Oto Ses ve Görüntü

Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?

Hoparlör, elektrik akımında meydana gelen değişimleri ses titreşimlerine çeviren ve yansıtan alete verilen isimdir.

Oto Hoparlör Alırken Dikkat Edilecekler

Otomobilinizin içinde yaptığınız yolculukların daha keyifli hale gelmesi için müzik dinlemek kaçınılmaz bir yöntemdir. Peki oto hoparlör nasıl seçilir, oto hoparlör nasıl bağlanır, oto hoparlör çeşitleri nelerdir?

Oto hoparlör alırken öncelikle aracınız boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. Oto hoparlörler genellikle 2 ila 30 cm aralığında birçok boy seçeneği ile karşımıza çıkar. Küçük bir otomobilde daha düşük watt gücü ile çalışan bir hoparlör yeterli olacakken, jip tarzında büyük otomobillerde daha yüksek watt gücü ile çalışan bir hoparlör yeterli olacaktır.

Aynı zamanda oto hoparlör seti seçenekleri de bulnuyor. Bu seçeneği tercih ettiğinizde aynı anda tiz, bas veya orta frekansları oldukça net bir şekilde duyabilmek gibi birden çok özelliğe sahip olmuş olacaksınız.

Daha da gelişmişi ise, müzik dinlerken aynı zamanda klibini de izleyerek görsel bir keyif yaşayabileceğimiz oto görüntü sistemleri. Aracımızın boyutu ve istediğimiz hizmete göre bahsettiğimiz hususlara dikkat ederek oto hoparlör seçebiliriz.

Oto Hoparlör Çeşitleri

Oto hoparlörler 6 farklı çeşitte incelenir. Bunlar;

  • Koaksiyel
  • Component
  • Midrange
  • Mid woofer
  • Subwoofer
  • Tweeter

Oto Hoparlör Fiyatları Nelere Bağlıdır?

Oto hoparlör fiyatları aracımızın boyutuna göre seçeceğimiz boyuttaki hoparlör, bu hoparlörün sahip olduğu bütün teknik özellikler, ses kalitesi gibi birçok faktöre ağlı olarak değişkenlik gösterir.

Her hoparlör her araçla uyum sağlamadığından bazen aracımızın modeli bile fiyat değişikliği konusunda etkilidir. Ve tabi ki seçtiğimiz ürünlerin markası da fiyat farkı oluşturan bir diğer faktördür. Bir oto hoparlör seçerken mutlaka ya amfili ya da amplifikatörlü modeller seçilmelidir. Çünkü bunlar ses kalitesini arttırır.

Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?
Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?

Oto Hoparlör Fiyatları

Oto hoparlör fiyatları, modeline ve performansına göre 8850 Tl’ ye kadar çıkmaktadır.

Oto Hoparlör Nasıl Seçilir?

Hoparlör seçimi yapılırken genellikle anaünitesine, modelin amfili ya da amplifikatörlü olmasına, ses işlemcisi gibi birçok faktöre dikkat edilmelidir. Fakat tüm bunlara dikkat edilse bu seçim çoğu zaman da görecelidir.

Çünkü bir kişinin aynı hoparlörden duyup beğendiği ses kalitesini başka bir kişinin beğenmeme ihtimali söz konusudur. Oto hoparlör seçiminde önce aracımıza uyguluğuna, sonra teknik özelliklerine en son da kulağımıza gelen müziğin kalitesini beğenip beğenmediğimize dikkat edilir.

Oto Hoparlörlerin En Bilinen Teknik Özellikleri

Bir oto hoparlörün diğer tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi birçok teknik özelliği vardır. Fakat bu tekbik özellikler arasından ses kalitesini en çok etkilen teknik özellikler;

  • Watt
  • Rms
  • Peak
  • Frekans (Hz)
  • Ohm (empedans)
  • dB (hassasiyet)

bunlardır.

Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?

İşte oto hoparlör nasıl bağlanır sorusunun cevabı… Oto hoparlör kutusunu açtığınızda içinde birçok rengi kablo ile karşılaşırsınız. Bu kablolar başta göze korkutucu ve karmaşık gelse de zor bir şey değildir.

Kutunun içinden çıkacak bir bağlantı şeması yardımıyla hoparlörü otomobilinize bağlamanız mümkünüdür. Her renkteki kablonun kendine özel bir görevi vardır. Kurulum esnasında da kutudan çıkan bağlantı şeması bu renkli kablolara göre düzenlenmiştir.

Aracınıza uygun boyutta bir hoparlör seçtiyseniz gerekli adımları takip ederek kurulumunu yapmak oldukça rahat olacaktır. Oto hoparlörümüzü adımları takip ederek doğru bir şekilde bağladıktan sonra yolculuklarımız daha da keyifli hale gelecektir.

Oto Hoparlör Bağlanırken Artı (+) / Eksi (-) Kutup Fark Eder Mi?

Oto hoparlör bağlantı noktalarında karşımıza artı (+) ve eksi (-) kutuplar çıkar. Aynı şekilde ses sinyali üreten aletlerin çıkış uçlarında da artı (+) ve eksi (-) kutuplar yer alır. Oto hoparlörler bağlanırken bu kutuplara dikkat edilmelidir.

Dikkat edilmeden bağlandığı takdirde de oto hoparlör çalışabilir fakat çalışsa da ses kalitesi kesinlikle daha düşük olacaktır. Artı (+) ve eksi (-) kutuplar dikkate alınmadan yapılan bağlantıya, ters bağlantı adı verilir.

Artı (+) ve eksi (-) kutuplara ise polarite adı verilir. Her elektronik alette olduğu gibi oto hoparlörde de polariteye dikkat edilmelidir. Kurulum anında oto hoparlör kutusundan çıkacak olan kurulum şemasındaki her adımı eksiksiz bir şekilde takip etmek ters bağlantı gibi bir sorunla karşılaşma ihtimalimizi ortadan kaldırır.

Yolculuklarımızı daha keyifli hale getirmek için müzik dinlemek amacıyla aracımıza aldığımız oto hoparlörü, artı (+) ve eksi (-) kutuplarına dikkat etmeyip ters bağlarsak normalde alacağımızı umduğumuz müzik zevkinden daha eksiğini alırız. Bu gibi bir durumla karşılaşmak istemeyeceğimiz için ters bağlantı yapmamaya dikkat etmek oldukça önemlidir.

Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?
Oto Hoparlör Nasıl Bağlanır?

Oto Hoparlörler Neden Cızırtı Yapar?

Hoparlör seçiminde modelin amfili ya da amplifikatörlü olmasına dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer aracımızdaki hoparlör cızırtı yapıyor bu durumun muhtemel sebebi hoparlör ile amplifikatör arasındaki bağlantının kötü olmasıdır.

Bu cızırtıya yol açabilecek bir diğer sebep ise hasarlı ses bobinlerinin mıknatısla temas etme ihtimalidir. Bir başka sebep ise amplifikatörün hoparlöre olması gerekenden daha fazla güç vermesidir. Tüm bu durumlar yaşandığında hoparlörden cızırtılı bir ses duymaya başlanır.

Oto Hoparlörlerde Cızırtı Sorunu Nasıl Çözülür?

Oto hoparlöründe cızırtı duyarsak bu arızanın giderilmesi için yapılması gereken şey hoparlörü yerinden sökmek ve cızırtıya sebep olan arızayı tespit edebilmektir. Elektronik işlerden anlayan birinin hoparlörü kısa sürede tek başına tamir etmesi ve sorunu çözmesi mümkündür.

Eğer bu işlerden anlamıyorsanız bir uzmana danışılmalıdır. Çoğu zaman cızırtı sorunu yaşanmasının sebebi çok yüksek seste müzik dinlenmesi sonucu hoparlörün körüğünde bulunan kısımda gerçekleşen yırtılmadır. Parça değişimi sonucu cızırtı problemi ortadan kalkacaktır. Hoparlörünüzün markası, boyutu, ses kalitesi gibi özelliklerine göre değiştirecek olduğunuz parçanın fiyatı değişkenlik gösterebilir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu