Elektronik Malzeme

Fiber Optik Kablo Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Fiber optik kablo hızlı veri gönderilmesini sağlayan ve özel katmanlarla dayanıklı hale getirilmiş cam kablodur. Fiber kablo nedir veri göndermek için kullanılan ışık sinyallerinin parazitsiz bir şekilde gönderilmesini sağlayan, elektrik kablolarına benzeyen ve içerisinde en az bir adet fiber optik bulunan cam kablo çeşididir. Fiber optik kabloların kullanım alanları, ses, görüntü ve veri iletimine ihtiyaç duyulan tüm alanlardır.

Fiber Optik Kablonun Kullanım Alanları

Fiber optik kablo ürünlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Haberleşme ve sinyalizasyon sistemleri en çok kullanıldığı alanlar olarak bilinir.

Fiber kablo çeşitlerinin kullanım alanları şunlardır:

  • Veri iletimi,
  • Kapalı devre televizyon sistemleri,
  • Haberleşme sektörü ve teknolojileri,
  • Santraller,
  • Telefon,
  • İnternet,
  • Bilgisayar ağları,
  • Otomotiv sanayi,
  • Cerrahi ve diş hekimliği,
  • Askeri alanlar,
  • Ulaşım,
  • Hava araçları,

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte üretilen ve kullanılmaya başlanan birçok alanda fiber optikler hızlı veri transferi için kullanılıyor.

Fiber Optik Kablo Çeşitleri Nelerdir?

Fiber optik kablo çeşitleri, tek modlu ve çok modlu olarak iki çeşittir. Tek modlu (single mode) çeşidi, veri iletimini sağlayan ışığın tek bir hat üzerinden iletilmesini sağlar. En çok tercih edilen fiber kablolar olarak bilinir.

Çok modlu (multi mode) kablolar ise çoklu hat üzerinden veri iletir ve daha çok kısa mesafeli veri iletileri için tercih edilir. En çok kullanıldıkları yerler, internet bağlantılarıdır ve bant genişliğinden faydalandırır.

Fiber Optik Kabloların Özellikleri Nelerdir?

Fiber optik kablo çeşitlerinin özellikleri farklı olabiliyor. Özelliklerinin farklı olması, kullanım alanlarının da geniş olmasını sağlıyor.

Genel özellikleri şunlardır:

  • Isı ve neme karşı dayanıklıdır,
  • Elektrik parazitlerinden kolay etkilenmez,
  • Diğer kablo türlerine göre daha küçük ve hafiftir,
  • Sinyal kaybını en aza indirir,
  • Işığı yansıtarak veri ilettiği için verinin çok uzaklara iletilmesini sağlar.
  • Kullanım alanlarına göre seçim yapılırken, kablo çeşidine ve özelliklerine dikkat edilir.

Fiber Optik Kablo Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Fiber Kabloların Kullanımı Avantajları Nelerdir?

Fiber optik kablo kullanımının avantajları sayesinde, tüm sektörlerde hızlı veri iletilirken, iletilen verilerin de güvenliği sağlanabiliyor. Avantajları arasında, uzak mesafelere veri iletimi yapması, küçük boyutlu ve hafif olması, veri kaybı yaşamaması, güvenli olması, kullanım alanlarında radyasyon etkisi oluşturmaması yer alıyor.

Fiber Optik Kablo Nasıl Kullanılır?

Fiber optik kablo çeşitleri her türlü hava şartlarına karşı daha dayanıklı hale getirilmiştir. Kolay kullanılabilmesi için gelişmiş teknoloji ile tasarlanmıştır. Işık yansıması ile veri iletimi yapıldığı için bağlantı noktaları arasında kesinti olmayacak şekilde çekilerek kullanılmaya başlanır.

Sık Sorulan Sorular

Fiber Kablo İle Neler Yapılabilir?

Fiber optik kablo ile veri alışverişi oldukça hızlı yapılır. Cam kablo olduğu için veri akışının hızını oldukça artırır.

Fiber Kablo Ne Kadar Dayanıklı?

Fiber optik kablo orta kısmında bulunan koruyucu madde ile sarılmıştır ve katman halindeki bu koruyucu madde, yüksek ısıdan ve nemden etkilenmemesini sağlar. Metal kablolara göre daha dayanıklıdır.

Fiber Optik Hızı Ne Kadar?

Fiber optik kablo özelliklerine göre hızı değişebiliyor. Türkiye’deki kullanım alanlarındaki hızı 100 – 1000 mbps arasında oluyor.

Fiber Optik Kablo Kırılır Mı?

Fiber optik kablo içerisindeki veri iletimi yapan cam kablolar saç teli kalınlığındadır ve kolay kolay kırılmazlar. Çeşitli nedenlerden dolayı kopma meydana gelirse veri iletiminde sorunlar oluşabilir.

Sonuç

Günlük hayatın birçok alanında fiber optik kablo kullanımı ve avantajları gibi konularda birçok şey duyabilirsiniz. Günümüz teknolojisi, veri transfer hızını mümkün olduğu kadar artırmaya çalışıyor. Ses, görüntü ve çeşitli verileri daha hızlı gönderilmeye çalışılıyor. Alt yapı sistemlerinde fiber kablolar kullanıldığında, telefon, televizyon ve internet gibi alanlarda hızın giderek arttığı görülebiliyor.

Kablo özelliklerinin kullanım alanlarına göre belirlenmesi, kullanım amacına uygun işlemlerin yapılmasını sağlayacaktır. blog.merterelektronik.com linki üzerinden erişimlerinizi yaparak, fiber kabloların özellikleri, çeşitleri ve fiyatları konusunda bilgi alabilirsiniz. Fiber kablo fiyat bilgilerini site üzerinden kolaylıkla inceleyebiliyor ya da sitenin iletişim bilgileri ile irtibat kurarak güncel bilgileri alabiliyorsunuz.

Single mode ya da multi mode olarak sunulan iki çeşit kablonun hangisini nerelerde kullanabileceğiniz hakkında bilgi aldıktan sonra güvenli işlem adımları ile siparişlerinizi oluşturabiliyorsunuz. blog.merterelektronik.com fiber kablo özelliklerinin ve kullanım alanlarının tümünün öğrenilmesini sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu