Oto Ses ve Görüntü

Oto Ses Sistemi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok kişi arabada müzik dinlemeyi sevdiği için oto ses sistemi hakkında dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Oto Ses Sistemi Neden Gereklidir?

Pek çok insan müzik zevki için arabalarını sıklıkla kullanır. Bu nedenle, oto ses sistemleri tarafından üretilen sesin kalitesini iyileştirmeye çalışırlar. Bunun için iki yöntem söz konusu olabilir.

Bunun için fabrikada kurulmuş bir sistemini arabaya kurmak ya da mevcut olan ses sistemini iyileştirmek mümkündür. Her iki durum için de farklı markadaki ürünlere, oto ses sistemlerine bakabilirsiniz.

Oto Ses Sistemleri Nasıl Gelişmiştir?

Geçmişte araç ses sisteminin ses düzeyi yeterliydi ve kalitesine pek dikkat edilmezdi. Çoğu zaman en önemli olan durum, sistemlerin okuyabileceği medyanın türüydü.

Oto Ses Sistemleri Nasıl Gelişmiştir?

Örneğin teyp kasetleri, CD’ler ve hatta DVD’lerde çeşitli formatlarda depolanan sesleri çalabilmek amaçlanıyordu. Bu konuda bazı istisnalar olmasına rağmen seslerin kalitesi ve saflığı ek özelliklerdi.

Ancak günümüzde evlerde olduğu gibi oto ses sistemleri için geliştirilmiş üstün hi-fi ekipmanları bulunuyor.

Günümüzde pek çok farklı şirket yüksek ve hatta mükemmel kalitede otomobil sistemleri ortaya çıkmaya başladı. Şu andaki en lüks araçlar en yetkin müzik sistemlerini ve markalarını araçlarına entegre ederek müşterilerine sunuyor.

Oto Ses Sistemleri Nasıl Edinilir?

Günümüzün müzik tutkunları, ister orta sınıf ister lüks segmentte olsun arabalarının müzik sistemlerini kurmaya çalışıyor.

Bunun için de orta, yüksek veya çok yüksek ses kalitesi sağlayan pek çok modeller için belirli ücretler karşılığında sunulan isteğe bağlı ses sistemleri tercih edilebilir.

Ancak müzik keyfini tam olarak çıkarmak için, birinci sınıf markalar tarafından tasarlanan bu ünlü sistemler bile bazen yetersiz kalıyor. Bu nedenle, bu müzik tutkunlarının oto ses sistemi hakkında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili detayları iyi bilmesi gerekir.

Oto Ses Sisteminin Bileşenleri Nelerdir?

Ses sistemi bir subwoofer, bir multimedya istasyonu, ana amplifikatör gibi bir radyo veya uzantısı gibi öğelerden oluşan bir yapıdır.

Ses sistemi alt baslardan başlayarak kablolardan, tüm aksesuarlardan ve antenler, ses yalıtım malzemeleri ve ara parçalar gibi ek ekipmanlardan sorumlu bir denetleyicidir. Bileşenlerin her biri sistemde önemli bir rol oynar.

Bazı müzik ögelerin önemli ve net bir şekilde duyulabilir olması için bu ekipmanların tamamı iyi bir şekilde çalışmalıdır.

Oto ses sistemindeki bazı ekipmanların işlevlerini yerine getirmemesi durumunda duyduğunuz müziğin kalitesi etkilenebilir. Bu nedenle kaliteli bir ses için tüm bileşenlerin her birini ayrı bir şekilde değerlendirmek gerekir.

Kaliteli Bir Oto Sistemi İçin Neler Yapılmalıdır?

Araç ses sistemi sadece standart bir araç parçası değildir. Arabanın içindeki sürücüye rahatlık getirmesinin yanı sıra arabanın önemli bir bileşenidir. Ancak birçok sürücü, daha iyi bir ses sistemi ve iyi kullanım için oto ses sistemi hakkında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili detayları bilmiyor. Kaliteli bir oto ses sistemi oluşturmak için şunlara dikkat edilmesi gerekir:

Oto Ses Sistemi Kurulumu

Çok karmaşık bir sistem gibi görünmediğinden, bazı kişiler kendi oto ses sistemi kurulumlarını yapmayı seçebiliyor. Ancak kaliteli bir sistem için oldukça dikkatli olunması gerekir.

İlk olarak kontağı çıkarmadan herhangi bir elektrik devresi değişikliği yapmaktan kaçının.

Herhangi bir özel aletin gerekip gerekmediğini inceleyin ve kurulumdan önce kullanma kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

Oto Ses Sistemi Kurulumu
Oto Ses Sistemi Kurulumu

Genellikle sesler farklı niteliklere sahip kablolardan gelir. Bu nedenle kaliteli malzemeler satın almaya çalışmalısınız. Bu özelliklere sahip olmayan kablolar, ses kalitesi kaybına neden olmasının yanı sıra gövde ile temas halinde de ısınır.

Bu nedenle bu işlemi tek başınıza yapmak yerine oto ses sistemi konusunda uzmanlaşmış bir firma ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede oto ses sisteminde kaliteyi garanti altına almış olursunuz.

Hoparlörler

Hoparlörler için iyi bir seçime giden ilk adım, oto ses sistemi kurma amacınızın ne olduğunu bilmektir. Sesin dahili olarak araç içinde hoş olmasını mı yoksa dış ortam için güçlü olmasını mı istersiniz? Bu durumlar için tercih edilen hoparlörler birbirinden farklıdır.

Ayrıca sonucu büyük ölçüde etkileyeceği için hoparlörlerin boyutuna da dikkat edilmelidir. Genel olarak güç çok yüksekse, arabanın kablo tesisatında bir soruna neden olabilir. Bu nedenle hoparlör seçimi hem güvenlik açısından hem de ses kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Temizlik

Oto ses sistemi ekipmanlarının daha iyi korunması için periyodik temizlik şarttır. Kaliteli bir cihaz olsa bile temizlik yapılmadığı takdirde ileride sorun olmayacağının garantisini vermez.

Belirli zamanlarda eğer oto ses sisteminde varsa CD okuyucuyu veya DVD Oynatıcıyı temizlemeyi deneyebilirsiniz. Çok kırılgan bir parça olduğu için yumuşak bir şekilde ve özel ürünler kullanılarak temizlik yapılmalıdır. Hoparlörlerin temizliği için basınçlı hava kullanılması tavsiye edilir.

Elektrik Sisteminin Bakımı

Aracın ve oto ses sisteminin doğru bir şekilde çalışması için önemli bir parça olan elektrik sisteminin çifte bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle iyi bir müzik performansının doğrudan elektrik sistemiyle ilgili olduğu oto ses sistemlerinde daha dikkatli olunmalıdır.

Ses sisteminde yer alan kablolara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü güç kaynağı doğru değilse cihaz kapanabilir veya kısa devre yapabilir. Bu konuda deneyiminiz yoksa bir oto ses sistemi için uzmanlaşmış mağazalara ya da ustalara gidebilirsiniz.

Ses Seviyesi

Oto ses sistemleri edinmeden önceki önemli bir durum araçtaki sesin dışardaki insanları ve çevreyi etkilememesidir. Özellikle farklı sorunlar yaşamamak için dışarıdan ne kadar duyulduğunu öğrenmeniz gerekir. Özellikle ülkemizde yüksek sesle müzik dinlemek trafik ihlaline neden olabilir.

Ayrıca trafikte polis tarafından ses sisteminize yüksek ses nedeniyle ceza yazılabilir. Bu nedenle oto ses sistemini kurmada ve kullanmada ses düzeyine de dikkat etmeniz gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu