Oto Ses ve Görüntü

Oto Hoparlör Ölçüsü Nasıl Alınır?

Hoparlör, radyo ve bu gibi aygıtlarda elektrik akımındaki değişiklikleri ses titreşimlerine çevirerek işitmeye yarayan araç olarak tanımlanır.

Oto Hoparlör Çeşitleri

Oto hoparlörler;

  • Koaksiyel
  • Component
  • Midrange
  • Mid woofer
  • Subwoofer
  • Twitter olmak üzere 6 değişik türde incelenir.

Oto Hoparlör Fiyatları

Oto hoparlör fiyatları; modeline, beklentiye, boyutuna ve performansına göre 8850 Tl’ ye kadar çıkmaktadır. Hoparlörün özelliklerine ve ses kalitesine göre bu fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Taşınabilir bir hoparlörü de aracımızda kullanmak mümkün olacağından bu fiyat 30 TL’ ye kadar düşebilmektedir.

Oto Hoparlör Fiyatları Nelere Bağlıdır?

Oto hoparlör fiyatları araçlarımıza uygun boyutta seçilmelidir. Kullandığımız otomobolin boyutuna göre seçeceğimiz boyuttaki hoparlör, ve seçtiğimiz bu hoparlörün başlıca sahip olduğu teknik özellikler, ses kalitesi, taşınabilirlik durumu, boyutu, performansı ve beklenti gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Piyasa bulunan tüm hoparlörler her araçla uyum sağlamaz. Bu nedenle aracımızın modeli bile alacağımız hoparlörün fiyat aralığını değiştirebilir. Satın aldığımız her üründe olduğu gibi hoparlörlerde de aldığımız ürünün markası fiyat belirlemede oldukça önemlidir. Oto hoparlör seçiminde mutlaka amfili ya da amplifikatörlü modeller seçilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü bunlar ses kalitesini arttırarak daha yüksek verim almamızı sağlar.

Oto Hoparlör Ölçüsü Nasıl Alınır?
Oto Hoparlör Ölçüsü Nasıl Alınır?

Oto Hoparlör Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Genellikle yaptığımız uzun veya kısa süreli yolculukları daha keyifli kılmak için bir oto hoparlöre ihtiyaç duyarız. Bu noktada bir oto hoparlör almak istediğimizde yapmamız gereken ilk şey alacağımız hoparlörün boyutlarına dikkat etmektir. Oto hoparlör boyutları genellikle 2 ile 30 cm arasında değişkenlik gösterir.

Küçük bir araçta doğal olarak daha düşük watt gücüyle çalışacak bir hoparlöre ihtiyaç duyulurken, büyük bir araçta da aynı şekilde daha yüksek watt gücüyle çalışan bir oto hoparlöre ihtiyaç duyulur. Bir oto hoparlörden beklentiniz daha yüksek ise oto hoparlör seti satın almayı tercih edebilirsiniz.

Bu tercih sayesinde aynı anda tiz, bas veya orta frekansları oldukça net bir şekilde duyabilmek gibi birden çok özelliğe sahip olmuş olacaksınız. Bir oto hoparlörden beklentiniz daha da yüksek ise müzik dinlerken aynı esnada klibini de izleyebileceğiniz oto görüntülü hoparlör sistemlerini tercih edebilirsiniz. Kısaca araç boyutu ve beklentiler göz önünde bulundurularak oto hoparlör seçimi yapabilirsiniz.

Oto Hoparlör Nasıl Seçilir?

Bir oto hoparlör seçilirken öncelikle anaünitesine bakılır. Daha sonra bakılması gereken ikinci faktör ise model amfili ya da amplifikatörlü olmasıdır. Ses işlemcisi, teknik özellikler de bakılması gereken özellikler arasındadır. Tüm bu özelliklerin yanı sıra hoparlör seçimi göreceli bir kavram da diyebiliriz.

Aynı hoparlörden gelen sesi her kişi aynı düzeyde beğenmeyebilir. Özetle, önce hoparlörün araç içi uygunluğu, ses kalitesi, teknik özellikleri ve daha sonra dinlediğimiz müziğin kulağımıza nasıl geldiğine bakılmalıdır.

Oto Hoparlörlerin En Yaygın Teknik Özellikleri

Bir oto hoparlörün birden fazla teknik özelliği vardır. Bu durum tüm teknolojik aletler için geçerlidir.

Ancak bu teknik özellikler arasından ses performansını en çok etkilediği bilinen teknik özellikler;

  • Watt
  • Rms
  • Peak
  • Frekans (Hz)
  • Ohm (empedans)
  • dB (hassasiyet) bunlardır.

Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?

İşte oto hoparlör nasıl bağlanır sorusunun cevabı. Oto hoparlör kutusunu açtığınızda içinde birçok rengi kablo göreceksiniz. Bu kablolar size başta göz korkutucu ve karışık gelecektir. Ancak korkulacak hiçbir şey olmadığını adımları doğru bir şekilde takip ederek göreceksiniz. Kutunun içinden bir bağlantı şeması çıkacaktır. Bu şema yardımıyla oto hoparlörü otomobilinize bağlamanız kolaylaşacaktır. Farklı renklerdeki her kablonun kendine özel bir görevi vardır.

Bağlantı esnasında adımları takip edeceğiniz kutunun içinden çıkan bağlantı şeması bu birbirinden farklı renklerdeki kablolara göre düzenlenmiştir. Eğer kullandığınız araca uygun boyutta bir hoparlör seçtiyseniz gerekli adımları takip ederek oto hoparlör bağlantısını yapmak oldukça rahat olacaktır. Aracınıza oto hoparlörünüzü gerekti bütün adımları takip ederek doğru bir şekilde bağladıktan sonra hayal ettiğiniz verimi elde edecek ve yolculuklarınızı daha keyifli hale getirmiş olacaksınız.

Oto Hoparlör Bağlanırken Artı (+) / Eksi (-) Kutup Fark Eder Mi?

Oto hoparlör bağlantı noktalarında karşılaşılan artı (+) ve eksi (-) kutuplar vardır. Benzer şekilde ses sinyali üreten aletlerin çıkış uçlarında da artı (+) ve eksi (-) kutuplar vardır. Bulunan bu artı (+) ve eksi (-) kutuplara ise polarite ismi verilir. Otomobillere oto hoparlör bağlanırken bu kutuplara dikkat edilmelidir. Bu kutuplar dikkat edilmeden bağlandığında gerçekleşen bağlantıya ters bağlantı adı verilir.

Dolayısıyla bağlantı yapılırken polariteye dikkat etmek oldukça önemlidir. Fakat ters bağlantı yapıldığında da oto hoparlörünüz çalışabilir. Ancak bu şekilde çalışsa bile ses kalitesinin düştüğünü göreceksiniz. Bütün teknolojik aletlerde olduğu gibi oto hoparlörde de polariteye dikkat edilmesi çok önemlidir.

Bağlantı esnasında oto hoparlör kutusundan çıkacak olan kurulum şemasında belirtilen gerekli adımları uygun bir şekilde takip etmek ters bağlantı gibi bir sorunla karşılaşma ihtimalimizi ortadan kaldırabiliriz.

Yolculuklarımızı daha keyifli hale getirmek için müzik dinlemek için otomobilimize aldığımız oto hoparlörü, artı (+) ve eksi (-) kutuplarına yani polaritesine dikkat etmeyip ters bağlarsak normalde alacağımızı hedeflediğimiz müzik zevkinden daha düşük kalitede zevk alırız. Kimse böyle bir durumla karşılaşmak istemeyeceği için ters bağlantı yapmamaya dikkat etmek oldukça önemlidir.

Oto Hoparlör Ölçüsü Nasıl Alınır?
Oto Hoparlör Ölçüsü Nasıl Alınır?

Oto Hoparlör Ölçüsü Nasıl Alınır?

Oto hoparlör ölçüsü nasıl alınır? Oto hoparlör ölçüsü alınırken üç şekilde ölçü alınabilir.

Bu ölçüm yöntemleri;

  • Uçtan uca
  • Körük kısmından
  • Kağıt kısmından şeklindedir.

Bu yöntemlerle bir oto hoparlör ölçümü almak oldukça basittir. Hoparlörün daire olan kısmını uçtan uca ölçmek en çok tercih edilen yöntemdir. En dıştan en dışa yaptığımız ölçüm bize oto hoparlörün ebatını verir. Bu sayede kullanmakta olduğumuz mevcut hoparlörümüzü ölçüp, ölçüm sonucu elde ettiğimiz ebatlara göre yeni bir oto hoparlör satın alabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu