Oto Ses ve Görüntü

Oto Teybine Kaç Watt Hoparlör Bağlanır?

Araç düşkünlerinin son günlerde en çok araştırdığı ve cevap aradığı sorulardan biri oto teybine kaç watt hoparlör bağlanır? Sorusunun cevabını bulacağınız bu metinde, oto teybine uygun hoparlör seçimi konusunda birçok bilgiye ulaşabileceksiniz. Araç kullanımını keyifli hale getiren en önemli şey müziktir. Bunun içinde araçta çok iyi bir ses sistemine sahip olmanız gerekmektedir. İyi bir ses sistemi ile araç kullanmanın ve müziğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Oto Ses Sistemleri

Araç içerisinde kullanacak araç kullanıcılarının ilgisini çekebilecek birçok donanım bulunmaktadır. Ses sistemleri bu donanımlar arasında en önemli sistemlerdendir. Araç içerisinde bulunan ses sistemleri geliştirilebilir ve sonradan eklenebilir. İstenen ses seviyesi ve kalitesine göre farklı sistemler araç sistemlerine entegre edilerek kullanılabilir. Ses sistemini tercih ederken ses sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Ses sistemi set olarak satılmakta birlikte birkaç parçadan oluşmaktadır.

Bu parçalar;

  • Ana ünite
  • Hoparlörler
  • Amplifikatör

Ana Ünite Görevi Nedir?

Her sistemde olduğu gibi ana ünite ses sistemlerindeki beyin ve kontrol mekanizması görevini görmektedir. Sistemin beyni olarak görev yapmakta olan ana ünite ana sistemden aldığı ses dalgalarını ses sistemi içerisinde kullanılan diğer parçaları aktarma görevini üstlenir. Bu nedenle ana ünite sisteminin önemli parçalarındandır.

Kalitesi düşük bir ana üniteyle oluşturulmuş olan ses sisteminin istenen ses kalitesini sağlamayacaktır. Diğer donanımlar ne kadar kaliteli olursa olsun kalitesiz bir ana ünite ile oluşturulmuş bir ses sisteminin ses konusunda yetersiz kaldığı görülecektir. Bu nedenle ana ünite seçimi yapılmalıdır ve en kaliteli ana ünite seçimi gerçekleştirilmelidir.

Oto Teybine Kaç Watt Hoparlör Bağlanır?
Oto Teybine Kaç Watt Hoparlör Bağlanır?

Hoparlör Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Ana üniteden alınan sesi bizlerin duyacağı şekilde bize aktaran sistem parçalarını hoparlör denir. Çok iyi yapılması gereken hoparlör seçiminde elektrik enerjisini sese çevirecek olan sürücülerin ve diğer bölümlerin çok iyi seçilmesi gerekmektedir. En doğru ve uygun seçim yapılmış olan ana ünite ve Amplifikatör donanımlarına ek olarak farklı türde hoparlör seçimleri yapılabilmektedir. Çok farklı ses değerlerine sahip hoparlörlerin bulunduğu bilinmektedir.

Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak;

Subwoofer Hoparlörler: Düşük frekanslı ve yüksek frekanslı bas sesler üretebilen bu hoparlör tipi yüksek kaliteli hoparlörler sınıfındadır. Hoparlör sistemi araç kullanıcısı müzik sesini açtığı taktirde araç içerisinde yüksek seviyede titreşimler yaratabilmektedir.

Komponent Hoparlörler: komplike bir yapıya sahip olan hoparlör türüdür. Birden çok hoparlör türünün bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Birden çok sürücü sistemine sahip olan bu hoparlörler, bas sesler üretmekte olan woofer sistemlerinden, tiz sesler üretmekte olan tweeter sistemlerinden ve orta sınıf denilen hoparlörlerden faydalanarak oluşturulmuş komplike ses sistemi parçasıdır.

Bu sistemi oluşturabilmek için normalinden daha büyük bir amplifikatöre ihtiyacınız vardır. Bunun nedeni ise her hoparlörün bir sürücüye sahip olması gerektiği durumudur. Bu sistem oluşturulurken her hoparlör ayrı bir sürücüye sahip olmalıdır. Her ne kadar set hoparlör sistemi bulunmasa da bu hoparlör türü set olarak sunulan ürünler arasındadır. İster set olarak ister amplifikatör ve ana üniteyi ayrı alarak kendinize uygun ses sistemini oluşturabilirsiniz.

Koaksiyonel hoparlörler: Koaksiyonel hoparlörler en yaygın olan hoparlör türüdür. Hemen hemen her araçta bu hoparlör türüne rastlanmaktadır. Bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi ise düşük maliyetli olmasıdır. Bu hoparlör tipi yüksek tiz sesleri kaliteli bir şekilde araç kullanıcısına sunduğu gibi, düşük frekansa sahip olan bas sesleri de üretebilme becerisine sahiptir. Bu sayede kullanıcılara tüm sesler konusunda olanak sağlamaktadır. Her ne kadar bu hoparlör tipi avantajlı görünse de ses kalitesi diğer hoparlör tiplerine göre düşük kalmaktadır.

Amplifikatörün Önemi Nedir?

Diğer adı araç sürücüleri tarafından amfi olarak bilinen ve dinleme kalitesini üç seviyelere çıkaran araç ses sistemi donanımlarından biridir. Ana üniteden hoparlörlere aktarılan ses seviyesinin artışını sağlar. Yani amplifikatör araç kullanıcısına sunulan ses kalitesini arttırma işini üstlenir. Genellikle aracın bagaj kısmına yerleştirilen amplifikatörlerden daha çok ses kalitesi ve verim alınmaktadır. Genellikle boyutlarının büyük olması nedeniyle bagajlar da büyük yer kaplamaktadırlar.

Oto Ses Sistemi Montajı Nasıl Yapılır?

Ses sistemi montajı oldukça önemlidir. Elektrik sistemine bağlı olarak çalışan ses sistemlerinde ses sistemi kurulumu esnasında yapılan herhangi bir hata araca büyük zararlar verebilmektedir. Bu nedenle ses sistemi montajı için profesyonel ekiplere başvurulmalıdır. Ses sistemi kadar hoparlör bağlantı kablolarının da iyi seçilmesi gerekmektedir.

Sesin daha iyi çıkabilmesi için 12awg kablo tercih edilmelidir. Ses sistemi montajı sırasında ilk olarak teyp veya araç ekranı sökülmelidir ve ses kablosunun doğrudan aküye bağlanması gerekmektedir. Aküye bağlanan bu kablo daha sonradan araç içerisine alınarak gerekli bağlantı işlemleri gerçekleştirir.

Ses Sistemi Seçilirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Fiyat: Oto ses sistemleri kalite ve fiyat bakımından oldukça farklı ürünlerin bulunduğu bir pazardır. Bir ses sisteminin pahalı olması o sisteminin iyi olduğunu göstermez. En iyi ses sistemini seçebilmek için ürün özellikleri incelenmeli ve ürün buna göre seçilmelidir. Ucuz diye seçilen ses sistemleri istediğiniz ses performansını veremeyebilir.

Güç çıkışı: Her gün gelişen oto ses sistemleri bazen kullanıcılara yeterli gelmemektedir. Bu nedenle ses seviyesine katkı yapacak olan amplifikatör ile ses seviyesi ve ses kalitesi artırılabilir.

Ses Sistemlerinde Oluşabilecek Arızalar Nelerdir?

Ses sisteminde zaman oluşan cızırtı problemi ses sistemlerindeki en büyük problemlerden biridir. Tozlu kirli ve havasız ortamda kalan amfi zamanla seste cızırtı oluşmasına sebep olabilir. Cızırtı arızası araç şasesinde veya motor ile alakalı oluşan problemler ile birliktede oluşabilmektedir.

Oto Ses Sistemi Fiyat Aralıkları Nedir?

Oto ses sistemleri fiyat aralığı en büyük olan araç donanım parçalarındandır. Seslerin kalitesine göre oto ses sistemleri fiyatları değişmektedir. Ürünler set olarak ve ayrı ayrı satılabilmektedir.

Oto Teybine Kaç Watt Hoparlör Bağlanır?
Oto Teybine Kaç Watt Hoparlör Bağlanır?

Oto Ses Sistemleri Hoparlör Watt Değerleri Nelerdir?

Araç için hoparlör seçimi yaparken seçim yapmanız gereken birçok parametre bulunmaktadır. Bu parametreler;

  • Watt: Ses çıkış gücüdür ve en çok bilinen ölçü birimidir. 20 W – 22 W – 25 W gibi birçok değere sahip hoparlör bulunmaktadır.
  • RMS: Hoparlörün sürekli olarak sağlayabileceği ses çıkış gücünü ifade eder.
  • PEAK: Anlık hoparlörün çıkarabileceği en yüksek ses gücüdür.
  • Frekans: Çalınabilen alt üst frekans aralığını ifade eder.
  • Ohm: Elektrik akına gösterilen direnci ifade eder.
  • *dB: Elektrik enerjisinin ne oranda sese dönüştüğünü ifade eder.

Hoparlör Çeşitleri Nelerdir?

  • Tweeter
  • Midrange
  • Mid Woofer
  • Subwoofer
  • Coaxial

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu