamaya yönelik bir yardımcı sistemdir. Bu sistem aktif olduğunda genel olarak aracın tekerleklerine farklı basınç uygulanır. Aracın her tekerleğine farklı basınç uygulanarak kötü hava ve yo koşulları sebebiyle virajlarda meydana gelebilecek savrulmalarda sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmemesini sağlar.

Esp Ne Durumlarda Kapatılır?

Bazen çok karlı havalarda araç kara takılmış olabilir. Bu gibi durumlarda tekerleklerin kardan kurtulması için aracın patinaj yapması özellikle istenebilir. Patinaj sayesinde tekerlek karı kazır ve tekerlek kardan kurtulmuş olur. Böyle durumlarda Asr ve Esp sistemlerini devre dışı bırakarak kardan kurtulmak gerekebilir. Tekerleklerin kardan kurtulmasından sonra ise bu iki sistem tekrar devreye alınabilir.

Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?
Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Ebd Nedir Ne İşe Yarar?

Ebd sistemi; elektronik fren kuvveti dağıtım sisteminin kısaltılmış halidir. Bu sistemin temel amacı fren anında ön ve arka tekerleklerde meydana gelen fren kuvvetini dengelemektir. Araç seyir halindeyken frene basıldığında fizik kanunları gereği aracın ön kısmına bir kuvvet uygulanır ve bu kısım aşağı iner, aracın arka kısmı da havaya doğru kalkar. Ebd sistemi olan araçlarda bu gibi durumlarda ön ve arka tekerleklerde oluşan kuvvet dengelenmeye çalışılır.

Asr Esp Aynı Şey Mi?

Asr sisteminde temel amaç patinaj önlemektir. Bunun haricinde başka bir fonksiyonu yoktur. Esp ise daha genel bir sistemdir ve aracın tüm kontrolsüz hareketlerini engellemek için çalışan sistemin adıdır. Dolayısıyla aslında Asr sistemin Esp sisteminin bir alt bölümü olduğu bile söylenebilir. Özetle Esp sistemi daha genel bir sistemken, Asr sistemi aracın patinaj yapmasını engellemek amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.

Yorgunluk Tespit Sistemi Nedir?

Günümüzde trafik kazalarının oldukça büyük bir kısmı yorgunluğa bağlı olarak gerçekleşiyor. Özellikle uzun saatler boyunca ve dinlenmeden yapan araç sürüşleri adeta kazalara davetiye çıkarıyor. Gelişen araç güvenlik sistemleri sürücülerin yorgunluk durumlarını da çeşitli şekillerde tespit edebiliyor.

Bu sistemlerde sistem sürücünün şerit merkezinde çıkışlarını kontrol eder ve bu çıkışların belirli bir adedi geçmesi halinde sürücüye uyarı verir. Bu uyarı bazı araçlarda görsel bazı araçlarda ise sesli olmaktadır. Eğer aracınızın gösterge panelinde “kahve” simgesi görüyorsanız aracınız sizi yorgunluk konusunda uyarıyordur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu